Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ebben az évben még elképesztő mennyiségű pénzt nyomtathatnak a legnagyobb jegybankok, miközben a növekedés beindulhat. Ez megakadályozhatja a tőkepiacokon a nagyobb esést, ez az év is a részvénypiacok éve lehet. Az árupiac is ígéretes. Régiónk nagy diszkonttal forog Nyugat-Európához képest, a magyar részvénypiac értékeltsége is kedvező – mondta az Amundi.

Megérte figyelmen kívül hagyni a politikai zajt, a sőt a pandémiát is tavaly, a legtöbb eszközosztály szép hozamot ért el – mondta el Kocsi János, az Amundi részvényportfólió-menedzsere pénteken egy sajtóbeszélgetésen. A “Reddites őrület”, az IPO-k (új részvénykibocsátások) kiugróan magas száma, a rég nem látott részvénypiaci árazások, a bitcoin-eufória és még sok tényező utal arra, hogy buborékok vannak kialakulóban a tőkepiacokon.

Intő jel az is, hogy már nemcsak a jó hír jó hír. A rossz hír még jobb hír az amerikai részvénypiacon, így pozitív árfolyamreakciókat képes kiváltani. A gazdasági problémák esetén ugyanis még nagyobb gazdaságsegítő intézkedéscsomag, még több jegybanki ösztönzés várható, ami jó a tőzsdéknek. Európában is megfigyelhető hasonló jelenség. Így a piacon bármi is történjék, a pohár mindig félig tele van.

Nem megalapozatlan az emelkedés

De nemcsak a jegybanki pénznyomtatás, valamint a Trump-féle társaságiadó-csökkentés hajtotta fel a részvénypiacokat. A Lehman-válság óta a működési eredmények, a nettó profitok is nagyon nagyot emelkedtek, és csökkent a kamatkörnyezet. Igaz, az árfolyamok jobban nőttek az eredményeknél.

Befektetések, főbb piacok hozama 2020-ban. (Amundi)Befektetések, főbb piacok hozama 2020-ban. (Amundi)

Jelenleg 23-as az amerikai piac P/E mutatója (árfolyam/nyereség hányadosa), ami négy százalékos eredményhozamnak felel meg. (Nyereség/árfolyam mutató.) A kötvényekre viszont tíz évre csak alig több mint egy százalékos hozamot lehet elérni az USA-ban, a rövidebb futamidejű kötvényekkel még alacsonyabbat. Ezért az intézményi befektetők, alapok inkább megveszik a részvényeket, mert így legalább van esélyük a reálhozamra. Kötvényekkel pedig nincsen.

Úsznak a kézpénzben a nagyvállalatok

De még az osztalékhozam is jóval magasabb, mint a tíz éves kötvények hozama, pedig történelmileg alacsonyabb szokott lenni annál. Ezt tetézi még a tömeges sajátrészvény-vásárlások hatása is. Sok nagyvállalat nem tudja, mit kezdjen a készpénzállományával, így saját részvényeiket vásárolják vissza.

Az amerikai részvények osztalékhozama és a 10 éves államkötvények hozama (Amundi)Az amerikai részvények osztalékhozama és a 10 éves államkötvények hozama (Amundi)

Egy begyorsuló állampapírhozam-csökkenés viszont várhatóan betenne a részvénypiacnak. Ha ugyanis nagyon csökken az állampapírok hozama, az masszív recessziót jelezne, ezért kedvezőtlen hatással lenne a részvénypiacokra.

Önbeteljesítőnek bizonyulhatnak a várakozások

Az amerikai inflációs várakozások alaposan megnőttek az utóbbi időben. A nagy vagyonkezelők elsősorban a reálhozamot figyelik, és az amerikai államkötvények reálhozama vastagon negatív. Nagy mértékben attól függhet az amerikai bikapiac sorsa, hogy hogyan alakul az előretekintő reálhozam az USA-ban – mondta Kocsi János. Tartós medvepiac alakulhatna ki kamatemelés esetén. (Emiatt történt főleg a 2018 végi korrekció is, de megszűnt, amikor a Fed visszakozott a kamatemelési tervekről.)

Inflációs várakozások és kötvényhozam (Amundi)Inflációs várakozások és kötvényhozam (Amundi)

Az inflációs várakozások önbeteljesítő jóslatként is működhetnek, azaz ha sokan várnak magas inflációt, az elősegíti a bekövetkezését. Az infláció növelése irányába hatnak a kormányzati ösztönző programok, mint az amerikai minimálbér emelése, az egyszeri segélycsekkek. Természetesen ilyen a jegybankok pénznyomtatása is.

Inflációnövelők egyes kínálati problémák, a termelés egy részének visszavitele az a feltörekvőkből a fejlett országokba a vírus kapcsán felmerült biztonsági problémák, ellátási, szállítási bizonytalanságok miatt. A kormányok világszerte sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlnak most, mint a Lehman-válság után. A költségvetési hiányok óriásira dagadnak.

Az infláció éve jöhet

Az infláció éve lehet 2021– mondja az elemző. Annak ellenére is, hogy vannak inflációcsökkentő hatású jelenségek, mint az automatizáció, robotizáció, ami növekvő hatékonyságot okoz és erősebb versenyt támaszt. Ha elhúzódik a válság, és alacsonyabb lesz a kereslet, az is az árak csökkenése irányába hathat. Az öregedő társadalom is csökkenti az inflációs nyomást, mert az idősek kevesebbet költenek.

Az utóbbi évtizedek tőkepiaci lufijainak története (Amundi)Az utóbbi évtizedek tőkepiaci lufijainak története (Amundi)

A Fed a korábbinál toleránsabb lehet az inflációval szemben, nem egykönnyen kezdheti el a kamatemeléseket. Idén a világ három legnagyobb jegybankja a becslések szerint 4000 milliárd dollárt pumpálhat a gazdaságba, a piacokra. Ez meggátolhatja a tőkepiac nagyobb visszaesését ebben az évben – hangzott el.

Milyen befektetéssel lehet kivédeni az inflációt?

Aki az inflációtól fél, jobban kivédheti japán részvényekkel – hangzott el. A japán jegybank ugyanis az elöregedő társadalom miatt várhatóan lazább lesz. Az árupiacok is egyre izgalmasabbak, a fémek, az ipari nyersanyagok, az agrártermékek és az energia-hordozók is sokat emelkedtek az utóbbi időben, és ez idén folytatódhat.

Árupiaci árfolyam-indexek (Amundi)Árupiaci árfolyam-indexek (Amundi)

A részvény-rotáció, a növekedési papírok felől az értékalapú, “value” részvények felé történő tőkeáramlás a szakértő szerint csak most kezdődött, és várhatóan több hullámban fog lezajlani. A ciklikus részvények árfolyama az inflációs várakozásokkal együtt emelkedett az utóbbi időben.

A pénzügyi szektor, a bankrészvények jelentik az egyik legjobb védelmet az infláció ellen. A pénzintézetek nyeresége emelkedő infláció mellett magasabb szokott lenni. Az EU bankjai  nagyon alulteljesítettek az utóbbi időben. De minden szektoron belül vannak dinoszauruszok, amelyek lemaradnak, például egyes bankok a fintech-el szemben, és főnixmadarak, amelyek nagy jövő előtt állnak. Nem érdemes az egész szektort vakon megvásárolni, ajánlott differenciálni – mondta Kocsi János.

Jók lehetnek a feltörekvő piacok

A szárnyaló Nasdaq indexnek nagyon sokat segítettek az államkötvények hozamai az utóbbi években, ezt a hátteret azonban elveszítheti. A Nasadaq 100 index jelenlegi árazása látszólag a Lehman-válság előtti szinteken van, de a cégek folyamatosan jelentősen megverik az elemzői várakozásokat. A nyereség eddig utolérte a zárazást – hangzott el.

A BUX index értékeltsége (Amundi)A BUX index értékeltsége (Amundi)

A reflációs történet nyertesei lehetnek a feltörekvő piacok is, ahol szintén emelkednek a profitok és a profitvárakozások. Segít a dollár gyengesége is, ami általában jó a feltörekvőknek.

Nincsen buborékban a BUX index

Szépen feltámadtak a régiós részvénypiacok, novembertől a vakcinák elkészülte és a lengyel-magyar vétó elmaradása újabb emelkedést hozott. A régió részvényeinek diszkontja nagyra nőtt az utóbbi tíz évben, történelmileg is alacsony szinten vannak itt a részvények. Magyarországon is november eleje óta, a vakcina bejelentése óta sokat emelkedett a BUX és szolidan erősödött a forint. A magyar részvények tehát semmiképpen sincsenek buborékban, és sok jól menedzselt vállalat van a tőzsdén, miközben az állami tulajdonhányad aránya viszonylag alacsony.

A magyar részvénypiac értékeltsége kedvező (Amundi)A magyar részvénypiac értékeltsége kedvező (Amundi)

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Robinhood-on akarja elverni a port, nem örültek a Mol jelentésének
Eidenpenz József | 2021. február 19. 12:26
Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.
hírlevél