<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kispénzű befektetők egyik kedvenc eszköze a certifikát, amely viszonylag kis tőkebefektetéssel is megvásárolható, és olyan termékek válnak általa elérhetővé, amelyek nincsenek a hazai tőzsdén. A tőkeáttételes formáikkal megtöbbszörözhető a befektető nyeresége, de rossz esetben a vesztesége is.
(Fotó: BÉT)

„Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni” – idézik sokszor a magyar származású tőzsdeguru, André Kosztolany mondását. A kisbefektetők valóban sokszor tőkehiányban szenvednek, és mégis többet szeretnének keresni, ezért valamiféle hitellel vagy tőkeáttétellel szeretnék kiegészíteni a lehetőségeiket.

Így például százezer forintnyi befektetéssel több százezer forint értékű részvény-, index-, árupiaci vagy devizapozíciót is fel tudnak venni tőkeáttételes certifikátokon keresztül. Így, ha jó irányba fogadtak, a nyereség is többszörös lehet, ám ha rossz irányba, akkor a veszteséget is megtöbbszörözik.

Kisebb kockázattal is lehet

De nem csak tőkeáttételes certifikát létezik. Az úgynevezett befektetési certifikátok nem tartalmaznak ilyen tőkeáttételt, nem kiugró a kockázatuk. Leginkább talán a különböző részvény-, kötvény- vagy árupiaci befektetési alapokhoz hasonlóan hűen követik egy-egy befektetés árfolyamát.

Általában a legfőbb előnyük, hogy közvetve olyan termékekhez is hozzáférést engednek, amelyek egyébként nem szerepelnek az adott tőzsdén, mint például Brent típusú kőolaj, arany, vagy egyes részvényindexek. (A befektetési certifikátoknak külföldön más formái is elterjedtek, mint a bónusz vagy a diszkont certifikátok.)

Előny, hogy forintban vannak

A certifikátokat általában nagybankok bocsátják ki, a kibocsátási tájékoztatóban leírt feltételek mellett. A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg az Erste Group Bank AG és a Raiffeisen Centrobank AG által kibocsátott certifikátok kaphatók, az előbbi pár befektetési és nagy számban tőkeáttételes certifikátokat, az utóbbi néhány befektetési certifikátot vezetett be a hazai tőzsdére. (A teljes lista itt látható.) A nagy többségüket forintban jegyzik, de a német DAX indexre van pár eurós sorozat is.

Így spekulálhatsz OTP-re

A nálunk nagyobb népszerűségnek örvendő tőkeáttételes certifikátokat szokták turbó certifikátnak, újabban warrantnak is nevezni. Az egyik legfőbb paraméterük a tőkeáttétel, azaz az, hogy a befektetett összeg hányszorosát kitevő befektetéshez jutunk általa.

Például jelen pillanatban van a tőzsdén egy EBOTPTL17 jelzésű certifikát. Az első két betű a kibocsátó Erste Group Bankra, az OTP az OTP-részvényekre utal, a TL a „turbo long”, a 17 pedig egy sorozatszám. Ez azt jelenti, hogy ennek megvásárlásával OTP-részvényeket vásárolunk, tőkeáttételes long pozíciónk lesz OTP-ből, tehát a részvény emelkedéséből profitálhatunk.

Ez a különbség, ha tőkeáttételt használsz

Az árjegyző Erste Befektetési Zrt. oldaláról az is kiderül, hogy a certifikát tőkeáttétele a jelenlegi árfolyamok mellett 2,6. Ez azt jelenti, hogy ha most százezer forintot fektetnénk ebbe az értékpapírba, akkor ezáltal egy 260 ezer forintos piaci értékű részvénycsomag birtokosai lennénk. (Ám nem szokványos értelemben vett részvénytulajdonosok, a certifikát nem maga a részvény, nem lehet vele például szavazni.)

Ha ezután a részvény ára felmenne tíz százalékot, akkor 26 ezer forinttal, az eredeti százezres befektetésünkre számítva mintegy 26 százalékkal nőne a certifikátunk értéke. Ha viszont a részvény ára esik tíz százalékot, akkor a 100 ezer forintért vett certifikátunkat már csak 74 ezer forint körüli áron tudjuk eladni, tehát a veszteségünk is 2,6-szerese lesz annak, mintha nem lenne tőkeáttétel. (Ha csak simán vettünk volna százezerért OTP-t.)

Nem jó sokáig tartogatni

Hasonló ez a konstrukció, mintha hitelt vettünk volna fel 160 ezer forintnyi részvényre. Valójában tényleg valami hasonló történik, a bank megveszi a teljes részvénycsomagot, és – a tőzsdei árjegyzésen keresztül – kamatot számol fel a certifikát tulajdonosa felé. Emiatt túl hosszú távú tartásra a certifikátok nem túl kedvezőek, inkább rövidebb, néhány napos, hetes vagy hónapos távra szokták ezeket venni. (A kisbefektetők sokszor egyébként is hajlamosak rövid távon gondolkodni.)

Amikor jön a k. o.

A „turbó certiknek” vagy warrantoknak egy másik gyakori tulajdonsága, hogy egy bizonyos árfolyam elérése után kiütődnek, van egy korlátár vagy knock out, amelynél értéktelenné válnak. A példaként említett EBOTPTL17 esetében ez 4176 forint, ha idáig esik a részvény árfolyama, akkor a certifikát megszűnik. Az eredeti befektetésünk vagy nullát ér, vagy némi töredékárat (úgynevezett maradványértéket) kapunk vissza. Ez bizony nem egy kellemes dolog, de még mindig jobb, mint a szintén népszerű CFD-k (Contact For Difference), vagy a határidős üzletek.

Kibocsátó és árjegyző

Jobb, mert az utóbbi a származékos termékeknél egy bizonyos árszint felett vagy alatt még a margin call is bejön, vagyis pótbefizetési kötelezettsége keletkezhet a befektetőknek. A certfikátoknál viszont csak a befektetett összeget veszíthetjük el, többet nem.

További kockázat, hogy a certifikátok likviditását általában árjegyző biztosítja. Ha ez valamiért kiesik, akkor nehéz lesz eladni a papírunkat, bár ez ritka eset. Az árjegyzés során egyébként pedig a brókerjutalékon, az említett kamaton kívül a vételi és eladási árfolyamok közötti különbséget (marzsot) is meg kell fizetni. Ez egy-két ezreléktől több százalékig is terjedhet.

A befektető a kibocsátó kockázatát is futja, ami azt jelenti, hogy a kibocsátó bank csődje esetén is elveszhet a pénz. Ez nagy nemzetközi bankházak esetén ugyan nagyon ritka dolog, de nem lehetetlen, amint azt például a Lehman Brothers 2008-as esete is mutatja.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló