BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. április 24. 10:24

Immár három napja tartózkodik a döntő jelentőségű 5000 pont fölötti értéken a Nasdaq Composite Index, és szépen távolodik tőle. 5056-on történetének legmagasabb záróárát érte el. Ha végül kitör, óriási rali jöhet. Az olaj piacát újra a kétségbeesett vevők lepték el, ez a Molnak is jó tesz. Erőre kapott az euró.

Tegnap Amerikában ismét jó hangulat uralkodott, nem kis részben néhány jó vállalati eredmény hatására. A Google és a Microsoft egyaránt hasít, masszív profitot értek el, és ez megsegítette az egész technológiai szektort. Egyedül a Facebook gyengélkedett, közel 3 százalékot esett, de ez teljesen érthető, miután eredménynövekedését fékezték óriási beruházásai, melyek megtérülését még nem tartja biztosnak a piac.

Így végül a Nasdaq Composite, az S&P 500 mellett a második legfontosabb amerikai index új csúcson tudott zárni, 5050 pont fölött. Ez rendkívül fontos esemény, mivel 15 év után először döntötte meg korábbi záróértékét, és ezzel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az egykori, 5200 pont fölötti napközbeni csúcsot is áttörve soha nem látott magasságokban menjen.

Ez egy átlagos indexnél nem lenne meglepő, hisz a többi amerikai index vagy a DAX ezt már az elmúlt 1-2 évben megtette: kitörtek a 13-14 éves bázisokból, és utána sokat emelkedtek, mondhatni mennek az ég felé. A Nasdaq Composit viszont 15 évvel ezelőtt egy óriásira fújt lufi volt, teljesen extrém értékeltségű részvényekkel, ami aztán le is esett az ötödrészére, vagyis értékének 80 százalékát vesztette el.

Akkor sokan arra gondoltak, hogy ezt az értéket újra soha, de legalábbis nem a mi életünkben fogja elérni. Nos, eltelt 15 év, és máris itt vagyunk. És mindezt úgy, hogy most már nem extrém értéken forognak a benne lévő részvények. Ehhez az kellett, hogy részben a szektorok aránya egészségesebb legyen (nem nyomasztó már a technológiai szektor fölénye), másrészt 15 éve, az internetkorszak hajnalán boldog-boldogtalan tőzsdére vitte a cégét, és a befektetők mindent megvettek, az internet hívószó volt. Ahogy tréfásan megfogalmazták akkoriban: elég volt, ha valaki a fogja a nagymamáját, odaírja mögé, hogy „.com”, a tőzsdére viszi a nénit, és már járulhat is a kasszához.

Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?

Azóta a komolytalan vállalkozások kihullottak, maradtak a legjobbak, és azok tényleg komoly teljesítményt értek el, árfolyamukat megsokszorozták, és teljes joggal húzták fel az indexet a csúcsra. Így most egy egészséges folyamatról van szó. A döntő kérdés most az lesz, megtörténik-e a tényleges kitörés. Idáig ez, ha a chartot nézzük, még mindig csak egy 15 éves duplacsúcs, de ha érdemben feljebb megy, akkor az már új kitörés, ami technikailag szinte bármekkora további emelkedést lehetővé tesz.

A többi amerikai index és erős volt, lassan azok is új csúcsra érnek, de hát náluk ez már megszokott: másfél éve folyamatosan ezt teszik. Ázsia ugyanakkor alig mozdult ma, egyedül Taivanon volt érdemi emelkedés. Európában is álmos a kereskedés, mérsékelt pluszokat láthatunk. Emelkednek viszont az oroszok, teljes joggal, ugyanis az olajár ismét az ég felé vette az irányt. Két nap pihenő volt csak, és máris rárontottak a vevők. De hát ez nem is csoda: az egyik online brókercég még mindig úgy hirdet, hogy „profitáljon az olajár eséséből”. Nos, amíg erre biztatják a befektetőket, és azok meg is teszik ezt, addig csak emelkedni fog az ár, a shortosok hajtják. A Brent 65 dollárt ér, a WTI 58-at.

Friss árfolyamok >>>

A hazai tőzsdén egyedül a Mol mozdult meg: 1,3 százalékkal emelkedik. Ez az olajár rali fényében teljesen érthető, az olajcégeknek alapvetően jót tesz a magas olajár. Az euró 300 forinton ácsorog, viszont a dollárhoz képest összeszedte magát: 1,09-ig szaladt fel a pár nappal ezelőtti 1,05-ről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél