TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Immár három napja tartózkodik a döntő jelentőségű 5000 pont fölötti értéken a Nasdaq Composite Index, és szépen távolodik tőle. 5056-on történetének legmagasabb záróárát érte el. Ha végül kitör, óriási rali jöhet. Az olaj piacát újra a kétségbeesett vevők lepték el, ez a Molnak is jó tesz. Erőre kapott az euró.

Tegnap Amerikában ismét jó hangulat uralkodott, nem kis részben néhány jó vállalati eredmény hatására. A Google és a Microsoft egyaránt hasít, masszív profitot értek el, és ez megsegítette az egész technológiai szektort. Egyedül a Facebook gyengélkedett, közel 3 százalékot esett, de ez teljesen érthető, miután eredménynövekedését fékezték óriási beruházásai, melyek megtérülését még nem tartja biztosnak a piac.

Így végül a Nasdaq Composite, az S&P 500 mellett a második legfontosabb amerikai index új csúcson tudott zárni, 5050 pont fölött. Ez rendkívül fontos esemény, mivel 15 év után először döntötte meg korábbi záróértékét, és ezzel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az egykori, 5200 pont fölötti napközbeni csúcsot is áttörve soha nem látott magasságokban menjen.

Ez egy átlagos indexnél nem lenne meglepő, hisz a többi amerikai index vagy a DAX ezt már az elmúlt 1-2 évben megtette: kitörtek a 13-14 éves bázisokból, és utána sokat emelkedtek, mondhatni mennek az ég felé. A Nasdaq Composit viszont 15 évvel ezelőtt egy óriásira fújt lufi volt, teljesen extrém értékeltségű részvényekkel, ami aztán le is esett az ötödrészére, vagyis értékének 80 százalékát vesztette el.

Akkor sokan arra gondoltak, hogy ezt az értéket újra soha, de legalábbis nem a mi életünkben fogja elérni. Nos, eltelt 15 év, és máris itt vagyunk. És mindezt úgy, hogy most már nem extrém értéken forognak a benne lévő részvények. Ehhez az kellett, hogy részben a szektorok aránya egészségesebb legyen (nem nyomasztó már a technológiai szektor fölénye), másrészt 15 éve, az internetkorszak hajnalán boldog-boldogtalan tőzsdére vitte a cégét, és a befektetők mindent megvettek, az internet hívószó volt. Ahogy tréfásan megfogalmazták akkoriban: elég volt, ha valaki a fogja a nagymamáját, odaírja mögé, hogy „.com”, a tőzsdére viszi a nénit, és már járulhat is a kasszához.

Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?

Azóta a komolytalan vállalkozások kihullottak, maradtak a legjobbak, és azok tényleg komoly teljesítményt értek el, árfolyamukat megsokszorozták, és teljes joggal húzták fel az indexet a csúcsra. Így most egy egészséges folyamatról van szó. A döntő kérdés most az lesz, megtörténik-e a tényleges kitörés. Idáig ez, ha a chartot nézzük, még mindig csak egy 15 éves duplacsúcs, de ha érdemben feljebb megy, akkor az már új kitörés, ami technikailag szinte bármekkora további emelkedést lehetővé tesz.

A többi amerikai index és erős volt, lassan azok is új csúcsra érnek, de hát náluk ez már megszokott: másfél éve folyamatosan ezt teszik. Ázsia ugyanakkor alig mozdult ma, egyedül Taivanon volt érdemi emelkedés. Európában is álmos a kereskedés, mérsékelt pluszokat láthatunk. Emelkednek viszont az oroszok, teljes joggal, ugyanis az olajár ismét az ég felé vette az irányt. Két nap pihenő volt csak, és máris rárontottak a vevők. De hát ez nem is csoda: az egyik online brókercég még mindig úgy hirdet, hogy „profitáljon az olajár eséséből”. Nos, amíg erre biztatják a befektetőket, és azok meg is teszik ezt, addig csak emelkedni fog az ár, a shortosok hajtják. A Brent 65 dollárt ér, a WTI 58-at.

Friss árfolyamok >>>

A hazai tőzsdén egyedül a Mol mozdult meg: 1,3 százalékkal emelkedik. Ez az olajár rali fényében teljesen érthető, az olajcégeknek alapvetően jót tesz a magas olajár. Az euró 300 forinton ácsorog, viszont a dollárhoz képest összeszedte magát: 1,09-ig szaladt fel a pár nappal ezelőtti 1,05-ről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél