<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Hatalmasat emelt reggel az egyhetes kamaton az MNB, hogy a forintot megtámogassa, de egyelőre kevés eredménnyel. A piacon azt találgatják, mivel állítható meg a forint értékvesztése. A részvénypiaci hangulat jó, de a BUX alulteljesítő, két nagy papírunk is stagnál.

Ma is szépen emelkednek az európai indexek, a német és a francia 1,4, a brit 1,1 százalékkal, és az amerikai határidős indexek is szerényen felfelé tartanak. Nehéz megmondani, mi okozza az optimizmust, bár tegnap kijött egy jó német ipari termelési adat. A brutális első félévi esések után azonban nem lenne meglepő egy korrekció.

Úgy tűnik, a brit miniszterelnök, Boris Johnson még legalább őszig hivatalban marad, de lemond pártelnöki tisztségéről. A hírre a londoni tőzsde nem reagált különösképpen. Az EKB ma teszi közzé legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amelyen a döntéshozók úgy szavaztak, hogy júliusban 50 bázispontos kamatemelés lenne indokolt. A Fed hasonló aktáit tegnap este publikálták, de azok nem okoztak meglepetést.

A BUX ma 0,4 százalékos emelkedésével ismét alulteljesítő, miközben Varsó valósággal dübörög, 2,9 százalékot ugrik ott az index. Míg az OTP tegnap a 8000-es határhoz is közelített, ma 1,3 százalékos pluszban van 8260-on. A Mol is és a Telekom is stagnál, a Richter pedig szerény 0,3 százalékkal megy fel. Vesztes az Opus 3,6 százalékos zuhanásával.

Árfolyamok és grafikonok

OTP-t vettek és a Molnak adtak igazat

Az OTP egyik igazgatósági tagjához, Kovács Antalhoz kötődő Covax Holding Kft. nevű cég tegnap 4300 OTP-részvényt vett 8098 forintos áron. Egy New York-i választottbíróság (ICSID) pedig a Mol mellett döntött a Horvátországgal folytatott korrupciós vitában.

Az utóbbi kapcsán az Erste Befektetési Zrt. azt írja, a Mol egymilliárd dolláros követelése ellenére Horvátországnak 236 millió dollárt kell fizetnie a Molnak a gázkereskedelemből származó veszteségek fedezésére.

Véleményünk szerint ez körülbelül 120 forint (részvényenként), ami nem volt beárazva. Ugyanakkor kétségeink vannak afelől, hogy a Mol mikor és hogyan kapja meg ezt a pénzt a horvát kormánytól.

Drasztikus kamatemelés után is gyenge a forint

Tegnap minden a forintgyengülésről szólt, az euró 416,955 forint is volt az Investing.com adatai szerint, a dollárért 409,90, a svájci frankért pedig 421,505 forintot is adtak. A drámainak látszó helyzetben az MNB már szerda estefelé nyilatkozott, és beígérte, hogy csütörtökön határozottan lépni fog. Erre az euró ideiglenesen visszatért 410 alá.

Az euró/forint árfolyama napi gyertyákkal (minimum-maximum). Tradingview.comAz euró/forint árfolyama napi gyertyákkal (minimum-maximum). Tradingview.com

Ma azután a jegybank beváltotta ígéretét, és a szokásos csütörtöki tenderen az egyhetes betéti kamatot kiugró mértékben, két százalékponttal 9,75 százalékra emelte. Ennek ellenére az euró ma délelőtt is 415 fölé ugrott egy rövid időre, majd innét lassan 411-re süllyedt az utóbbi két órában.

Itt már csak Viktor segíthet?

A Telex szerint a forintgyengülést “már nem az MNB, csakis Orbán Viktor tudná megállítani”.

Ha egy igazi okot kellene mondani, ami Magyarországot megmenthetné, az biztosan egy pozitív hír lehetne az uniós helyreállítási forrásokról. …az MNB „elfogyott”… már nem is a jegybanknál van a helyzet kulcsa.

A cikk szerint az EU-val való viszonyunkban “mintha nem lenne közeledő gesztus, ellenben van sok távolodó gesztus. És közben a cserearányunk csak romlik.”

Ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenesetre bejelentette: négy fontos területen elfogadták a Bizottság álláspontját a Helyreállítási Alapról való megállapodás érdekében:

Jött egy jó hír a forintnak

Nem számítottak ekkora kamatemelésre a piaci szereplők az Erste Befektetési Zrt. szerint. Ám az euró-forint swap piacon továbbra is nagy a feszültség, “a kamattartalom tovább növekedett, és egyéves távon már a 13 százalékot közelíti”.

A mostani kamatemelés is csak arra volt elég, hogy a rövid hozam a swap piaci implikált kamatok alsó élét nyaldossa. A két piac továbbra is jelentősen eltér árazásban egymástól.

A brókercég ezt tartja a gyenge forint egyik fő okának. Viszont a ma megjelent magyar külkereskedelmi mérleg meglepetésre 135 millió eurós többletet mutatott a várt 467 milliós deficittel szemben.

A tavaly év közepén kezdődött erőteljes energiaár-emelkedés óta nem volt pozitív a külkereskedelem egyenlege, s így ez igazán jó hír.

Ütik a zlotyt is

A lengyel zlotyt tovább ütik, ma délután várható kamatdöntés a lengyel jegybanktól, melyre különösen érzékeny lehet az árfolyam – írta az Equilor Befektetési Zrt. 

A konszenzus 75 bázispontos kamatemelést vár, egy ennél agresszívabb kamatemelés várhatóan jelentősebb zloty-erősítést eredményezhet. 

Megint drágul az olaj

A hét eleji nagy esés után az olajárak ma emelkednek 1-2 százalékkal, a WTI 99, a Brent 101 dollár felett van valamivel. A figyelem középpontjába ismét a kínálat szűkössége került, bár a recesszióval kapcsolatos félelmek továbbra is fennállnak.

Az USA szerdán késő este újabb szankciókat jelentett be Iránnal szemben, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni a Perzsa-öböl menti országra a 2015-ös nukleáris megállapodás felújítása érdekében. Az azonban semmi jelét sem mutatja annak, hogy engedne, így az iráni olajnak a globális piacra kerülése rövid távon valószínűtlenné vált – írja az Investing.com.

Duna House: drasztikus visszaesés Lengyelországban

A Duna House egyes piacait eltérő mértékben érintik a kamatemelések, illetve az azokra vonatkozó piaci várakozások – írja a cég előzetes jelentésében.

A cégcsoport minden piacán csökken az aktivitás, Lengyelországban drasztikus visszaesés van.

Magyarországon a lakóingatlan-piacot lassuló aktivitás jellemezte 2022 második negyedévében. Ugyanakkor a csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 18 százalékkal nőttek év/év alapon, az emelkedő ingatlanárak és növekvő piaci részesedés következtében. A cégcsoport hitelezési volumene öt százalékkal mérséklődött. Míg a teljes piacon áprilisi adatok szerint 19 százalékkal csökkent a piaci feltételű, nem-támogatott jelzáloghitelek szerződéses összege.

A BÉT korábbi épülete. Fotó: BÉTA BÉT korábbi épülete. Fotó: BÉT

Gyűrűzik a csődhullám a kriptószektorban

A vezető kriptodevizák ma is szerény pluszban vannak, pedig a szektorban tovább gyűrűzik a bedőlési hullám. A kriptodeviza-kölcsönzéssel foglalkozó Voyager Digital csődöt jelentett, körülbelül egy héttel azután, hogy a Three Arrows Capital (3AC) nem fizette ki az általa nyújtott hitelt. A csődeljárás során a Voyager átszervezheti adósságait, miközben továbbra is működőképes marad.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Voyager 1,3 milliárd dollár értékű kriptoeszközt kezel a platformján, 110 millió dollár készpénzzel és kriptoeszközökkel rendelkezik, 350 millió dollár pedig az ügyfelek számláján van – írja a The Verge. A 3AC több mint 650 millió dollárral tartozik a Voyager-nek.

Pár dollármilliárdocskát tennének a kriptóromokba

Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde vezérigazgatója szerint neki és cégének még mindig van néhány milliárdja, hogy segítse a kriptopiaci összeomlás miatt küszködő cégeket – írja a CNBC. A mentőakciók célja az ügyfelek eszközeinek védelme és a fertőzés terjedésének megakadályozása a piacon.

A bitcoin árfolyama. Tradingview.comA bitcoin árfolyama. Tradingview.com

Bankman-Fried korábban saját készpénzét használta fel a csődbe jutott kriptovállalatok kimentésére. A nettó vagyona az év elején 24 milliárd dollár körül volt, de ez az összeg a kriptokrach miatt a felére csökkenhetett. Az FTX a bajba jutott BlockFi kriptotőzsde kimentésével és megvásárlásával kapcsolatban nemrég már aláírt egy megállapodást.

Módosították a Waberer’s-árat

A Waberer’s International Nyrt. részvényeire adott vételi ajánlatot pontosították és engedélyt kértek erre az MNB-től. Az új ajánlati ár 2336 forint részvényenként, alig tér el az eredeti 2335,77 forinttól. Az ajánlatról itt írtunk:

A nap nyertesei Európában

A Shell részvénye 1,2 százalékot emelkedett, miután az energiaóriás közölte, hogy az emelkedő árrések több mint egymilliárd dollárral növelhették finomítói üzletágának eredményét az elmúlt negyedévben.

A Lufthansa részvénye 1,5 százalékkal ment fel, miután Klaus-Michael Kuehne német logisztikai vállalkozó 10 százalékról 15 százalékra növelte részesedését a vezető német légitársaságban.

A Currys részvénye nyolc százalékkal ment fel, miután a brit elektronikai kiskereskedő a vártnál jobb éves adózás előtti eredményt ért el. Pedig csökkentette a következő két pénzügyi évre vonatkozó eredmény-előrejelzését.

Megint saját részvényt vett a 4iG

A 4iG szerdán 19 ezer darab saját részvényt vásárolt 782,2545 forintos átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével – jelentették be. Így a cég sajátrészvény-állománya jelenleg 1 178 582 darab, ami a tőke 0,40 százaléka.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9350 9320 9580 -1,79% 9350 9358 3 876 238 422 Ft 2022-08-12 16:55:21
MOL 2876 2876 2956 -2,64% 2872 2882 1 228 901 466 Ft 2022-08-12 16:55:16
MTELEKOM 320 318 321 +0,47% 319 320 28 322 273 Ft 2022-08-12 16:54:48
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 8100 8105 501 414 400 Ft 2022-08-12 16:52:47
OPUS 153 152 155 -0,52% 153 153 7 501 496 Ft 2022-08-12 16:03:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Mit kezdjünk a megtakarításainkkal ekkora infláció mellett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 10:14
Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság a K&H alapok kezelője szerint.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG