<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.

A múlt heti elég rossz teljesítmények után ma zöldben állnak az európai részvénypiacok, a francia, brit indexek egy százalék körüli, a német csak 0,3 százalékos pluszt mutat. Németországban 1991 óta nem látott kereskedelmimérleg-hiányt regisztráltak, aminek fő okozója megint az infláció volt.

Míg a múlt hetet pluszban zárták az amerikai részvényindexek, addig ma a határidős árak 0,4 százalékkal esnek. Kereskedés odaát azonban csak holnap lesz, mivel ma nemzeti ünnepet tartanak. Így az egész világon alacsonyabb tőkepiaci aktivitásra számíthatunk.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal megy fel, bár volt feljebb is a nap elején. Az OTP 1,7, a Telekom 1,6, a Mol 0,6 százalékkal drágul, a Richter azonban 1,8 százalékkal esik. 

A Waberer’s részvényeinek árfolyama 23 százalékkal ugrott meg jelentős forgalom mellett, miután a papírokra a cég nagyrészvényesei péntek este ajánlatot tettek (erre még visszatérünk).

Árfolyamok és grafikonok

Megint felülről kerülgeti a 400-at az euró

Az MNB múlt heti nagymértékű kamatemelése után átmenetileg megerősödött ugyan a forint, de aztán újra gyengült, és megint 400 körül van az euró. Csak rövidebb időre nézett be e határ alá reggel, majd felment 401-402 közé is, jelenleg 400,50.

Az EURHUF, EURPLN és EURCZK árfolyamok. Tradingview.comAz EURHUF, EURPLN és EURCZK árfolyamok. Tradingview.com

Kaphat még hátszelet a magyar deviza

Inkább optimistán látja a devizánk közeljövőjét az Equilor Befektetési Zrt. Szerintük a 400 forintos lélektani határ egyelőre erős ellenállásnak bizonyul, jelentősen nem tudott ettől a szinttől elrugaszkodni az árfolyam.

A folyamatos kamatemelések továbbra is segíthetik a forintot, illetve az EU-s pénzekről való megállapodás adhatna egy nagyobb lendületet a magyar devizának. Az elmúlt egy hétben a dollár is erősödést produkált, ez a régiós devizák számára is kedvezőtlen fejleménynek minősül.

R, mint recesszió

Továbbra is a recessziós félelmek dominálják a tőkepiacokat, a Bloomberg hírlevele például arról tudósít, hogy a Nomura szerint a következő 12 hónapban az USA is, az Euróövezet is, sőt Ausztrálián át Kanadáig számos más gazdaság recesszióba kerülhet. A szigorodó kormányzati politika és az emelkedő megélhetési költségek taszítják bele ebbe a világgazdaságot. A megemelkedett infláció pedig visszatarthatja a Fed-et attól, hogy a gazdasági visszaesés megfordítására tegyen lépéseket.

Komoly recesszióra készül Mark Zuckerberg is, a Meta (a Facebook anyavállalata) csökkenti munkaerő-felvételi terveit. A vezérigazgató egy dolgozói fórumon azt mondta, hogy ez lehet az egyik legrosszabb visszaesés, amit a közelmúltban tapasztaltunk – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az MLIV Pulse felmérése szerint az idei nagy részvényeladási hullám még nem ért véget, ugyanis a cégek tovább fogják rontani előrejelzéseiket – írja az Erste Befektetési Zrt.

A szakértők szerint elnyúló, de nem túl mély visszaesés jöhet a gazdaságban, amit többnyire beárazott a részvénypiac.

Végre olcsóbbak a nyersanyagok

A gazdaság zsugorodásával kapcsolatos aggodalmak a nyersanyagok árát is főleg lefelé viszik. (Bár az infláció ellenkező irányú hatást is kifejt.) Pénteken nagyot esett a réz, Londonban 8000 dollár alá ment tonnánként, ma kissé tovább süllyed.

Az olaj ma szintén kissé lejjebb van, alapvetően keveset változott az utóbbi napokban. A norvég munkások sztrájkja és a líbiai politikai fejlemények azonban rövid távon emelhetik az árat.

Az oroszok és a jenkik között egyensúlyoznak a szaúdiak

A szaúdiak nem akarják felbosszantani Putyint, miközben Biden több nyersolajért könyörög írja az Oilprice.com.

Bár az Egyesült Államok felszólította Szaúd-Arábiát, hogy növelje az olajkitermelését, az nem hajlandó erre, mert a cikk szerint továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az OPEC+ megállapodásai, a globális olajkínálat nagy része feletti ellenőrzés az elmúlt fél évtizedben ugyanis mindkét ország vezetésének nagy előnyére vált. Ám Szaúd-Arábiának jól jönne egy kis olvadás a szaúdi-amerikai kapcsolatokban is Biden elnök alatt.

A szaúdiak ezért óvatosan manővereznek, hogy Oroszországot is szövetségesként tartsák meg az OPEC+ csoportban, és esetleg javítsák a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal is – írja a szaklap.

Olajkút. Pixabay.comOlajkút. Pixabay.com

Kivásárolják a Waberer’s-tulajdonosokat

Kaptak egy visszautasíthatatlannak látszó, piaci ár feletti ajánlatot a Waberer’s-tulajdonosok, pontosabban a kisebbek a nagyobbaktól. A

  • Trevelin Holding Zrt. (25,995 százalékos tulajdonos),
  • a High Yield Vagyonkezelő Zrt. (20 százalék),
  • a Geraldton Invest Zrt. (4,995 százalék)
  • és az MHB Optimum Zrt. (21 százalék),

mint összehangoltan eljáró részvényesek jelenleg összesen a cég 72 százalékát ellenőrzik. A kivásárlásban 2335,77 forintot ajánlanak részvényenként. A tranzakciót az Equilor Befektetési Zrt. Bonyolítja.

A VG.hu szerint az ajánlattétel mögött az áll, hogy a BDPST Group, amelynek Tiborcz István a tulajdonosa, meg kívánja vásárolni az MHB Optimum Zrt.-t, a Waberer’s International Nyrt. 21 százalékos tulajdonosát.

Vételre ajánlják a Wizz Airt

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzői 33-ról 30 angol fontra csökkentik a célárat, de semleges súlyozás helyett vételre ajánlják a Wizz Air légitársaság részvényeit. Ez 61 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Bukta Gábor részvényelemző szerint:

Április 29-i leminősítésünk óta a Wizz Air részvényei több mint 40 százalékot estek. Ennek eredményeként a Wizz értékelése a rövid távú kockázatok ellenére rendkívül olcsónak tűnik. Bár elismerjük, az európai légitársaságok közeljövője kihívásokkal teli, a Wizz hosszú távú kilátásai változatlanok maradtak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9384 9360 9580 -1,43% 9378 9384 3 286 740 582 Ft 2022-08-12 15:53:18
MOL 2910 2890 2956 -1,49% 2908 2910 916 137 174 Ft 2022-08-12 15:53:10
MTELEKOM 320 318 321 +0,63% 319 320 27 786 003 Ft 2022-08-12 15:51:48
RICHTER 8105 8050 8230 +0,50% 8105 8135 369 433 920 Ft 2022-08-12 15:52:54
OPUS 153 152 155 -0,52% 153 154 7 423 272 Ft 2022-08-12 15:47:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Mit kezdjünk a megtakarításainkkal ekkora infláció mellett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 10:14
Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság a K&H alapok kezelője szerint.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG