TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az év elején igen olcsón kapható olajból Kína úgy bevásárolt, hogy képtelen átvenni az egyszeri beérkező irdatlan mennyiséget. 7 és fél milliárd dollár értékű olaj ringatózik a tengeren, a legénység unatkozik. Ugyanez megy a Közel-Keleten, ahol az iszonyatos olajmennyiség felvételéért állnak sorba a hajók.

Mint egy Rejtő-regényben

Nagyon megpörgette a kereskedelmet az olcsó ár és a hatalmas kínálat: az olajtermelők eladtak, amit tudtak, Kína, a legnagyobb importőr, megvett mindent, amit olcsón adtak. Ezt az irgalmatlan mennyiségű árut azonban el is kell szállítani, amihez rengeteg hajó kell (ez rendelkezésre is áll), viszont időbe telik a be-, és kirakodás, folyékony anyagot betöltése és kiszivattyúzása eltart egy ideig.

Egy hajóskapitány elmondta a Reutersnek, hogy március vége óta vesztegelnek Kína északkeleti partjainál, és jó, ha egy héten belül bejutnak egy kikötőbe, és megszabadulhatnak az olajtól. Ez három hetes várakozás, a legénység unatkozik, szerencsére van egy zongorájuk, gitárjuk és dobfelszerelésük, így rázendíthetnek a hirtelenjében összeállt matróz zenekarok, mint Rejtő Jenő idejében.

Kicsi a kapacitás

A kikötőket nem fejlesztették fel olyan mértékben, hogy ilyen forgalmat egyszerre lebonyolíthassanak, de korábban erre nem is volt szükség, hisz ilyen felpörgés nem volt az olajkereskedelemben, és normál körülmények között nem is ismétlődik meg gyakran, hisz Kína most teletölti tározóit, és egy jó darabig nem is lesz képes hatalmas mennyiségeket venni, nem tudná hol tárolni. A felfutásnak az is az oka, hogy a kínai finomítók megszabadultak a korábbi importkorlátozásoktól, és most szabadon bevásárolhatnak.

A jelenlegi adatok szerint 125 óriástanker várakozik a tengeren, ami a szállíttatóknak összesen napi 6,25 millió dollár extra költséget jelent. Tekintettel arra, hogy az olajat még jóval a mostani 40 dollár fölötti ár alatt vásárolták, még így is bőven megéri a vevőnek. Csakhogy a hajózásban nemcsak ez a költség jelenik meg, hanem komolyabb gondok is jelentkeznek: felborul a menetrend, a legénység beosztása, és késnek a következő szállítások is, hisz a hajók már le voltak kötve. Így a hajózást szervező, a szállítmányokat a rendelkezésre álló hajótérrel összekombináló szállítmányozók most jelentős veszteségeket szenvednek, hisz a következő szállítónak nem mondhatják, hogy bocs, késik a hajó: az ez által okozott kárt állniuk kell.

Tömörülés a benzinkútnál

A legnagyobb dugó Szingapúrnál alakult ki, mivel ezen a területen, Szingapúrban és Malajzia déli részén vannak a hajók üzemanyagtöltő állomásai, javítóműhelyei és olajfinomítók is. Most 50 hajó várakozik Szingapúrnál tankolásra, javításra, vagy hogy nyersolaj rakományát a finomítóba szállítsa. Így sokszor a legénységnek kell elvégezni olyan karbantartási munkákat, ami egyébként nem feladatuk.

Mindeközben a kint veszteglő hajók nem jutnak ellátmányhoz, így pl. az alkoholkészletek hamar kifogynak, és a legénység sörözéssel sem tudja a hosszú, monoton napokat feldobni, sőt az élelmezésre is panaszkodnak. A legtöbb hajón megfelelő internetkapcsolat sincs, csak néhány DVD és egy-két TV készülék. Normál esetben ritkák a kikötői késések, ezért a legénységnek nem szokott a hajón fölösleges szabadideje lenni, így fel sem készültek a hajók ilyesmire.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
hírlevél