6p

A Richter után a Mol, a Telekom és az OTP Bank is ezen a héten teszi közzé a gyorsjelentését, az elemzők jónak értékelik a kilátásokat. A forintot mintha a rossz kiskereskedelmi adat rakta volna helyre, visszaugrott 379-re az euró ára. Tőzsdére menne a Circle, egy tízmilliárdokat kezelő kriptovaluta-vállalkozás.

Kisebb-nagyobb mínuszokat látni a nemzetközi tőzsdéken, a befektetők Jerome Powell Fed-elnök esti fellépésére várnak, hátha mond valamit a kamatpályával kapcsolatban. Az európai indexek jellemzően 1-4 ezrelékkel süllyednek, és az amerikai határidős mutatók is hasonló veszteséget mutatnak.

Bár az USA-ban is hátravan még néhány gyorsjelentés, az európai cégeknél van most nagyobb dömping. Így jelentett a Bayer, a Marks and Spencer, a Continental, az ABN Amro, a Commerzbank és a Credit Agricole. Nálunk pedig szerda reggel a Richter számai érkeztek, este a Magyar Telekom publikál, pénteken reggel pedig az OTP és a Mol érkezik.

A BUX index stagnál, ahogy az OTP is, a Richter azonban a jelentése után másfél százalékkal megy fel. A Mol húzza vissza az indexet, egy százalék körüli süllyedésével.

Megakadt a forint

Bár előzőleg a 378 forintot is súrolta, délelőtt visszaugrott 379-re az euró ára. A forintot mintha a rossz kiskereskedelmi adat rakta volna helyre, nem sokkal ennek közzététele után indult ugyanis be egy kisebb forintgyengülési hullám. Valószínűleg a dollár erősödése sem segít a kelet-közép-európai devizáknak, míg az olaj és a földgáz valamivel olcsóbb lett.

Éves összevetésben az idén szeptemberi kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal maradt el a tavalyitól. Pénteken inflációs adat érkezik, ami a forintra is hatással lehet.

Árfolyamok és grafikonok

Jó lett a Richter jelentése

A vártnál erősebb profitról, az elemzők által becsültnél kisebb nyereségcsökkenésről írnak a brókercégek elemzői szerda reggel.

  • Az adózott eredmény 54,6 milliárd forint lett, ami 33,8 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. De jóval a piaci konszenzus, valamint a mi konzervatívabb előrejelzésünk felett van írta az Erste Befektetési Zrt.
  • Bár a bevételek kicsit elmaradtak a várakozástól, a profitszámok már nem okoztak csalódást, és a konszenzusnál jóval kedvezőbb negyedéves eredményeket tudott produkálni a Richter foglalta össze a KBC Equitas.
  • Az eredménysorokon pozitív meglepetést okozott a Richter, nem utolsósorban az AbbVie korábbi gyorsjelentése alapján már valószínűsíthető magas Vraylar-bevételeknek köszönhetően. Így a vezetés szerint túl fogják teljesíteni az eredeti éves előrejelzéseket írta az Equilor Befektetési Zrt.

Mit mondanak a Molról és az OTP-ről?

Az elemzők a pénteken esedékes Mol- és OTP-jelentések számait találgatják.

  • A Mol gyorsjelentésében az előző negyedévhez képest erősebb eredményre számítunk, ebben az adózási hatásoknak is jelentős a szerepe. A magasabb nyersanyagárak, valamint a stabilan maradó finomítói marzsok is segíthettek írta a KBC Equitas.
  • Várakozásunk szerint a Mol 272 milliárd forint EBITDA-nyereségről fog számot adni, ami év/év alapon 54 százalékkal kevesebb ugyan, de az idei második negyedévhez képest jobb számolt az Erste Befektetési Zrt.
  • Dinamikusan növekvő kamateredmény és nagyon magas profit várható a harmadik negyedévben… Az OTP negyedéves korrigált adózott eredménye várakozásunk szerint csak kismértékben maradhatott el az előző negyedévi rekordtól, és 277,4 milliárd forint lehetett. Míg a második negyedéves eredményt számos egyszeri tétel is javította, most egy sokkal tisztább, de így is nagyon erős eredményre számítunk írta az Erste Befektetési.

Este itt a Telekom-jelentés

A Magyar Telekom árbevétele 2023 harmadik negyedévében 12 százalékkal emelkedhetett éves alapon az elemzői konszenzus szerint, köszönhetően az inflációkövető díjkorrekciónak, valamint “a nem romló előfizetői számoknak” – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az eredménysorokon is jelentős javulást várnak az elemzők, EBIT-soron 42 százalékosat, míg az EBITDA-soron 21 százalék pluszt prognosztizálnak.

Durva céláremelés érkezett a magyar részvényre

Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője drasztikusan megemelte a Magyar Telekom-részvényekre vonatkozó célárát a várható eredménynövekedésre, valamint a közműadó meglepetésszerű visszavonására reagálva. A korábbi 600-ról 950 forintra növelte, ami a mostani 608 forintos árfolyamhoz képest 56 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Az elemző így persze vételre ajánlja a Telekom részvényeit.

A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 
A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 

Megemelték egy állampapír kamatát

November 8-tól a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) az előző sorozat egy százalékához képest magasabb, 1,5 százalékos kamatprémiummal vásárolható meg. Így az új, 2027/N sorozat aktuális éves kamata 9,31 százalék – tették közzé.

A háromhavonta kamatot fizető, a három hónapos diszkont kincstárjegyekhez kötött kamatozású kötvény ezzel együtt is jelentősen lemarad az inflációkövető PMÁP-tól (Prémium Magyar Állampapír, 14,75 százalék). Az állam vélhetően ezért is szereti, mert neki kisebb kamatterhet jelent. Erről itt írtunk részletesen:

Mégis tőzsdére menne a Circle?

A második legnagyobb stabilérme (stablecoin, dollárhoz kötött krioptovaluta) kibocsátója, a Circle mérlegeli, hogy 2024 elején nyilvános társasággá alakuljon, tőzsdei bevezetéssel. Az ügyet ismerő személyekre hivatkozva azt írja a szaksajtó, hogy legalábbis tárgyalnak a tanácsadókkal a lépésről.

Az amerikai tőzsdén jegyzett részvénytársasággá válás már régóta része a Circle stratégiai törekvéseinek mondta a Circle egyik képviselője a Bloomberg hírügynökségnek.

A Circle eredetileg egy 4,5 milliárd dolláros fúzió részeként, 2021 júliusában már döntött a tőzsdére lépésről, de az az üzlet meghiúsult. A Circle USDC érméjének kapitalizációja jelenleg 24,4 milliárd dollár, a cég bevétele főleg a mögöttes, biztosítékként felhalmozott tőke kamataiból áll össze.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG