BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 6. 10:45

A hangulat továbbra is jó a globális pénz- és tőkepiacokon, a veszélyforrásokat (hát persze, hogy alapvetően az amerikai-kínai kereskedelmi háborút) látva azonban indokolt úgy fogalmazni, hogy óvatosan optimista. A mai nap slágerének az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése ígérkezik, emellett azonban érdemes a vállalati fejleményeket is böngészni, hátha kínálnak meglovagolható alkalmakat.

Az előző napinál enyhébben ugyan, de az amerikai tőzsdék szerdán is erősödtek. Csütörtök reggel viszont az ázsiaiak már vegyesen teljesítettek, Tokió a pozitív, Sanghaj a negatív tartományban zárt, míg Hongkong oldalazott. Európa – köztük a BUX – ugyanakkor optimistán kezdte a napot. A szerdán zakózott olajtípusok csak mérsékelt pozitív korrekciót hajtottak végre, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 52, míg a Brent típusúé 61 dollár alatt tanyázott. A már 1340 dollár felett is járt arany stagnált. A forint viszont, mondhatni, ereje teljében van, hiszen több hete nem látott magasságban, az euróval szemben a 321-es szint közelében kezdte a csütörtököt. Ám nem sok jóval kecsegtet a még erősebb hazai fizetőeszközről ábrándozóknak – most éppen a külföldi nyaralásra készülődőknek –, miszerint Varga Mihály pénzügyminiszter kissé hányaveti megjegyzése szerint idehaza is lehet nyaralni.

De egyelőre még foglalkozzunk azzal, ma mi várhat ránk, milyen események befolyásolhatják a pénz- és tőkepiacokat.

1. EKB-kamatdöntés

Kétségtelenül ez kívánkozik a csütörtöki menü élére, már csak megszokásból is. Annak ellenére, hogy a frankfurti uniós központi bank ma délutáni ülésétől szinte senki nem vár egetverő bejelentést, ami azt jelenti, hogy az EKB nem nyúlhat a kamatokhoz. Mégis érdekes lehet figyelni a fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatót, mivel azon a szeptemberben bevezetendő TLTRO-III-ról érkezhetnek új információk, vagyis arról a programról, amelynek keretében az EKB hosszú lejáratú hitelt nyújt a bankoknak, ezzel ösztönözve őket arra, hogy élénkítsék a hitelezési tevékenységüket az euroövezeti vállalatok és fogyasztók felé. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ugyanakkor az euró piacán inkább a bank frissített növekedési és inflációs előrejelzései okozhatnak jelentős mozgásokat, továbbá az, ha lesz utalás arra, hogy az EKB esetleg később monetáris lazítást hajthat végre.

2. Lesz(nek) Fed-kamatvágás(ok)?

A határidős és opciós árazások alapján az idén akár még háromszor is, egyenként 25-25 bázisponttal lazíthat az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, miután a piaci többség úgy véli, a kereskedelmi háború nem fajul odáig, hogy az recessziót idézne elő, miközben az infláció alacsony. Ugyanezen a véleményen van például Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője is.

3. USA-Mexikó folyt. köv.

Merthogy hiába mondta Donald Trump és alelnöke, Mike Pence is egyöntetűen, hogy komoly előrelépések történtek az amerikai elnök által kilátásba helyezett „migránsűző” vámemelésről, még korántsincs közel a megoldás. Mindenesetre megegyezést sugall, hogy a mexikói külügyminiszter elismerte, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megállítsák az Egyesült Államok határa felé tartó bevándorlási hullámot. Nem csoda a közép-amerikaiak együttműködő hozzáállása, hiszen az első negyedévben visszaeső gazdaságukat a vámtarifák folyamatos emelése recesszióba lökheti.

4. Olasz bünti

Bekövetkezett, amit az egy héttel ezelőtti cikkünkben előrejeleztünk, az államadósság előírtnál magasabb szintje miatt az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indított Olaszország ellen. Érdekes módon erre a 10 éves olasz kötvényhozam csak rövid időre ment évi 2,6 százalék fölé, azt követően azonban visszatért a 2,5 százalékos szint környékére. Más kérdés, hogy ott is marad-e.

5. Fiat-Renault hátraarc: nem tapsikolnak a befektetők

A francia autógyártó részvényei sínylették meg jobban, hogy a Fiat-Chrysler a gallok politikájára hivatkozva kifarolt az év autóipari üzletének tartott egyesülésből, árfolyamuk közel 7 százalékos mínuszban kezdték a mai kereskedést, míg a Fiat-Chrysler papírjai megúszták 1,6 százalékos bukóval – legalábbis egyelőre.

Árfolyammozgató lehet még a Toyota-Subaru betervezett közös fejlesztésének a megvalósulása, illetve az, hogy a Boeing történetének egyik legnagyobb repülőgépflotta-eladásáról folytat tárgyalásokat. Az pedig a Tesla jegyzésén lökhet, hogy májusban jelentősen meglódultak az amerikai eladásai.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél