BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 6. 18:54

Az európai tőzsdék többsége mínuszban zárt, különösen lengyel barátainknál volt nagy az esés. A BUX viszont épphogy mínuszban végzett, a forint is elég stabil. A BMW nagyot esett a módosított előrejelzései nyomán, az amerikai General Motors viszont éppen ellenkezőleg. Irányt váltott az olaj, az OPEC legrenitensebb tagjával megint gond van.

A fontosabb európai tőzsdeindexek egy százalék körüli mínusszal fejezték be a napot, a német sajtó szerint ehhez éppen elég rossz hír érkezett. Az USA-ban a fizetést kapó munkavállalók száma áprilisban több mint húszmillióval csökkent. Az EU borúlátó prognózist tett közzé az európai gazdasággal kapcsolatban. (Ezen belül különösen a magyarországi fejezet kesernyés, de más országok is ki vannak akadva tőle, például Spanyolország.) A német kormány és a tartományok megegyeztek ugyan a fokozatos nyitás szabályairól, de rengeteg a kérdőjel és az elégedetlenkedő.

Az USA-ban viszont a gazdaság újranyitásával kapcsolatos reményeknek köszönhetően a tőzsdeindexek pluszban nyitottak. Mostanra a lelkesedés alábbhagyott, az Nasdaq technológiai index ugyan egy százalékos pluszban van, de az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag már csak nullán áll.

Lengyel, magyar

A lengyel részvényeket az utóbbi napokban érezhetően hanyagolják a vevők. A lengyel WIG 20 ma is két százalékkal esett. A prágai mutató csak 0,4 százalékkal, a magyar BUX pedig egyetlen ezrelékkel süllyedt. A Magyar Telekom 2,2 százalékos emelkedése nézett ki legjobban a nagyok közül, az OTP csak 0,2 százalékkal javított.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Mol és a Richter fél százalék körül ment lejjebb, az Opus viszont másfél százalékkal. A forint délelőtt erős volt, 350 alatt járt az euró. Délutánra ismét átlépte ezt a határt és este már 351,30.

A legnagyobb csaló

Az olaj a nap első felében még emelkedett pár százalékkal, de délután mínuszba ment át. Most hat százalék körüli esésben van. Pedig a délután érkezett készletadatok első pillantásra jók voltak, az EIA szerint 4,6 millió hordóval nőtt a tárolók tartalma. Az Investing.com szerint eközben 7,8 millió hordó volt az elemzők várakozása. Ám a növekedés jelentős része az USA szárazföldi tárolóállomásain keletkezett. Ami megint felerősítette a félelmeket, hogy teljesen bedugul minden tartály és vezeték. (Emiatt esett mínuszba nemrég a májusi szállítású amerikai olaj.)

Olajszállító (Pixabay.com) Olajszállító (Pixabay.com)

Ám szokás szerint többféle hír került a befektetők asztalára. Az Oilprice.com szerint Irak, amelyet az “eddigi kitermelési megállapodások legnagyobb csalójának” neveztek, a legutóbb kötött egyezményt sem tartja be.

Vállalati sikerek, vagy legalább mérsékelt kudarcok

A Beyond Meat húsz százalékkal ugrott meg a gyorsjelentése hatására, amely nem várt nyereséget tartalmazott a kiskereskedelmi értékesítés felfutása miatt. A Dialog Semiconductor is a várakozásokon felüli profitjának és a jó idei előrejelzésének köszönheti 14 százalékos emelkedését.

A General Motors kilenc százalékkal javított árfolyamán, mert pénzügyi helyzete a gyorsjelentés alapján jobb a várnál. Ezen kívül imponáló nyereséghányadot tudott elérni, Észak-Amerikában 8,5 százalékot. A német BMW viszont öt százalékkal esett, miután csökkentette az egész évre vonatkozó kilátásokat, és az árrése is szűkült. (A német autóipar mentési terveiről tegnap itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél