BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 11. 11:46

A rettegés falán kúsznak felfelé az árfolyamok az utóbbi időben, de ma pluszból szerény mínuszba mentek át az európai indexek. A BUX jól teljesít, mindegyik vezető részvényünk emelkedik, a forint is stabil. A Volkswagen eladási számai óriási visszaesést mutatnak, de ez nem okozott nagy meglepetést a piacon.

Nagy valószínűséggel ma is a lazítás-optimizmusnak vagy újranyitás-optimizmusnak nevezett tőzsdei emelkedést láthatjuk. Sokan amiatt derűlátók, hogy egymás után könnyítenek a kijárási korlátozásokon az államok. Közben több helyről március óta nem látott alacsony járványügyi adatok érkeznek. A hétvégén Nagy-Britanniában döntöttek egyes szabályok lazításáról, amivel főleg a munkába járást ösztönzik.

Hasonló lépések várhatók az USA-ban is, ahol Donald Trump elnök szerint akkor sem lesz szükség újabb szigorításokra, ha a fertőzések száma netán újra emelkedni kezdene. (Nemzetközi összefoglalónk: Újabb lazítási hullám indul Európában.)

A rettegés fala

A gazdasági hírek viszont nem éppen rózsásak, sokan tartanak attól, hogy a nagy emelkedésen túllevő tőzsdék elszakadtak a reálgazdasági folyamatokról. (Az árfolyamok a “rettegés falán” kúsznak felfelé. A befektetői hangulati indikátorok gödörben vannak.) Nem túl friss adat, de Olaszországban például 28 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban.

Az S&P 500 index teljesítménye az utóbbi 12 hónapban 1,7 százalékos plusz volt. Az osztalékfizetések hatását is tartalmazó S&P 500 Total Return index pedig 3,7 százalékkal emelkedett. A Nasdaq Composite index ez idő alatt több mint 15 százalékkal ment fel. Sok befektető felteszi magának a kérdést: valóban indokolt, hogy az amerikai részvények többet érjenek, mint a koronavírus-válság előtt?

Szépen megy mindegyik vezető papírunk

Az európai tőzsdék ma is pluszban kezdtek, de azóta lassú lecsorgás tapasztalható. A német DAX már 0,6, a francia CAC 40 0,9 százalékos mínuszban van tizenegy óra után pár perccel. Az ázsiai tőzsdéken kevés volt a mozgás, az amerikai határidős indexek pedig csekély esést mutatnak.

A BUX index különösen jól kezdett, két százalékos pluszban, de itt is van némi lemorzsolódás. Most 1,5 százalékos az emelkedés, amiből mindegyik vezető papír kiveszi a részét. Az OTP 1,6, a Mol 1,1, a Richter 2,4, a Telekom 1,5, az Opus 2,8 százalékkal megy fel. A forint stabil, 349,60 az euró, csak pár fillérrel emelkedett péntekhez képest. Az MNB mától felfüggesztette a Kartonpack részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2019-es pénzügyi évről készített éves jelentését.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Olcsóbb az olaj, de nem kell autó

Mintegy két hét majdnem folyamatos emelkedés után süllyed az olaj ára, három százalék feletti mértékben. Ezzel a Brent 30, a WTI 24 dollár alá ért egy kicsivel. A koronavírus-válság miatt a Volkswagen (VW) áprilisban kétharmadával kevesebb autót adott el Németországban. A részvény ára ennek ellenére ma alig változik, sőt egyes szektortársai, mint a BMW vagy a Renault 2-3 százalékos pluszban vannak.

Jürgen Stackmann értékesítési igazgató szerint ezzel azonban Németország még egész jól áll. Európa-szerte a VW eladásai több, mint 83 százalékkal omlottak össze. A járvány által legerősebben érintett országokban, mint Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország az előző hónapban szinte egyáltalán nem vettek új autót az emberek – írta az N-Tv.de hírportál.

Kínából viszont tűrhető áprilisi autóértékesítési statisztika érkezett, ami “év/év alapon már csak 5,6%-os visszaesést mutatott a márciusi 40%-kal, illetve a februári 79%-kal szemben” – írta az Erste Befektetési Zrt. “Kérdés azonban, hogy ez a visszapattanás mennyire lesz folyamatos” – teszik hozzá.

Jegybankokra figyelnek a héten

Rosszul szerepelnek a brit légitársaságok, hét százalékkal zuhan az EasyJet részvénye, miután az országban két hetes beutazási tilalmat vezettek be a külföldiekre.

A héten az Egyesült Királyságból és Németországból GDP-adatok jönnek. A nagy központi bankok még többet tehetnek a gazdasági fellendülésért, a Svájci Nemzeti Banktól és a kínai központi bankról lehet ilyet várni a Bloomberg hírlevele szerint. A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell pedig szerdán beszél majd, amire különös figyelmet fog fordítani a tőkepiac. “Mindenhol az a valódi kockázat, hogy a fertőzések és a halálesetek száma újra növekedni kezd” – írták.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél