BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 21. 12:09

Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.

Főleg a kínai-amerikai ellentétek éleződésével magyarázzák a tőzsdeindexek mai süllyedését világszerte. De a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt is aggódnak a befektetők. Bár jöttek jó hírek is, érkezett néhány pozitív meglepetés is, például a francia és német beszerzési menedzserindexek.

A német, francia, brit tőzsdeindexek egy százalék körüli esésben vannak. Az amerikai határidős indexek is 0,6 százalékos süllyedést mutatnak. Itthon a BUX index csak 0,2 százalékkal esik, ugyanennyi az OTP gyengülése is 11 óra körül. A Mol 0,7, a Richter 0,1 százalékkal gyengül. Kissé a Magyar Telekom és az Opus is olcsóbb lett. A forint napok óta erősödik, a 348,80 forintos euró ma 50 fillérrel olcsóbb, mint tegnap. Az euró/forint azonban az utóbbi két hónapban a 349 körüli szintről rendszeresen visszapattant.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kína itt, Kína ott

Donald Trump amerikai elnök ismét felerősítette Kína-ellenes retorikáját, azt sugallva, hogy a Kína dezinformációs és propaganda-hadjáratot folytat az Egyesült Államok és Európa ellen. Szerinte fejétől bűzlik a hal, ezúttal személyesen Hszi Csin-ping elnököt vádolta meg az akciók elrendelésével.

A Bloomberg hírlevele felhívja rá a figyelmet, hogy eddig Trump gyakran vádolta Kínát különböző cselekményekkel, például a járvánnyal kapcsolatban. Ám eddig óvatosan nyilatkozott a kínai elnökről, törődött kettejük jó viszonyával. Emellett a Fehér Ház is kritikákat fogalmazott meg Kína gazdasági és katonai politikájával kapcsolatban.

Az amerikai szenátus szerdán új szabályozást fogadott el, amely azt eredményezheti, hogy olyan kínai óriástársaságok, mint az Alibaba vagy a Baidu, törölhetők lesznek az amerikai tőzsdékről. A két ország közötti feszültségek jegyében született szabályok lényege, hogy a társaságoknak igazolniuk kell, nem állnak egyik külföldi kormány irányítása alatt sem.

Amerikai tőkéből Amerika ellen

Az amerikai törvényhozókat nyilvánvalóan nyugtalanítja, hogy sok milliárd dollár amerikai tőke folyik a kínai nagyvállalatokhoz, például nyugdíjalapokból vagy felsőoktatási célú megtakarításokból. Ezzel a pénzzel finanszírozzák azután a kínai technológiai óriások, hogy vezető pozíciókat építsenek ki minden területen, a mesterséges intelligenciától kezdve az automata járművezetésig, vagy az internetes adatok gyűjtéséig. A Baidu és az Alibaba tegnap este New Yorkban kis mértékben süllyedt, miközben a részvénypiac egésze erőteljesen emelkedett. (További cikkünk a kínai-amerikai ellentétekről itt.)

A FANG+ index egy éve (Tradingview.com). Komponensek: Facebook, Apple, Amazon, Netflix , Google, Alibaba, Baidu, NVIDIA, Tesla, Twitter. A FANG+ index egy éve (Tradingview.com). Komponensek: Facebook, Apple, Amazon, Netflix , Google, Alibaba, Baidu, NVIDIA, Tesla, Twitter.

Tegnap egyébként több amerikai internetes óriás, mint a Facebook vagy az Amazon történelmi csúcsra ért. A hasonló nagy technológiai cégeket tömörítő FANG+ index már csak egy hajszálra van a februári csúcsától (lásd a grafikont).

Fontos adat jön délután az USA-ból

Az Apple és a Google az egészségügyi hatóságok számára az egész világon platformot kínál a társadalmi érintkezések, kapcsolatok felkutatására a koronavírus-járvány megfékezésére. Eddig 22 ország jelentette be, hogy alkalmazza ezt a nyomkövető technológiát. Ez elérhető mind az iOS, mind az Android operációs rendszert használó mobil eszközökön.

Ma délután nagyon fontos adat érkezik majd az Amerikai Egyesült Államokból. Közzéteszik, hány alkalmazott jelentkezett munkanélküli támogatásért a május 16-ig terjedő egy hétben. Az elemzői becslések 2,4 millió főről szólnak. Az előző héten, amely a május 9-ig eltelt időszakra vonatkozott, majdnem pontosan hárommillióan nyújtottak be kérelmet munkanélküli ellátásért. Az utóbbi két hónapban pedig több mint 36 millió amerikai igényelt ilyen segítséget.

Drága az olaj

Az olaj ára ma is szerény pluszban van, hetek óta szinte töretlenül emelkedik. Március óta a legmagasabb szintre ért, amit egyrészt azzal magyaráznak, hogy az amerikai készletek visszaestek. Másrészt pedig a nagyobb kitermelők visszafogták kibocsátásukat. A múlt héten ötmillió hordóval csökkent az amerikai olaj készletek mennyisége a tegnapi friss adat szerint. Pedig a Reuters felmérése 1,2 millió hordó emelkedést jelzett előre.

Angela Merkel Német kancellár azt mondta, hogy a tárgyalások a Lufthansa német légitársaság kimentéséről befejezés előtt állnak. A műveletet az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A Lufthansa a német gazdasági stabilizációs alapból 9 milliárd eurónyi segítséget kérvényezett. A tárgyalások hetek óta tartanak.

Ma több országban ünnepnap van, elsősorban Észak-Európában és Svájcban, mert Krisztus mennybemenetelét ünneplik.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél