<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.

Ma is rosszul indul a nap Európában, a főbb tőzsdeindexek a kezdeti csekély süllyedés után lényegesen lejjebb kerültek. Jelenleg a német és a francia index másfél, a londoni pedig egy százalékos mínuszban van, de nagy a volatilitás, az áringadozás, a helyzet gyorsan változik.

Elsősorban továbbra is a kamatemelési ciklus miatt aggódnak, de az Ukrajna körül kialakult helyzet most már legalább olyan fontosnak tűnik. Oroszország állítólag akkora csapatösszevonást hajtott végre, hogy bármely pillanatban megtámadhatja Ukrajnát.

Pénteken is csúnya napot zártak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 index 1,9, a Nasdaq technológiai mutató 2,7 százalékkal zuhant. A mai határidős indexek alapján azonban lehetséges, hogy pluszban indul az óceán túlpartján a kereskedés, a Nasdaq 100 index határidős értéke ugyanis 0,7 százalékos pluszban van.

Itthon a BUX-index 1,6 százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt másfél százalék körüli mínuszban ingadozik. A 4iG 1,8, az Opus 1,6 százalékkal ment le, a Telekom üdítő kivételként stagnál. A Mol 373 513 darab részvényt értékesített a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) részére.

Árfolyamok és grafikonok

Közelít a 360-as euró

A forintnak sem tesz jót a sok turbulencia, ma is egy forinttal drágább az euró, 359,50. Főleg a tőkepiacok turbulenciái okozhatják ezt, de az is hozzátartozik, hogy az idén nem folytatta az MNB az egyhetes kamat fokozatos emelését. Kérdés, mikor, milyen árfolyamnál avatkozik be ismét.

Két jegybankra figyelj a héten!

Szerdán az amerikai Fed, kedden az MNB tart kamatdöntő ülést. Az MNB emelhet az alapkamaton, majd csütörtökön esetleg az egyhetes betéti kamaton is, amivel mostanában a forint árfolyamát igyekezett szabályozni.

Az EUR/HUF három hónapja (Tradingview.com)
Az EUR/HUF három hónapja (Tradingview.com)

A Fed várhatóan nem lép még, de utalhat a folytatásra, például hogy márciusban emel-e már. Bár ez utóbbit a piacok egyébként majdnem biztosra veszik. A tőkepiacok idei rossz hangulata főleg abból fakad, hogy először háromról négyre emelték az idei várható amerikai kamatemelések számát az elemzők, most pedig már négynél is többről beszélnek.

Az omikron súlyosbítja az inflációt?

A Goldman Sachs elemzői alapesetben négy, egyenként 25-25 bázispontos kamatemelésre számítanak idén, de az infláció megugrása miatt több monetáris szigorítás is lehetséges – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Félő, hogy minden olyan ülésen kamatot fognak emelni, amikor felfelé tolódnak az inflációs kockázatok. Az omikron-variáns terjedése is súlyosbítja az inflációs helyzetet, ráadásul megindult az ár-bér spirál. Arra számítanak, hogy júliustól havi 100 milliárd dollár értékben csökkentik a jegybanki mérleget, ami szintén szigorúbb lenne a jegybank jelenlegi kommunikációjánál.

Oroszországi szankcióktól szenvedhet az OTP, a Richter?

A potenciális orosz-ukrán háború szankciókat jelenthet számos oroszországi vállalat számára. Így aggódhatnánk a Richter meg az OTP miatt is – írja az Erste befektetési Zrt. kommentárja.

De gyógyszergyárakat általában nem szoktak szankcionálni, inkább a leértékelődő rubel fájhat a Richternek. Viszont annak árfolyama az év eleji 4,4 forintról 4,1-re jött le, így egyelőre nincs negatív hatás. Az OTP esetében sem számítunk szankciókra, habár van kitettsége mind az ukrán, mind az orosz oldalon. Ez a profit 14, a mérlegfőösszegnek pedig 6,5 százalékára lehet negatív hatással.

Fontos gyorsjelentések jönnek a héten

Ezen a héten is kiemelkedő jelentőségű nagyvállalatok fogják közzétenni a gyorsjelentésüket, mint a Microsoft, az Apple, az IBM, a McDonald’s vagy a Tesla, sok egyéb mellett.

Manipulációt állapítottak meg az OTT-One-nál

Az MNB 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-One Nyrt.-re a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

A kibocsátó részvényeivel való kereskedést a jegybank már korábban felfüggesztette, ennek visszaállításához meg kell szüntetni a jelenleg fennálló információhiányos állapotot.

Bővebben lásd:

Megérkezett a kripto-tél?

A múlt hét szörnyű élmény lehetett a kriptodeviza-tulajdonosok számára, a piac hete óta tartó csendes lefelé csorgása erősen begyorsult. A mai pár százalékos mínuszok helyett érdemes a heti adatot nézni, eszerint a bitcoin 19, az ether 29 százalékot veszített az értékéből. (A novemberi történelmi csúcsaikról pedig majdnem lefeleződtek.) A legnépszerűbb “altcoinok” (inkább az ether, mint a bitcoin alternatívái, versenytársai) pedig, mint a solana, az avalanche, a polkadot vagy újabban a fantom, 30-40 százalékkal zuhantak egy hét alatt.

A bitcoin és az ether egy éve (Tradingview.com)
A bitcoin és az ether egy éve (Tradingview.com)

Az okok között szerepel – ahogy a részvénypiacokon is – a várható amerikai kamatemelési sorozat, ami csökkenti a kockázatos befektetések iránti keresletet. (Márpedig a kriptodevizáknál kevés kockázatosabb eszköz van.) A kriptopiac többnyire egy irányba mozog mostanában a részvénypiaccal, csak nagyobb mértékűek a változások.

Újra beütött a bitcoin-crash
Újra beütött a bitcoin-crash

Három kriptógyilkos hír a múlt hétről

Sokan attól tartanak, hogy megismétlődik a 2018-2019-es forgatókönyv, amikor a “kriptó-télen” 80-95 százalékkal is zuhantak a fontosabb kriptodevizák a korábbi csúcsaikról. A mostani esés kripto-specifikus oka lehet három hír a múlt hétről:

  1. Oroszország jegybankja betiltaná a kriptodevizákat.
  2. Nagy-Britannia a DeFi-t (decentralizált, kriptodeviza-alapú pénzügyeket) szabályozná.
  3. Az USA-ban pedig próbaper indult egy DeFi-programozó startup cég ellen, tiltott szerencsejáték vádjával, amely példaértékű lehet a jövőre nézve.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG