1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha nem a tizedelés, akkor az MSCI-indexbe való újbóli bekerülés növelheti ismét a Richter iránti keresletet. A kisbefektetők számára egyszerűbb lesz megvenni, de aki akarta, annak eddig sem jelentett nagy akadályt a névérték. A külföldi tapasztalatok alapján a jó cégek papírjait szokták hasonlóképp felosztani.

Július 11-étől tized akkora névértékkel forog a Richter a Budapesti Értéktőzsdén, ami miatt az árfolyam is hasonlóképp esett, a harmincezres tartományból a háromezres tartományba került át. A „tizedelésre” (részvényfelosztás, az angol szakirodalomban split) a hivatalos indoklás szerint azért került sor, mert „a jelenlegi 35 ezer forint körüli árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tized ennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is”.

Vagyis azt várták tőle, hogy megélénkül a részvényeinek tőzsdei kereskedése. Sokan, régóta szorgalmazták a lépést, a külföldi példák ugyanis azt mutatják, hogy valóban jótékony hatással lehetnek a részvényfelosztások a forgalomra és az árfolyamra.

Visszakerülhet az MSCI indexbe

A Richter részvények felaprózásával a gyógyszerpapír elmúlt években lecsökkent forgalmát szeretné felpörgetni a menedzsment. Négy év alatt gyakorlatilag harmadolódott az egy hónapos gördülő forgalom, 60 milliárd forint közeléből mintegy 20 milliárdra esett vissza – írja a KBC Equitas elemzése. A forgalom felpörgetésével a Richternek lehetősége nyílna, hogy ismét visszakerüljön az MSCI (Morgan Stanley) indexeibe, amelyeket több befektetési alap is követ, azaz leképezik az index összetételét. (Annak megfelelő arányban vesznek papírokat.)

(Fotó: Richter.hu)

Az indextagság elnyerése újabb lendületet adhatna a részvénynek, miután az indexeket követő alapok extra keresletet támasztanának a Richter iránt. Ennek ellenkezője éppen tavaly novemberben játszódott le, amikor is az MSCI indextagság elvesztése hatalmas eladói nyomással (és forgalommal) járt – írja az elemzés.

A minimumjutalék eddig is terelgetett

Az Erste július 9-i elemzése is azt írta, hogy a felaprózás megnövelheti a részvény likviditását, ami növelheti az esélyét annak, hogy idén novemberben a papír visszakerüljön az említett indexbe. („Növelheti”, tehát biztosra senki sem állítja.) Ugyanakkor a legnagyobb forgalmú pesti brókercég szerint ehhez az is elég, ha a részvény a névértékváltozás előtti, mostanában jellemző forgalmát meg tudja tartani.

Az az érv, hogy a Richter árfolyama 30-40 ezer forinton a kisbefektetők számára túl magas, nem minden esetben lényeges. A legtöbb brókercégnél ugyanis legalább 150-300 forint a minimális forgalmi jutalék, tehát – a 0,2-0,4 százalékos jutalék miatt – cégtől függően 50-150 ezer forint alatti nagyságú üzleteket nem éri meg kötni. (Ez alatt ugyanis a minimális jutalék következtében arányosan, százalékban egyre nagyobb lesz a jutalék.)

Lehet, hogy már megvolt az emelkedés?

Tehát egy-kettő, de inkább három vagy hat darab Richter alatt eddig sem igen érte meg üzletet kötni senkinek a papírra. Olyan cég, bank is van, ahol a minimumjutalékot nem pár száz, hanem pár ezer forintban mérik. Másrészt viszont ha valaki például fix összeget, mondjuk 400 ezer forintot kell elosszon meghatározott részekre – például egy BUX indexet szeretne nagyjából követni –, akkor nem mindegy, hogy a Richterből mekkora a minimális kötési mennyiség és ki tud-e kialakítani megfelelő nagyságú portfóliórészt. Az így gondolkodó kisbefektetők száma azonban csekély lehet.

A Richter árfolyama egy évre (Forrás: BÉT)

A részvénnyel kapcsolatos pozitív várakozások már be is épülhettek az árfolyamba korábban, a tizedelés előtti mintegy egy hétben ugyanis a részvény körülbelül öt százalékot drágult, 3400 forint környékéről 3600 forint környékére. Csütörtökön, amikor először forgott csökkentett címletekben, a nap nagy részében nagyon jól teljesített, 3700 forint felett, 3-4 százalékos pluszban is forgott, a nap végén azonban a többi hazai részvénnyel együtt csúnyán visszaesett. De még így is ez volt a nap legjobban teljesítő részvénye a négy nagy közül. (A többi a Mol, OTP, Magyar Telekom.) (Frossítés: Péntek délelőtt ismét dinamikusan emelkedett és 11 órára 3650 forintot ért egy részvény.)

Az idén az ág is húzta

A Richter árfolyama egyébként ebben az évben rosszul teljesített, részben feltehetően még mindig azért, mert tavaly kikerült az indexből. Az évet ugyanis 3800 (38 000) forintos szinten kezdte. Pedig a félév során inkább pozitív hírek, bejelentések érkeztek róla és termékeiről. Többek között Kínában és Latin-Amerikában is terjeszkedik a vállalat. A várakozásoknál jobbnak mondják az első negyedévi jelentését is. A papírokra az is nyomást gyakorolhatott, hogy tavaly az állam öt százaléknyi részvénypakettjétől teljesen megszabadult.---- A bika szaporítja a spliteket ----

A bika szaporítja a spliteket

Mark Hulbert, a MarketWatch szerzője szerint a részvényfelosztás logikus módon akkor gyakori, amikor a tőzsdei klíma jó és az árfolyamok felfelé tartanak. Idén május végéig az USA-ban 25 társaság osztotta fel részvényeit legalább egyből kettőt arányban, 2009-ben viszont egész évben csak 12. A „splitek” tehát a bikapiaccal együtt szaporodnak.

Elvileg a részvényfelosztás nem okoz semmiféle változást a cég értékében: tíz darab száz forintos részvényre pontosan ugyanannyi vagyon, nyereség, árbevétel jut, mint egy darab ezer forintosra. Ám valahogy mégsem így működik a dolog a valóságban. Neil Macneale pénzügyi tanácsadó modellportfóliójába olyan részvényeket vásárol, amelyek nemrég darabolták fel részvényüket, és harminc hónapig tartja bent ezeket.

Nem ok, hanem okozat

Meglepő módon amíg az S&P 500 index (az osztalékokat beleszámolva) évi 8,0 százalék hozamot adott tíz év alatt, addig a modellportfólió 13,7 százalékot. Ez biztosan nem mázli volt, különböző más tanulmányok is kimutatták a jelenséget. Az egyik magyarázat szerint a részvényfelosztás azt jelzi, hogy a társaság jó jövőbeli jövedelemtermelő képességgel rendelkezik.

Ivan Hoff ismert vagyonkezelő és szakíró blogjában azt írja, hogy a részvényfelosztás rendszerint akkor következik be, amikor egy papír árfolyama nagyon felment. Az pedig akkor jellemző, amikor a cég folyamatosan jól teljesített. A felosztás utáni jó teljesítmény így nem a split következménye, hanem a folytatódó jó eredményeké, a split csak afféle kísérőjelenség. A mellékelt grafikonból kiderül, hogy egy 2003-as 100 ezer dolláros befeketés 215 ezer dollárra nőtt volna az S&P 500 részvényeiben, és 362 ezer dollárra az említett, részvényfelosztásos cégekre alapozó portfólióban.

Azért mérd fel jól a prédát

Neil Macneale azt is mondja, hogy nem szükséges túl sok időbefektetés a részvényfelosztásra alapozó taktikához, nem kell azonnal ugrani, amikor valamely cég bejelenti ezt a lépést, mert nem rögvest, hanem inkább a következő három évben apránként jelentkezik a hatás. Jó azonban, ha a befektető a split tényén kívül másra is figyel, például relatíve olcsó – alacsony P/E-hányadosú és P/BV-hányadosú – részvényeket választ. (A P/E – price/earning –az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa, a P/BV – price/book value – az árfolyam és az egy részvényre jutó könyv szerinti értéké.)

A Richter árfolyama 10 évre (Forrás: BÉT)

A Richter esete annyiban más, hogy a splitre, amelyet már sok éve szorgalmaztak különböző piaci szereplők, végül nem egy kitartó árfolyam-emelkedés után került sor. Jelenlegi árfolyama valahol a sok éves minimum és sok éves maximum között van félúton. (Lásd grafikonunkat.) A hazai gyógyszerpiac problémái és az ország gazdasági helyzete ellenére azonban az egyre inkább multinacionális cég jól teljesít.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17710 17400 17795 +2,79% 0 0 10 989 203 785 HUF 2024-04-26 17:13:31
MOL 3004 2992 3028 +0,20% 0 0 1 533 831 664 HUF 2024-04-26 17:05:18
MTELEKOM 898 897 907 -0,44% 0 0 411 836 570 HUF 2024-04-26 17:05:04
RICHTER 9200 9070 9245 +1,38% 0 0 1 705 691 035 HUF 2024-04-26 17:07:36
OPUS 391 384 398 +1,03% 0 0 124 789 584 HUF 2024-04-26 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nem volt fék a BUX-on
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 17:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:47
A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG