<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.

Kellemes pluszban nyitottak ma az európai tőzsdék, de ennek java része mostanáig el is olvadt. Így a vezető indexek már csak 1-2 ezrelékes emelkedést tudnak felmutatni. Az amerikai határidős indexek vegyesen állnak, az S&P 500 futures alig mozdul.

Enyhültek a félelmek az amerikai bankszektorral kapcsolatban. Európában is megnyugvás tapasztalható, az EKB például azzal nyugtatja a piacokat, hogy sokkal jobb állapotban van a bankrendszer, mint 2008-ban (a Lehman-válság idején). A hét második felében érkező inflációs adatokra várnak a befektetők, ez csendesebb kereskedést, kivárást is jelenthet ma.

A BUX index egy százalékos pluszban van, ami főleg a Mol 2,7 százalékos ugrásának köszönhető. Az OTP csak 0,2 százalékkal megy fel, kevéssel tízezer felett tanyázik. A Richter 0,7, a Telekom 2,1 százalékkal drágul. Gyorsjelentése után a Waberer’s hét százalékkal lőtt ki.

Ma is stabil a forint

A tegnapi gyengülés után ma kissé erősödik a forint, az euró 384,50 körül ingadozik. Ez több mint egy forinttal alacsonyabb a tegnap estinél, de majdnem pontosan annyi, mint tegnap késő délelőtt volt.

Árfolyamok és grafikonok

A lengyel zloty és a cseh korona eközben alig változik, lényegesen kisebb a volatilitásuk (áringadozásuk), mint a magyar fizetőeszköznek. A dollár kissé süllyed, az olaj fél százalékkal emelkedik, a hollandiai földgáz pedig két és fél százalékkal olcsóbb lett (41,45 euró).

Kamatokról dönt ma az MNB

A ma délután esedékes MNB-kamatdöntés akár erősebb mozgást is kiválthat a magyar deviza körül. Habár kamatemelésre, valamint kamatvágásra nem sok esély mutatkozik, így inkább a jegybanki kommentárokat lesz érdemes figyelni – írja a KBC Equitas.

Az MNB üzeneteire várunk az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A nemzetközi pénzügyi stabilitással kapcsolatos bizonytalanságok, illetve az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező pozitív hírek lehetnek mérlegen.

Mivel az utóbbi az egyik fontos szempont a kamatvágás megkezdéséhez, a pozitív hírek kiemelése ezúttal gyengítheti a hazai fizetőeszközt.

Kamatvágásra ez a brókercég sem számít. A bejelentés 14 órakor, a közlemény 15 órakor esedékes.

Felminősítették a Molt

Tartásról felhalmozásra minősítette fel a Mol részvényeit új olaj- és gázipari szektorelemzésében az Erste Befektetési Zrt., az új 12-havi célárat pedig 2950 forintban határozták meg a korábbi 2860 forint után. (Ma 2558 forint a papír, így a célár 15 százalék körüli felértékelődési potenciált jelent.) A Mol továbbra is erős környezetben működik, magas finomítói marzsokkal és szénhidrogén-árakkal.

Szép osztalék várható a hazai olajcégtől

A Mol 2023-as éve azonban várhatóan gyengébb lesz, mint a minden szempontból kimagasló 2022-es esztendő, így hárommilliárd dollár feletti tisztított, korrigált EBITDA nyereséget várnak tőle a tavalyi 4,7 milliárddal szemben.

Az orosz olajról való leválás jelenti jelenleg a cég számára a legnagyobb kockázatot, mivel a horvát Janaf-fal csak idén március végéig van megállapodás a szállítási volumenekről és árakról teszi hozzá a brókercég.

A Mol osztaléka elérheti a részvényenkénti 400 forintot (150 forint normál és 250 forint rendkívüli osztalék) a tavalyi sikeres év után, ami 16 százalékos osztalékhozamot jelent.

A Mol kútja. Fotó: depositphotos
A Mol kútja. Fotó: depositphotos

Jön az OTP-közgyűlés

Az OTP április 28-án tartja rendes éves közgyűlését. Hivatalos osztalékjavaslatot még nem közöltek, de a menedzsment korábban 300 forintot említett. A bank hétfőn újabb 58 100 saját részvényt vásárolt, 10 063 forintos átlagáron.

Olaj öt százalékos pluszban

Az olaj öt százalékot ugrott hétfőn a a napi félmillió hordónyi kurdisztáni export leállítása miatt – írta a Reuters. De Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris háborúról szóló beszéde és a válság sújtotta amerikai bankszektorral kapcsolatos kedvezőbb hírek is növelték az olajvásárlási kedvet. A Brent, illetve WTI ára a múlt héten már három, illetve öt százalékkal emelkedett, a negyedév során azonban így is még tíz százalék körüli mínuszban vannak.

A Brent olaj árfolyama, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent olaj árfolyama, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A globális olajkínálat mintegy fél százaléka, azaz napi 450 ezer hordó (bpd) kurdisztáni export szombaton azért állt le, mert egy választottbírósági per megerősítette, Bagdad hozzájárulása szükséges az olaj Törökországból történő elszállításához – jelentette a hírügynökség. Ez a kurdisztáni régió olajkitermelésének csökkentését is eredményezheti.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes elmondta, Moszkva közel áll ahhoz, hogy napi 500 ezer hordóval (bpd) mintegy 9,5 millióra csökkentse a nyersolajkibocsátást. Ám Oroszország nyersolajexportja várhatóan stabil marad, mivel áprilisban csökkenti a finomítók termelését is.

Az isztambuli bankárok már temetik Erdoğant

A két évtizede regnáló Erdoğan elnök a közvélemény-kutatások szerint egyelőre vesztésre áll a közös ellenzéki jelölttel, Kemal Kılıçdaroğluval szemben. Egy választási csalás nem biztos, hogy működne Törökországban, a szűk három évvel ezelőtti isztambuli önkormányzati választás ezt mutatta.

Cser Tamás, a Hold Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője szerint az elmúlt években a befektetők teljesen kivonultak a török piacról. Nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy a befektetői környezetnek az kedvezne, ha a maradna a regnáló rendszer. Sőt, nekik mindenképpen a változás kedvezne, hiszen

nyugodtan kimondhatjuk, hogy Erdogan alatt teljesen kisiklott az ország monetáris politikája, nagy a gazdasági instabilitás. A befektetők nem szeretik az unortodox utat.

Kisebb bankpánik, olcsóbb bitcoin?

A bankcsődöktől való félelem csökkenésével, a részvényárfolyamok emelkedésével párhuzamosan a kriptovaluták árfolyama is csökkent vasárnap és hétfőn, ami kedden is tart. Ma három százalékkal esik a bitcoin és a 27 ezer dolláros szinttel küzd, míg az ether két százalékos esés után 1710 dollár körül tartózkodik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Skálázhatóságot az emberiségnek

Vitalik Buterin, az Ethereum alkotója tesztelte a Polygon új ZkEVM hálózatát, miután meghívták, hogy ő küldje el a legelső, történelmi tranzakciót. Ebben elrejtett egy kódolt üzenetet, amelynek lényege, hogy ez a tranzakció csak pár millió matematikai művelet az embernek, de “korlátlan skálázhatóság az emberiségnek”.

A zk (zero knowledge) eljáráson alapuló blokkláncoktól az Ethereum egyes korlátainak meghaladását várják, számos ilyenen dolgoznak jelenleg. (Úgynevezett második rétegű, layer 2 hálózatok.) A skálázhatóság azt jelenti, hogy a blokkláncok nagy mennyiségű tranzakció lebonyolítására lesznek képesek, bővíthetőkké válnak.

Buterin 69 042-re állította be az Ethereum hálózat tranzakciós költségének paraméterét (“gázhatárát”), ezzel finoman utalt két népszerű mémszámra, a 69-re és a 420-ra. Az első a szexualitásra, a második a marihuánára céloz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG