BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 21. 15:14

A jövő héten elindul a hazai tőzsdei vállalatok esetében is a gyorsjelentési szezon, kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című műsorában arról beszélt, hogy a legnagyobb társaságok esetén milyen tényezők javíthatják, vagy ronthatják az eredményeket. Szintén a jövő hét eseménye, hogy lezárulhat a banki ügyfelek újraazonosítása, és elbúcsúzunk a régi 500 forintos bankjegyektől is.

A korábbi évekkel ellentétben a blue chipek közül nem a Richter fogja először közölni a számait, hanem a Mol. Az olajvállalat október 31-én publikálja harmadik negyedéves számait. A várakozásokról és a többi nagy papírról Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról.

Jó eredmények várhatók a Moltól és az OTP-től

Az olajvállalat már a jövő héten közzéteszi a gyorsjelentését, majd később, november 6-án a Magyar Telekom ismerteti, míg az OTP és a Richter november 8-án publikálja a harmadik negyedéves számait. Általánosságban elmondható, hogy a nagy cégeknél érdekes lesz megfigyelni a gyengülő forint hatását. Ez a jelentős exporthányaddal rendelkező Richter esetében például a forintban közölt számokat felfelé húzhatja, de az OTP külföldi leányainak eredményét is emelheti.

A bankpapír esetében a forint hatása mellett figyelmet igényel, hogy az elmúlt egy év igen intenzív akvizíciós tevékenységéből mi az, ami már szerepel a mostani eredményekben, és mely leánybankokat konszolidálnak csak később. A november elején megjelenő számokban a korábban megvásárolt montenegrói és moldovai bank adatai már a konszolidált eredményekben benne lesznek, ugyanakkor a szerb és a szlovén leánybankokéi még nem.

A Mol esetében pozitív lehet, hogy osztrák versenytársának a napokban közölt eredményei kedvező előjeleket hoztak. Az OMV negyedéves számai ugyanis azt jelezték, hogy a finomítói marzsok nagyon jelentősen megugrottak. Ez már csak azért is fontos, mert a magyar vállalat esetében ez az üzletág számít a legfontosabbnak.

Szintén az osztrák cég számaiból derült ki, hogy a kis- és nagykereskedelmi marzsok is tovább erősödtek a negyedévben, ami szintén jó előjel a Mol szempontjából. Hab a tortán a magyar céget illetően, hogy ha csak kis mértékben, de a petrolkémiai árrések is növekedtek.

A gyenge forint is segíthet a Richteren

A devizahatás leginkább egyébként a Richter esetében jelentkezhet, ott ugyanis a bevételek nagyobb része exportból származik. Ráadásul a gyógyszergyártó fontos piacának számító Oroszországban a rubel végre erősödött. Izgalmas kérdés, hogy a korábban nagyon perspektivikusnak számító nőgyógyászati termékük, az Esmya hogyan teljesített, a szer forgalmazását ugyanis tavaly fel kellett függeszteni újabb vizsgálatok miatt.

A Magyar Telekom esetében pozitívum, hogy a lakossági fogyasztás töretlenül bővül, és ez vélhetőleg a telekommunikációs kiadásokat is érinti. Így a mögöttünk hagyott negyedévben az adat- és a készülékértékesítésből származó bevételek további felfutása várható. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy miután megváltak a T-Systemstől, így a jövőben még kevésbé lesz diverzifikált a társaság eredménystruktúrája, és még inkább a fent említett előfizetésekből és készülék-eladásokból származik majd a társaság bevétele.

Viszlát régi 500-as

A gyorsjelentések mellett szóba került a műsorban, hogy október 31-e két, a napi pénzügyeink szempontjából is fontos dátum. Egyrészt ez a határideje a banki ügyfelek újra azonosításának. Ezt a nyár folyamán egyébként már meghosszabbították, és a hírek szerint továbbra is nagyon sok számlát érinthet, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben. Így nagy kérdés, hogy a jövő héten esetleg lesz-e halasztás, vagy sem. A Kormányinfón egyébként kollégánk kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha ez valóban komoly probléma, akkor nem zárkóznak el a határidő újabb kitolásától, de ezt a bankoknak kell kezdeményezni.

A jövő héten a fizetési forgalomból kikerül a régi 500 forintos bankjegy is, október 31-én lehet vele utoljára fizetni. Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el az értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

A bankjegycserét egyébként a biztonsági okok indokolták, és a statisztikák azt mutatják, hogy minimális mennyiségű a forint hamisítása. Komolyabb esetről évtizedek óta nem hallani.

Érdemes megemlíteni, hogy noha az új 500 forintos volt az utolsó, amelyet bemutattak, nem ettől a címlettől fogunk utoljára megválni. A régi 10 ezressel ugyanis továbbra is fizethetünk, igaz nem a végtelenségig, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2019. december 31-én ezeket is bevonja.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél