BUX
36 371.84
+0.07%
+25.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 990.00
-0.15%
-3.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
402.00
+0.75%
+3.00
 
2019. október 21. 15:14

A jövő héten elindul a hazai tőzsdei vállalatok esetében is a gyorsjelentési szezon, kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című műsorában arról beszélt, hogy a legnagyobb társaságok esetén milyen tényezők javíthatják, vagy ronthatják az eredményeket. Szintén a jövő hét eseménye, hogy lezárulhat a banki ügyfelek újraazonosítása, és elbúcsúzunk a régi 500 forintos bankjegyektől is.

A korábbi évekkel ellentétben a blue chipek közül nem a Richter fogja először közölni a számait, hanem a Mol. Az olajvállalat október 31-én publikálja harmadik negyedéves számait. A várakozásokról és a többi nagy papírról Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról.

Jó eredmények várhatók a Moltól és az OTP-től

Az olajvállalat már a jövő héten közzéteszi a gyorsjelentését, majd később, november 6-án a Magyar Telekom ismerteti, míg az OTP és a Richter november 8-án publikálja a harmadik negyedéves számait. Általánosságban elmondható, hogy a nagy cégeknél érdekes lesz megfigyelni a gyengülő forint hatását. Ez a jelentős exporthányaddal rendelkező Richter esetében például a forintban közölt számokat felfelé húzhatja, de az OTP külföldi leányainak eredményét is emelheti.

A bankpapír esetében a forint hatása mellett figyelmet igényel, hogy az elmúlt egy év igen intenzív akvizíciós tevékenységéből mi az, ami már szerepel a mostani eredményekben, és mely leánybankokat konszolidálnak csak később. A november elején megjelenő számokban a korábban megvásárolt montenegrói és moldovai bank adatai már a konszolidált eredményekben benne lesznek, ugyanakkor a szerb és a szlovén leánybankokéi még nem.

A Mol esetében pozitív lehet, hogy osztrák versenytársának a napokban közölt eredményei kedvező előjeleket hoztak. Az OMV negyedéves számai ugyanis azt jelezték, hogy a finomítói marzsok nagyon jelentősen megugrottak. Ez már csak azért is fontos, mert a magyar vállalat esetében ez az üzletág számít a legfontosabbnak.

Szintén az osztrák cég számaiból derült ki, hogy a kis- és nagykereskedelmi marzsok is tovább erősödtek a negyedévben, ami szintén jó előjel a Mol szempontjából. Hab a tortán a magyar céget illetően, hogy ha csak kis mértékben, de a petrolkémiai árrések is növekedtek.

A gyenge forint is segíthet a Richteren

A devizahatás leginkább egyébként a Richter esetében jelentkezhet, ott ugyanis a bevételek nagyobb része exportból származik. Ráadásul a gyógyszergyártó fontos piacának számító Oroszországban a rubel végre erősödött. Izgalmas kérdés, hogy a korábban nagyon perspektivikusnak számító nőgyógyászati termékük, az Esmya hogyan teljesített, a szer forgalmazását ugyanis tavaly fel kellett függeszteni újabb vizsgálatok miatt.

A Magyar Telekom esetében pozitívum, hogy a lakossági fogyasztás töretlenül bővül, és ez vélhetőleg a telekommunikációs kiadásokat is érinti. Így a mögöttünk hagyott negyedévben az adat- és a készülékértékesítésből származó bevételek további felfutása várható. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy miután megváltak a T-Systemstől, így a jövőben még kevésbé lesz diverzifikált a társaság eredménystruktúrája, és még inkább a fent említett előfizetésekből és készülék-eladásokból származik majd a társaság bevétele.

Viszlát régi 500-as

A gyorsjelentések mellett szóba került a műsorban, hogy október 31-e két, a napi pénzügyeink szempontjából is fontos dátum. Egyrészt ez a határideje a banki ügyfelek újra azonosításának. Ezt a nyár folyamán egyébként már meghosszabbították, és a hírek szerint továbbra is nagyon sok számlát érinthet, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben. Így nagy kérdés, hogy a jövő héten esetleg lesz-e halasztás, vagy sem. A Kormányinfón egyébként kollégánk kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha ez valóban komoly probléma, akkor nem zárkóznak el a határidő újabb kitolásától, de ezt a bankoknak kell kezdeményezni.

A jövő héten a fizetési forgalomból kikerül a régi 500 forintos bankjegy is, október 31-én lehet vele utoljára fizetni. Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el az értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

A bankjegycserét egyébként a biztonsági okok indokolták, és a statisztikák azt mutatják, hogy minimális mennyiségű a forint hamisítása. Komolyabb esetről évtizedek óta nem hallani.

Érdemes megemlíteni, hogy noha az új 500 forintos volt az utolsó, amelyet bemutattak, nem ettől a címlettől fogunk utoljára megválni. A régi 10 ezressel ugyanis továbbra is fizethetünk, igaz nem a végtelenségig, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2019. december 31-én ezeket is bevonja.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél