6p

Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?

Az európai tőzsdéken jelentősebb mínuszokat láthatunk, fél és egy százalék közötti esés a jellemző a nemzeti indexeknél, Londonban az egyik legrosszabb ez az érték. Az amerikai határidős indexek szerényebb, 0,1 százalékos csökkenést mutatnak. Rossz hírek jöttek, az Eurózóna beszerzésimenedzser-indexei és a brit államadósság számai a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak.

Csütörtökön pedig még jól indult a nap az USA-ban, az S&P 500 napközben rekordot döntött, de azután az Nvidia megroggyanása visszahúzta. Végül az S&P 500 index 0,3, a Nasdaq Composite 0,8 százalékos csökkenéssel, ezzel szemben a Dow Jones ipari átlag 0,8 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést.

Az OTP árfolyamának egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP árfolyamának egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Lenyelte a kamatstopot az OTP

A BUX index pár ezrelékkel emelkedik pénteken is, az OTP Bank 0,3, a Mol 0,1 százalékos javulása mellett. A Richter kissé süllyed, a Telekom stagnál. Ismét meghosszabbították Magyarországon a bankokra vonatkozó kamatstopot, ami negatív tényező, de erre az elemzők már számítottak. Ez magyarázhatja, hogy az OTP árfolyamát nem látszik különösebben befolyásolni.

Az euró/forint 397,50, de délelőtt egy ideig volt 398 felett is. Az európai földgáz egy százalékkal olcsóbb lett, az olaj stagnál.

Csúcsra jár a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327 ponton új történelmi csúcson zárt csütörtökön. A múlt héten azonban már felállított egy másik rekordot is, akkor napközben volt 70 698 pont az értéke, de végül alacsonyabban zárt.

Árfolyamok és grafikonok

Pénteken délelőtt a maximális érték eddig 70 531 pont volt, ami magasabb a csütörtöki zárásnál, de alacsonyabb a múlt heti napközbeni maximumnál.

Folyik a Telekom-részvények visszavásárlása

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási akciója június 19-től 26-ig tart, a cég összesen legfeljebb 24 milliárd forintért tervez venni. Erre a Budapesti Értéktőzsdén a napi kereskedés során, valamint aktuális napi piaci áron, de fix ügyletek révén is sor kerülhet.

Ha a visszavásárolt részvények ellenértéke nem éri el a 24 milliárd forintot, 2024 őszén tervezik folytatni az akciót. (A korábbi években a cég más technikával, aukción vette vissza a saját részvényeit, ezt azonban jogszabályi okok miatt az idén elvetették.)

A visszavásárlási program támogatja a részvényárfolyamot írta az Erste Befektetési Zrt.

A tőzsdei árak alapján a visszavásárlás maximális értéke körülbelül 2,5 százalékos hozamot adhat a részvényeseknek (a visszavásárlási program az osztalékot egészíti ki – a szerk.).

Máris trónfosztás történt az Nvidiánál

Csütörtökön történetében először járt az amerikai index az 5500 pontos határ felett, amikor az Nvidia még ralizott. De azután a papír lefelé fordult, 3,5 százalékos eséssel zárt és az egész tech-szektort visszahúzta.

Ezzel az Nvidia ismét a második helyre szorult vissza a sorban a legeslegnagyobb tőzsdei cégek sorában, a Microsoft visszavette az első helyet. Pedig alig pár napja ünnepelte a chipgyártó óriás a trónra lépést.

A négyszeres boszorkányság napja

Ma van a “négyszeres boszorkányság” napja (quadruple witching, de egyes tőzsdéken csak háromszoros), amely mindig március, június, szeptember és december harmadik péntekén következik be. A részvények és más befektetési eszközök kereskedési volumene ezeken a napokon általában megnő, főleg a kereskedés utolsó órájában, amikor egyes kereskedők kiigazítják portfólióikat. Ezeken a napokon ugyanis sok helyütt négyféle származékos ügylet jár le, fut ki:

  1. Tőzsdeindexekre szóló határidős ügyletek
  2. Egyedi részvényekre szóló opciók
  3. Részvényindex-futures opciók
  4. Tőzsdeindex-opciók

Idén a szóban forgó napok

  1. március 15-e,
  2. június 21-e,
  3. szeptember 20-a
  4. és december 20-a.

Navigator Investments-frissítés készült

Frissítette a Navigator Investmentsre szóló elemzését a Kalliwoda Research, a frankfurti elemzőház pozitívan értékelte a társaság legfrissebb akvizícióját és a csoport 2026-os stratégiáját – közölte a hazai tőzsdei társaság. A korábbi 0,33 euró helyett 0,44 eurós célárat határozott meg az elemző, ami 126 százalékos emelkedési potenciált jelent a 77 forintos árfolyamhoz képest.

Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?

Masayoshi Son, a SoftBank-csoport vezérigazgatója pénteken kijelentette, cége küldetése, hogy segítse az emberiség fejlődését a mesterséges szuperintelligencia megvalósításával, amelynek tudása szerinte tízezerszeresen meghaladja majd az emberi képességeket – írta a Reuters. Son gyakran üdvözölte már az új technológiák átalakító erejét, nevét és vagyonát is az internet és az okostelefonok elterjedésére tett tétekkel szerezte.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Amint a pénteki közgyűlésen elmondta, a csoport most minden erejével azon dolgozik, hogy a robotikát a mesterséges intelligenciával párosítsa. Hogy azt a tömegtermelés és a logisztika minden területén, valamint az autonóm vezetésben is alkalmazhassák.

A high-tech látnok

Son látnoki hírneve korábban csorbát szenvedett, miután a Vision Fund befektetései közül 2021 óta több rosszul teljesített, néhány jóslata pedig, például a “dolgok internetének” széleskörű elterjedése, nem vált valóra. A brit chiptervező Arm cég tavaly szeptemberi tőzsdei bevezetésének sikere azonban tovább öregbítette az ázsióját, amikor a befektetők a mesterségesintelligencia-cégeket vásárolták.

Az Arm részvényárfolyamának emelkedésével a SoftBank eszközeinek értéke és a piaci kapitalizációja közötti olló, azaz a diszkont egyre nagyobb lett. Son szerint a SoftBank mindig is készen állt a saját részvényeinek visszavásárlására, de egyelőre nem tervezi ezt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG