4p

A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.

A kakaó ára több mint háromszorosára nőtt az elmúlt évben, ami igen nagy fejtörést okoz a csokoládégyártóknak. Az elmúlt években a kakaó tonnájáért 2500 dollár körüli összeget kellett fizetni. A vártnál kisebb kakaóbabtermésről érkező hírek nyomán azonban az elmúlt hónapok fordulatot hoztak ezen a téren.

Elfajulhat a helyzet: kimaradhat a csokiból a főszereplő
Elfajulhat a helyzet: kimaradhat a csokiból a főszereplő
Fotó: Depositphotos

Az édességek fontos összetevője áprilisban tonnánként 11 ezer dollárba került. Ez az elmúlt hetekben valamelyest csökkent, de még mindig bőven azon határ fölött van, amit az élelmiszergyártók korábban fizettek. A legnagyobb cégek, mint a Hershey, a Mars, a Ferrero vagy a Mondelez egy ideig még elkerülhetik, hogy emeljék termékeik árát, ugyanis hosszú távú szerződések alapján vásárolják a kakaót.

Ezeket pont az ilyen árkilengések elkerülése érdekében kötik, ám 2025-től kezdve vélhetően nekik is többet kell majd fizetniük a nyersanyagért, ami végül begyűrűzik a termékeik fogyasztói árába is. A cégek nem kommentálták a CNBC spekulációját ezzel kapcsolatban, ám a szakértők úgy látják, hogy a nyersanyagköltségek alapvetően befolyásolják a tevékenységüket.

Nem fizetik meg a kakaótermelőket

A világ kakaóbab-termesztése túlnyomó részben Nyugat-Afrikára koncentrálódik. Ezen a vidéken növénybetegségek sújtották a termést és a termelők kevesebbet kaptak terményükért az azonnal piacon, mint korábban. Erre válaszul sokan áttértek más növények termesztésére. A végeredmény az lett, hogy az idei szezonban hat évtizede nem látott mértékben zsugorodott a kakaóbab termőterülete – írták májusban a Rabobank szakértői.

Ghána, a világ második legnagyobb kakaóbab-termelő országa elhalasztotta 350 ezer tonna termény piacra vitelét a következő szezonig, ami támaszt adott az árak emelkedésének. Erre is utalhattak a Mondelez és a Hershey vezetői, amikor arról beszéltek, hogy legalábbis részben a spekuláció hajtja felfelé az árakat. Várakozásaik szerint szeptemberre javulhat a helyzet. Addigra kiderül, mire számíthatnak az érdekeltek a következő kakaóbab-termesztési szezonban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a költségek visszatérnek a korábbi szintre.

Ráadásul ez a legrosszabbkor jön az édességgyártóknak, amelyek az infláció miatt az elmúlt években kénytelenek voltak emelni az áraikat. A fogyasztók válogatósabbak és óvatosabbak lettek. A YouGov közvélemény-kutató cég egyik felméréséből még az is kiderült, hogy az amerikaiak 72 százaléka figyelemmel kíséri az élelmiszerek zsugorinflációját, azaz azonos ár melletti mennyiségcsökkentését.

Jöhetnek a „kreatív” megoldások

A vállalatok elkezdtek azzal foglalkozni, hogyan kerülhetnék meg a kakaó drágulásából fakadó áremeléseket. A probléma gyökerének kihúzásához meg kell változtatniuk termékeik receptjét. Ezt persze innovációként kommunikálják, mert úgy egészen másként hangzik. A vásárló úgy érezheti, hogy valami értékesebbet kap, miközben mérséklődik a gyártók függése a kakaótól. A történet végén olyan új termékek kerülhetnek piacra, amelyek teljesen elhagyják a kakaó ízét. Eközben növelhetik más függőséget okozó összetevők súlyát, amire a legjobb példa a cukor. Nőhet a pálmaolaj, a kókuszolaj mennyisége is. A receptúrák átalakítása persze nem megy egyik napról a másikra. Szakértők szerint azok a cégek, amelyek már az év elején elkezdték keresni az alternatívákat, nagyjából augusztusra állhatnak elő újdonságaikkal.

A legradikálisabb változtatások az olyan startupoktól várhatók, mint a Voyage Foods vagy a Win-Win. Ezek a cégek például szőlőmagból vagy hüvelyes termésű növényekből készült nyersanyagokkal helyettesíthetik a kakaót. A Mondelez vezérigazgatója, Luca Zaramella ugyanakkor egy konferencián nemrégiben azt mondta, hogy mérsékelhetik ugyan a költségeiket, de a termékeik receptjéhez nem nyúlnak Ezzel arra célozhatott, hogy van még egy lehetőség a megtakarításra. Nevezetesen, a cégek növelhetik a csokoládétól eltérő, más termékeik, például a chipsek súlyát a boltokban kínált termékportfólióikban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
Vásárló Földbe döngölheti a bíróság a „junk food” élelmiszerek és italok gyártóit
Buksza blog | 2024. december 12. 07:44
Egy magánember olyan pert kezdeményezett az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártói ellen, amely a dohánygyártók elmeszeléséhez hashonló végeredménnyel járhat.
Vásárló Váltás jöhet a boltokban: nyugdíjba mehetnek a mostani bevásárlókocsik
Buksza blog | 2024. december 10. 17:47
Hamarosan megjelenhetnek az okosnak mondott bevásárlókocsik az áruházakban, amelyek két szempontból is kiérdemlik ezt a jelzőt. Sokat tudó elektronikus kütyük és tudják hogyan húzzák ki a pénzt a vevők.
Vásárló Egy speciális hajápoló termék, amelyet érdemes megismerni
Márkázott tartalom | 2024. december 9. 15:29
A keratinos samponok népszerűsége töretlen, de vajon hányan ismerik közelebbről is ezeket a termékeket? Miért jó, ha ezeket használjuk a már megszokott samponok helyett? Cikkünkből ez is kiderül!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG