4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.

A kakaó ára több mint háromszorosára nőtt az elmúlt évben, ami igen nagy fejtörést okoz a csokoládégyártóknak. Az elmúlt években a kakaó tonnájáért 2500 dollár körüli összeget kellett fizetni. A vártnál kisebb kakaóbabtermésről érkező hírek nyomán azonban az elmúlt hónapok fordulatot hoztak ezen a téren.

Elfajulhat a helyzet: kimaradhat a csokiból a főszereplő
Elfajulhat a helyzet: kimaradhat a csokiból a főszereplő
Fotó: Depositphotos

Az édességek fontos összetevője áprilisban tonnánként 11 ezer dollárba került. Ez az elmúlt hetekben valamelyest csökkent, de még mindig bőven azon határ fölött van, amit az élelmiszergyártók korábban fizettek. A legnagyobb cégek, mint a Hershey, a Mars, a Ferrero vagy a Mondelez egy ideig még elkerülhetik, hogy emeljék termékeik árát, ugyanis hosszú távú szerződések alapján vásárolják a kakaót.

Ezeket pont az ilyen árkilengések elkerülése érdekében kötik, ám 2025-től kezdve vélhetően nekik is többet kell majd fizetniük a nyersanyagért, ami végül begyűrűzik a termékeik fogyasztói árába is. A cégek nem kommentálták a CNBC spekulációját ezzel kapcsolatban, ám a szakértők úgy látják, hogy a nyersanyagköltségek alapvetően befolyásolják a tevékenységüket.

Nem fizetik meg a kakaótermelőket

A világ kakaóbab-termesztése túlnyomó részben Nyugat-Afrikára koncentrálódik. Ezen a vidéken növénybetegségek sújtották a termést és a termelők kevesebbet kaptak terményükért az azonnal piacon, mint korábban. Erre válaszul sokan áttértek más növények termesztésére. A végeredmény az lett, hogy az idei szezonban hat évtizede nem látott mértékben zsugorodott a kakaóbab termőterülete – írták májusban a Rabobank szakértői.

Ghána, a világ második legnagyobb kakaóbab-termelő országa elhalasztotta 350 ezer tonna termény piacra vitelét a következő szezonig, ami támaszt adott az árak emelkedésének. Erre is utalhattak a Mondelez és a Hershey vezetői, amikor arról beszéltek, hogy legalábbis részben a spekuláció hajtja felfelé az árakat. Várakozásaik szerint szeptemberre javulhat a helyzet. Addigra kiderül, mire számíthatnak az érdekeltek a következő kakaóbab-termesztési szezonban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a költségek visszatérnek a korábbi szintre.

Ráadásul ez a legrosszabbkor jön az édességgyártóknak, amelyek az infláció miatt az elmúlt években kénytelenek voltak emelni az áraikat. A fogyasztók válogatósabbak és óvatosabbak lettek. A YouGov közvélemény-kutató cég egyik felméréséből még az is kiderült, hogy az amerikaiak 72 százaléka figyelemmel kíséri az élelmiszerek zsugorinflációját, azaz azonos ár melletti mennyiségcsökkentését.

Jöhetnek a „kreatív” megoldások

A vállalatok elkezdtek azzal foglalkozni, hogyan kerülhetnék meg a kakaó drágulásából fakadó áremeléseket. A probléma gyökerének kihúzásához meg kell változtatniuk termékeik receptjét. Ezt persze innovációként kommunikálják, mert úgy egészen másként hangzik. A vásárló úgy érezheti, hogy valami értékesebbet kap, miközben mérséklődik a gyártók függése a kakaótól. A történet végén olyan új termékek kerülhetnek piacra, amelyek teljesen elhagyják a kakaó ízét. Eközben növelhetik más függőséget okozó összetevők súlyát, amire a legjobb példa a cukor. Nőhet a pálmaolaj, a kókuszolaj mennyisége is. A receptúrák átalakítása persze nem megy egyik napról a másikra. Szakértők szerint azok a cégek, amelyek már az év elején elkezdték keresni az alternatívákat, nagyjából augusztusra állhatnak elő újdonságaikkal.

A legradikálisabb változtatások az olyan startupoktól várhatók, mint a Voyage Foods vagy a Win-Win. Ezek a cégek például szőlőmagból vagy hüvelyes termésű növényekből készült nyersanyagokkal helyettesíthetik a kakaót. A Mondelez vezérigazgatója, Luca Zaramella ugyanakkor egy konferencián nemrégiben azt mondta, hogy mérsékelhetik ugyan a költségeiket, de a termékeik receptjéhez nem nyúlnak Ezzel arra célozhatott, hogy van még egy lehetőség a megtakarításra. Nevezetesen, a cégek növelhetik a csokoládétól eltérő, más termékeik, például a chipsek súlyát a boltokban kínált termékportfólióikban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló A hőszigetelés a nyári hőség ellen is megoldást jelent!
Márkázott tartalom | 2024. július 8. 10:19
A hőszigetelés fontossága megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság szempontjából, mivel általa jelentős fűtési- és hűtésiköltség-megtakarítást, illetve nagyobb komfort érhetünk el. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG