TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A devizapiacok is rég nem látott izgalmakat hoztak 2020-ban, az év első felében a forint mélyrepülésének lehettünk tanúi, az utóbbi hetekben pedig a dollár gyengült rég nem látott mértékben. Az elemzők ugyanakkor az euró kapcsán sem feltétlen optimisták. Igaz, a mostani bizonytalan környezetben gyakorlatilag minden menekülődevizával szemben vannak ellenérvek.

A devizaspekuláció kifejezetten kockázatos műfaj, sok befektető ugyanakkor már csak a kockázatok megosztása, a diverzifikáció miatt is gondolkodik abban, hogy ne csupán egyféle fizetőeszközbe tartsa a vagyonát. Ebből a szempontból az utóbbi időkig a dollár reális alternatívának tűnt, hiszen hosszú ideig stabil volt a helyzete az euróval és más fizetőeszközökkel szemben. Ráadásul a befektetők, ha dollárban voltak a megtakarításaik, akkor egy amerikai államkötvény esetében kisebb kamatra azért számíthattak. Ez már csak azért is fontos, mert például a német államkötvények esetén jó ideje a befektetők fizetnek azért, hogy ezeket tarthassák, a Bund hozama ugyanis egy ideje negatív. Bár a perifériás országok kötvényeinek a hozama legalább nominálisan pozitív, ott az esetleges csőd kockázat, az, ami a befektetőket az európai piactól távol tartja.

Dollár: csúcsról a pincébe

A dollárból viszont az utóbbi hónapokban menekülnek a befektetők, amit jelez, hogy 27 hónapos mélypontra került az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben. Az őszi amerikai elnökválasztás miatt sok a kérdőjel a dollárral kapcsolatban, így felmerül, milyen deviza lehet opció, ami biztonságos lehet a következő időszakban.

A Morgan Stanley elemzése szerint, aki nem a fenti két világpénz egyikébe szeretne fektetni, azok számára a japán jen és a svájci frank lehet valódi alternatíva. Ugyanakkor a fenti érveknek némileg ellentmondva a befektetési bank az amerikai dollárt választotta a legbiztonságosabb devizának. Mint elemzésükben írták, a kamatlábak mostani alakulása miatt az erre játszó befektetők, az úgynevezett carry traderek számára egyre vonzóbb lesz.

A carry trading ügyletek jellemzően úgy zajlanak, hogy a befektetők alacsony hozamú devizában, például dollárban vagy jenben kölcsönt vesznek és egy a magasabb hozamú eszközbe fektetik a pénzt, ahol a magasabb kamatszintből profitálnak. A tavasz folyamán egyébként a forint is részben emiatt került nyomás alá, hiszen az alacsony jegybanki alapkamat miatt megérte a magyar fizetőeszközben eladósodni, és azt átváltani, majd a pénzt a magasabb kamatokkal kecsegtető lengyel zlotyba vagy cseh koronába fektetni. A dollár esetében természetesen sokkal vadabb tranzakciókat is finanszíroznak a befektetők, amikor a mostani 1-2 százalékos kamatoknál jóval magasabb hozammal kecsegtető devizákba teszik a pénzt. Igaz, az erősen bizonytalan környezetben mindenki óvatossá válik, és ilyenkor meg szokott fordulni a devizák útja: a befektetők megválhatnak ezektől a magas hozamú eszközöktől és visszaválthatják a pénz (pl. dollárba). Amikor ilyen folyamatok indulnak el, azok értelemszerűen a nagyobb kereslet miatt erősítik azokat a pénznemeket, amelyekben eredetileg a kölcsön felvétele történt.

Az elnökválasztás miatt sok a bizonytalanság

A Morgan Stanley elemzése szerint a járvány tavaszi időszakában nem véletlenül ugrott 3,5 éves csúcsra a dollár. Más kérdés, hogy a Fed erőteljes lazítását követően nagyot fordult a világ, és 5 hónappal később viszont 2,5 éves mélypontot láthatunk. A mostani szituációban viszont több elemző szerint kicsit átestek a befektetők a ló túloldalára, miközben a reálgazdaságok nehéz helyzetéről megfeledkezve alulértékelik a kockázatokat. Szerintük ezek a tények összességében a dollár pozíciójának a javulásával járnak majd.

Ugyanakkor ezzel ellentétes véleményeket is olvashatunk, szerdán például a BK Asset Management vezetője, Boris Schlossberg a CNBC-nek nyilatkozva vélekedett úgy, hogy az USA-ban tomboló koronavírus-járvány és az, hogy amerikai politikai életben tapasztalható bizonytalanságok, amelyek a novemberi elnökválasztásig fokozódhatnak, a dollár ellen hathatnak.

Megkavarja még a lapokat? (Fotó: MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds) Megkavarja még a lapokat? (Fotó: MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds)

Mi lesz a jennel és a frankkal?

A Morgan Stanley már idézett elemzése szerint hagyományosan menekülődevizának számít a japán jen és a svájci frank is, de ezzel a fizetőeszközökkel azért vannak fenntartásaik, mert egy bizonytalan időszakban sem várható tőlük számottevő erősödés.

Úgy látják, hogy a dollár nem csak az euróval, de az egyébként alacsony kockázatúnak tekintett jennel szemben is erősödhet a jövőben. Ráadásul mindez az általános piaci felfogással szemben valósulhat meg. Mindezt azzal indokolják a befektetési bank szakértői, hogy megállapításuk szerint a bizonytalan helyzetben sok japán befektető vásárolt külföldi eszközöket, ám ők nem terveznek azzal, hogy hazavigyék a pénzüket és jenre visszaváltsák azt.

A jen ugyan hagyományosan a bizonytalan időszakok menekülődevizája, ám a hozamvadászok mégis elkerülhetik most. A szigetország fizetőeszköze hagyományosan az egyik legalacsonyabb hozamú deviza, mivel a Bank of Japan a fejlett országok között történelmileg az egyik legalacsonyabb szinten tartott kamatlábbal rendelkezik, ami jelenleg is negatív. Ráadásul a regnáló miniszterelnök exportösztönző politikát igyekszik folytatni, amelynek eleme a gyengébb jen.

A Morgan Stanley szerint a svájci frank esetében is az jelenthet kockázatot, hogy az ottani nemzeti bank nem támogatja a túl erős fizetőeszközt. Mindez a frank felértékelődési potenciálját erősen korlátozza.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél