<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A várakozásoknál jóval magasabb hazai infláció nem tett jót a magyar eszközöknek, az OTP visszasüllyedt 9000 alá, a forint is gyengül. Az európai tőzsdeindexek kissé süllyednek, de Amerika pluszban nyithat. Kirúzsozott malachoz hasonlította az ESG-befektetéseket az amerikai sztáralapkezelő, az ország iránti bizalom megrendülésétől óv a magyar menedzser.

Az európai tőzsdéken nincs túl jó hangulat, a német index 0,6, a francia 0,2 százalékkal esik, a brit stagnál. Szerdán fontos amerikai inflációs adat érkezik, erre készülve óvatosnak látszanak a befektetők. Az amerikai határidős indexek viszont szerény pluszban állnak.

Lefelé is vezet az OTP

Itthon a BUX-index is egy százalék körüli mínuszban van, az OTP, amely eddig az emelkedést vezette, most három százalékos eséssel tűnik ki. Így nemrég pár forinttal, 9000 alá is benézett. A Mol 0,6, a Richter 0,1, a kamatok emelkedésére érzékenyebb Telekom 1,5 százalékkal süllyedt. Csütörtökön reggel jön az OTP, kedden este a Telekom jelentése.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj ára egy százalék körüli mínuszban van, talán mert állítólag előrelépés várható az iráni atomalkuról folyó tárgyalásokban. Drágulnak egyes ipari fémek, mint a réz és az alumínium.

Brutális magyar infláció

Csak enyhe forintgyengülést váltott ki a ma reggel érkezett magas inflációs adat, az euró 395 forint, egy forinttal drágább, mint tegnap este. Pedig a híroldalak szuperlatívuszokban beszélnek a júliusi fogyasztóiár-indexről, például brutálisnak nevezik. A magas infláció persze magasabb kamatot jelenthet, az pedig többnyire erősíti a devizákat, így valójában akár erősödhetne is a forint erre a hírre.

Másrészt pedig a 13,7 százalékos év/év alapú áremelkedés az élelmiszerek napi szinten tapasztalható árrobbanása alapján nem is annyira meglepő. Lásd például árkosár-felmérésünket:

Az új adat alapján úgy tűnik, erősen növekednek a jövőre vonatkozó inflációs és kamatvárakozások is. Az első reakciók egyike alapján egy nagybank már 2023-ra is tíz százalék feletti pénzromlást vár.

Pedig még csak most jön a rezsidémon

A 13,7 százalék messze meghaladta a 13 százalékos elemzői konszenzust. A rezsiemelés előtti utolsó inflációs adatot láthattuk, kérdés, hogy hogyan reagál majd a lakosság és a vállalati szféra a hirtelen megugró számokra – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az infláció további emelkedése és az ársapkák későbbi esetleges szűkítése miatt az MNB nem térhet le a szigorítás útjáról. Pedig a régiós jegybankok már kezdik levenni a lábukat a fékről teszi hozzá.

A rezsinövelő intézkedések és a benzinársapka módosítása több mint három százalékkal is megemelhetik a hazai árindexet, amivel beérhetjük a környező országokat. Így az Amundi szerint 17,5 százalékon tetőzhet a fogyasztói árindex októberben, de decemberben is 17 százalék környékén ragadhat a mutató.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Húsz százalékos infláció is jöhet?

A jelenlegi periódusban ilyen nagymértékű havi inflációs ugrást (+2,3 százalék) még nem láttunk – írta az Erste Befektetési Zrt. A 16,7 százalékos maginfláció sem kecsegtet túl sok jóval, ekkora utoljára 1997-ben volt.

Ráadásul a rezsicsökkentés elengedéséből származó három százalékpontos ugrás még előttünk van. Valahol 16-17 százalék fölött tetőzhet, de lehet, hogy eléri akár a 20 százalékot is.

A magyar alapkamat szerintük elmarad majd az inflációs csúcstól, talán 14-16 százalék között tetőzhet.

Mitől mennek felfelé az amerikai tőzsdék?

Miért megy fel a tőzsde, ha oly sok rossz hír érkezett? Például jó volt a lassan záruló gyorsjelentési szezon, sok volt a pozitív meglepetés. Pénteken a meglepően jó amerikai foglalkoztatási adat átmenetileg lelombozta a befektetőket, mert emiatt a Fed bátrabban emelheti a kamatokat. De nem volt nagy esés, csak kisebb. Ezzel az erős munkaerőpiaccal viszont a recessziós félelmek is csökkentek, ami pedig jó a tőzséknek.

Online kereskedés. Pixabay.comOnline kereskedés. Pixabay.com

Joe Biden úgynevezett inflációcsökkentő törvénye, amelyet a szenátus a hétvégén megszavazott, jó hatással lehet a gazdaságra, még ha jóval kisebb is annál, mint ahogyan eredetileg tervezték. Mások abban bíznak, hogy hosszabb távon a katonai kiadások növekedése is gazdaságélénkítő hatású lehet.

Jön az amerikai inflációs adat is

Szerdán fontos amerikai adat érkezik, a közgazdászok várakozásai szerint a fogyasztóiár-index némileg süllyedhetett az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően. A becslések szerint éves szinten 8,7 százalékos növekedés várható, szemben a júniusi 9,1 százalékkal.

Mol-céláremelés érkezett

Emelt a korábbi Mol-célárán a Santander Biuro Maklerskie elemzője, 3100 forintról 3400 forintra – írta a KBC Equitas. Továbbra is eladásra ajánlja a részvényt rövid távon, míg hosszabb távon nézve semleges a Mollal kapcsolatban.

Amikor meginog az országba vetett hit

Általában a normális mederben haladó politikának nincs komoly hosszú távú hatása a devizaárfolyamokra, de Magyarország esetén a teljes sztori arra épül, hogy az ország az EU integráns tagja. Ha attól lehet tartani, hogy kiesik az EU-ból, vagy ebbe az irányba mozog, akkor a befektetők fejében teljesen át kell írni, hogy mi lesz itt a következő években – mondta Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere egy interjúban.

A Magyarországba vetett teljes hit kezd meginogni, és ez borzasztóan veszélyes, könnyen gazdasági tragédiához vezethet. Ugyanakkor még az EU-s támogatások megléte mellett is elengedhetetlenek a kormányzati megszorítások és a jegybanki szigorítás.

A szakember azonban alapjában magyar kötvényeket is tart tíz százalék körüli hozammal, és jó befektetésnek tartja az inflációkövető lakossági kötvényeket, valamint a görög bankrészvényeket.

Cathie Wood és a kirúzsozott malacok

Az amerikai sztáralapkezelő, Cathie Wood szerint recesszióban vagyunk, mert két egymás utáni negyedévben zsugorodott a gazdaság, de kitart amellett, hogy a defláció nagyobb veszély, mint az infláció – írja a SeekingAlpha. Ezt jelzi az arany ára is, amely a magas infláció ellenére 2020 augusztusa óta sávozik, és most is e sáv alján vagyunk. Szerinte az ESG-téma teljesen kiszabadult az ellenőrzés alól.

Rengeteg rúzst kentek a malacra, és így alapvetően bármilyen portfóliót ESG-ként reklámoztak. A tőkeallokáció szélsőséges mértékben eltorzult emiatt mondta.

A technológiai részvényekre szakosodott ARK Invest 25,1 milliárd dollárt kezel ETF-ekben. Júliusban nyolc hónapos veszteségsorozat után végre pozitív hozamot ért el.

AutoWallis-részvényeket osztottak

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, a hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP) meghatározott elvárások. Így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott – közölte a cég. (Ez mai árfolyamon nagyjából 297 millió forint.)

Még 2021-ben egy hasonló programban a résztvevő tisztségviselők összesen 16,6 millió darab részvényre váltak jogosulttá (ezek mai ára mintegy 1,494 milliárd forint.) A cég saját tőkéje tavaly 24,3 milliárd forint volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8048 7950 8100 +1,85% 8040 8048 873 621 392 Ft 2022-09-30 10:48:31
MOL 2380 2328 2400 +2,32% 2374 2382 204 766 234 Ft 2022-09-30 10:48:42
MTELEKOM 292 286 292 +2,63% 292 292 22 734 806 Ft 2022-09-30 10:49:29
RICHTER 7195 7100 7215 +0,98% 7180 7200 142 018 400 Ft 2022-09-30 10:49:01
OPUS 129 126 129 +1,41% 127 129 1 869 395 Ft 2022-09-30 10:47:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG