BUX
35 424.13
-0.46%
-165.00
OTP
10 820.00
+0.56%
+60.00
MOL
1 802.00
-1.74%
-32.00
RICHTER
6 640.00
-0.90%
-60.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. július 19. 10:31

Csütörtökön az ázsiai tőzsdék komoly veszteséggel zártak, és Európában sem volt rózsás a hangulat. Az USA-ban viszont a kezdeti ijedtség után pluszban zártak az irányadó mutatók. Pénteken nem számíthatunk az elmúlt napokhoz hasonló adatdömpingre, sem makroszinten, sem a vállalati negyedéves számok közül nem lesz kiugró jelentőségű.

Az utóbbi napokban a szokásosnak mondható aggodalmak mellett nagyrészt a negyedéves vállalati beszámolók mozgatták az amerikai piacokon a tőzsdei árfolyamokat. Úgy tűnt csütörtökön, hogy a vállalati eredmények alakulása és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust övező bizonytalanság is óvatossá teszi a befektetőket. Ám a nap végére pluszba fordultak az irányadó mutatók.  A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,58 ponttal, 0,01 százalékkal, 27 222,43 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 10,64 ponttal, 0,36 százalékkal nőtt, és 2995,06 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 22,04 ponttal, 0,27 százalékkal emelkedett, és 8207,24 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai piacokon felfele mozdultak az árfolyamok, a tokiói tőzsde irányadó mutatója kilőtt, és 2 százalékkal erősödött a Nikkei 225-ös index, de a Hang Seng és a sanghaji tőzsde is 1 százalék körüli pluszban zárt. A hét utolsó kereskedési napján Európában és a magyar piacon is erősödő árfolyamokat láthatunk.
Mire kell figyelni pénteken, mik mozgathatják a piacokat?

1; Fokozódó feszültség a Közel-Keleten
Nem túl nagy bátorság azt mondani, hogy az amerikai-iráni barátinak nem mondható viszony nem most fog rendeződni. A Boxer nevű amerikai hadihajó ugyanis lelőtt a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és legénységét - közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön. Trump szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza. Irán ugyan hajnalban cáfolta, hogy a drón az övék lett volna. A befektetők a hírre tovább hajtották fel az olaj és az arany árát. A brent péntek délelőtt 62,60 dollár körül állt, míg az arany 1440 dollárra ugrott.

2; Folytatódó jelentési dömping
Csütörtökön is több nagyvállalat publikálta a negyedéves számai. Meghaladta a várakozásokat a UnitedHealth Group eredménye, és a Morgan Stanley is pozitív meglepetéssel szolgált. Kevésbé szolgált jó hírekkel a Honeywell, melynek árbevétele a várt alatt volt, viszont a nyersége a konszenzusnál kedvezőbben alakult.
A nap leginkább várt számait a Microsoft publikálta, amely óriási növekedésről adott számot. Az egy részvényre jutó nyereség az egy évvel korábbi 0,93 dollárhoz képest 1,37 dollár lett, ami az elemzőket is meglepte, hiszen a várakozás 1,21 dollárról szólt. Ami az árbevételt illeti, ott is hasonló fejlemények voltak, az ugyanis nem csak az egy évvel korábbi számokat, hanem az elemzői konszenzust is túlszárnyalta.
Pénteken is számos vállalat közli a negyedéves számait, ám ezúttal a kevésbé ismert cégek eredményeit ismerhetjük meg.

3; Komoly akadályt gördítettek a megállapodás nélküli brexit elé
Törvénymódosítást fogadott el csütörtökön a londoni alsóház annak megakadályozására vagy legalábbis megnehezítésére, hogy a következő brit miniszterelnök a parlamenti ülésszak felfüggesztésével próbálja megállapodás nélkül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.
A törvény semmiféle kapcsolatban nincs a Brexit-folyamattal. A módosítás viszont kimondja, hogy a parlamentnek a Brexit szempontjából kritikus időszakban, vagyis szeptemberben és októberben mindenképpen üléseznie kell legalább néhány napon át az észak-írországi önkormányzatiság ügyében, akkor is, ha a miniszterelnök felfüggesztette az ülésszakot.

A képviselők többsége támogatta azt a módosítási indítványt is, amely előírja, hogy a kormány kéthetente terjesszen az alsóház elé jelentést az észak-írországi önkormányzatiság helyreállításának folyamatában elért haladásról, ezzel is törvényi lehetőséget teremtve a törvényhozóknak az ülésezésre. Az alsóházban nincsenek többségben a megállapodás nélküli Brexit hívei, és a Konzervatív Párt több vezető képviselője is - köztük mindenekelőtt Philip Hammond pénzügyminiszter - jelezte, hogy a parlament közbelép, ha a következő miniszterelnök rendezetlen kilépésre törekedne.

4; 5 milliárdos leírás jöhet a Boeing-nél
Komoly leírás jön a Boeing bejelentése szerint, amely a következő negyedéves számokat alaposan lehúzza majd. Ismert, hogy a repülőgépgyártónak a 737 Max balesetei komoly károkat okoztak, hiszen kártérítési, javítási kötelezettségei mellett, árengedményekre is kényszerült az amerikai vállalat. A Boeing jövő szerdán közli negyedéves eredményét, amelyben lesz egy 4,9 milliárd dolláros leírás a 737 Max miatt.

5; Nagyon visszaestek a német termelői árak
A vártnál nagyobb mértékben két és fél éves mélypontra csökkent júniusban a termelői árak éves emelkedésének mértéke Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken kiadott jelentése alapján. Júniusban az előző havihoz képest a várt 0,2 százalék helyett 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban, az éves áremelkedés mértéke pedig a várt 1,4 százalék helyett 1,2 százalékra, két és fél éve, 2016 decembere óta a legkisebbre csökkent a májusi 1,9 százalékról. Májusban 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz képest.
A hír azért kedvezőtlen, mert előrevetíti, hogy a fogyasztói árak is lassabban növekedhetnek, ez pedig az inflációs célokat veszélyezteti. Nagyon lassú árdrágulás (esetleg árcsökkenés, defláció) esetén ugyanis a jegybank eszköztára kisebb hatékonysággal működhet. Így az EKB a jövőben hiába kezd újra monetáris lazításba, az nulla körüli infláció esetén kevésbé fogja tudni stimulálni a gazdaságot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél