Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bitcoin árfolyama megint rekordokat döntöget, már a 6600 dollárt is elérte. A jelenség legkézenfekvőbb oka, hogy hivatalos, „rendes” határidős tőzsdére is be kívánják vezetni az év végéig. Ha ez megvalósul, akkor az eddig előle elzárt hagyományos befektetési piacon is megvetheti a lábát, újabb intézményi és magánbefektetők tömegei vásárolhatják.
(Fotó: Sxc.hu)

A bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz árfolyama szerdán délután 6600 dollárnál újabb történelmi rekordot ért el a Coindesk nevű oldal több „tőzsde” átlagáraiból készülő árindexe szerint. (Ez egy átlag, egyes kereskedési platformokon az ár jóval feljebb is lehetett.) Az újabb emelkedéshez több rövid távú tényező hozzájárulhatott. Hosszabb távon viszont azt is mondhatjuk, hogy minél jobban és többen temetik a bitcoint, annál életképesebbnek látszik. Már 2013-ban, amikor bevonult a köztudatba, rengeteg pénzügyi szakember nevezte lufinak, átverésnek vagy szemétnek, amikor még csak 30-40 dollár volt az ára.

A legfontosabb kiváltó ok lehet most, hogy a CME (a chicago-i áru- és határidős tőzsdekomplexum, a világ mára legnagyobb tőzsdecsoportja) fel kívánja venni a bitcoint termékei közé. A Bloomberg szerint az év végéig határidős üzleteket terveznek indítani, de opciók és swap-üzletek bevezetése is napirenden van.

Bevonul a mindennapokba?

Ennek jelentősége beláthatatlan, körülbelül olyan, mintha valahol az addig tiltott marihuána hirtelen bevonulna a szupermarketek és gyógyszertárak szabad polcaira. A bitcoint mindeddig valójában nem hivatalos, magáncégeknél levő kereskedési rendszerekben adják-veszik, amelyek ha nem is tiltott, de nem szabályozott intézmények. Ettől aztán a komoly nagybefektetők, intézmények nagy része nem kis vásárolhat belőle, a kicsik jelentős része meg nem mer.

A kérdés nem kevesebb mint az, sikerül-e a bitcoin-üzletágat a széles befektetői körök, kis- és nagybefektetők számára egyaránt hozzáférhetővé tenni, méghozzá biztonságosan és kényelmesen. Bevonul-e a hétköznapi befektetések közé.

Tömegcikként fényesebb jövő

A bitcoin megvásárlása alapesetben némi számítógépes felkészültséget, komoly odafigyelést, különböző biztonsági szabályok betartását igényli. Erre nem mindenki képes vagy hajlandó. A hacker-támadásokkal és más visszaélésekkel kapcsolatos botrányok is sokakat elriaszthatnak.

Ha sikerülne megoldani a biztonságos és kényelmes hozzáférést, újabb tömegek vásárolhatnak bitcoint, és ez az árat is tovább vinné felfelé, akár a sokszorosára is. Hiszen kínálata eléggé korlátozott. Hosszú ideje próbálnak például bitcoin-ETF-eket (tőzsdén kereskedett befektetési alapokat) létrehozni, egyelőre kevés sikerrel.

A Facebook alapítása kapcsán elhíresült Winklevoss fivérek által tervezett Winklevoss Twins Bitcoin ETF létrehozásának kérelmét tavasszal visszadobta az USA felügyeleti hatósága. Így járt pár másik kezdeményezés is (VanEck, REX).

A tőzsdék megvédhetik a befektetőket

Nem csoda, a bitcoin nem értékpapír, nem áru, nem ingatlan, nem pénzügyi eszköz a hagyományos meghatározások szerint. Nem olyasmi, mint amire eddig befektetési termékeket alapoztak. A bitcoinhoz, vagyis az azt tartalmazó számlához való hozzáférést egyetlen titkosító kód lehetővé teszi, ennek ellopását, átadását nagyon nehéz megakadályozni.

Ha viszont lenne „rendes”, hivatalos tőzsdén jegyzett bitcoin-üzletfajta (kontraktus), a különböző befektetési alapok és más intézmények is követhetnék annak árfolyamát. A tőzsdék teljesítési, fizetési garanciarendszere komoly védelmet nyújthatna a befektetőknek, és a szabályozatlan, anarchikus, szürke zónából a hivatalos pénzügyi világba emelhetné a bitcoint.

Már augusztusban tudni lehetett

Így már az ETF-ek és más tőzsdei termékek (például certifikát) sikeres engedélyeztetésének valószínűsége is sokkal nagyobb lehet. Ilyen ETF-ek létrehozásával ugrásszerűen nőhet a közvetett bitcoin-vásárlók köre, és még inkább az egekbe mehetne az árfolyama.

A CME kezdeményezéséről egyébként már korábban is lehetett hallani, például augusztus elején, így a hír elvileg nem új, de a bitcoin kissé kaotikus és bizonytalan világában minden újabb megerősítés jól jön. A ProShares nevű hatalmas, ETF-eket gyártó pénzügyi vállalkozás már szeptemberben azzal a tervvel adta be két új ETF-ének létrehozási kérelmét, hogy a majdani chicagoi határidős bitcoin-piacon forgalmazott kontraktusokkal töltse fel azokat. (ProShares Bitcoin ETF and ProShares Short Bitcoin ETF.)

Van már egy, de drága

A hatóságok ellenkezését egyébként egy befektetési alapnak mégiscsak sikerült legyőznie, még 2013-ban. A Grayscale Bitcoin Investment Trust (ticker: GBTC) azonban csak az amerikai tőzsdén kívüli piacon forog, nem szabályozott értékpapír-piacon. Készítője úgy hirdeti, mint az első bitcon-követő befektetési alapot. Az árfolyama tavaly ilyenkor 109 dollár volt, kedden 868 dollár, ami majdnem pontosan nyolcszorozódást jelent. A bitcoin azonban ez idő alatt 8,8-szorosára drágult.

A Barrons egyik cikke is céloz arra, hogy az alap költségei magasak, de ez majd a piaci versennyel csökkenni fog, ha jönnek mások is. Az alapítók oldalán évi két százalékos alapkezelési költség szerepel (a legtöbb ETF-nél ez inkább ezrelékekben mérhető). Szeptember végi adatok szerint 713 millió dollár volt benne, ez azóta a bitcoin-árral egymilliárd fölé is nőhetett. (A cég ethereum-alapot is indított, ott már 3 százalék a díj.)

Svájc lesz a bitcoin Svájca?

Szintén a Barrons szerint a svájciak nem veszik annyira komolyan a szabályozást, rugalmasabban állnak a bitcoinhoz. Ennek köszönhetően lehet, hogy Zug városa lesz a bitcoin-vagyonkezelés egyik központja, egy ottani cég már ma is jelentős árbevételt ér el ebből.

A másik jelenség, ami a bitcoin-árfolyamot befolyásolhatja, a „fork” (elágazás, kettéhasadás) lehet. A bitcoin (BTC) úgynevezett blokklánca már egyszer elágazott, szétvált bitcoinra és bitcoin cash-ra (BCH) a nyáron. Néhány napja pedig létrejött a bitcoin gold (BTG) is.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.