BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 28. 18:46

Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.

Már csak tíz százalékra van februári történelmi csúcsától az S&P 500 amerikai részvényindex, a március végi mélypontról pedig 40 százalékot emelkedett. Ma is fél százalékos pluszban jár, és csak egy kicsivel lemaradva követi a Nasdaq technológiai tőzsde indexe és a Dow Jones ipari átlag. Európában megint jobb volt a hangulat ennél, a francia index 1,8, a német egy százalékkal, a svájci vagy az olasz mutató több mint két százalékkal emelkedett a mai zárásig.

Az emelkedést továbbra is főleg a gazdaság gyors talpra állásához fűzött remények éltetik. Ezzel szemben áll az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti feszültség éleződése. Sokan attól tartanak, hogy a két nagyhatalom szembenállása most sokkal komolyabb, mint korábban, és egy új hidegháború kezdetét jelentheti. Emiatt estek ma például az amerikai mikrochip-gyártók, amelyeknek jelentős a kitettségük a kínai piac felé.

Tovább száguld az OTP

A Budapesti Értéktőzsde indexe viszonylag jó kezdés után lefelé indult el, de a nap végére is csak pár pontos, százalékban elhanyagolható mínuszba érkezett. Az OTP ma is nagyon szépen teljesített, 2,3 százalékos emelkedés után 10 690 forinton állt meg. A Richter viszont 2,7 százalékkal esett, míg a Mol 0,3 százalékkal zárt lejjebb. A Magyar Telekom csak minimális emelkedést tudott elérni, de legalább négyszáz forint felett maradt.

Bika és medve, a tőzsdei emelkedő és eső trendek jelképei (Pixabay) Bika és medve, a tőzsdei emelkedő és eső trendek jelképei (Pixabay)

A forint árfolyama ma gyengült, 349,20 az euró, de napközben járt kicsivel 350 felett is. Az olaj átmeneti süllyedés után megint felfelé indult el.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kijött az új amerikai munkaerő-piaci adat, eszerint 2,123 millióan adtak be az Amerikai Egyesült Államokban új munkanélküliségi kérelmet. Az elemzői konszenzus 2,1 millió volt, a múlt heti adat valamivel meghaladta a 2,4 milliót.

Vegyes makroadatok jöttek

Mivel a szám nagyjából megfelelt a várakozásoknak, ez nem látszott túlságosan befolyásolni a tőzsdeindexeket. A munkanélküli segélyt kapó személyek száma ezzel mindenesetre jelentősen csökkent, tehát valószínűleg sokan vissza tudtak jutni a munkaerőpiacra. Ezt is jó jelnek tekintik a gazdasági fellendülés szempontjából.

Az amerikai iparból látszólag nem túl jó hír érkezett, áprilisban 17,2 százalékkal csökkentek a megrendelések. Ám a közgazdászok nagyobb, mintegy 19 százalékos zuhanással számoltak előzetesen. Az első negyedévre vonatkozó GDP-adatot is lefelé módosították az USA-ban, mínusz 4,8-ről 5,0-ra.

A német infláció májusban 0,6 százalékra csökkent az áprilisi 0,9-ről, ilyen alacsony szintre négy év óta nem volt példa. Az inflációt jelentős mértékben az olajárak szorították le.  Viszont az élelmiszerek átlag feletti mértékben drágultak, mintegy négy százalékkal.

Gond a Tesla-építkezés körül

A Tesla nemrég azt jelentette be, hogy a kereslet csökkenésére árainak csökkentésével reagál. Most pedig az a hír érkezett, hogy a Berlin közelében építendő gyáránál adminisztratív problémák vannak. Az építkezés már megindult, de az engedélyek még nincsenek rendben.

Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenálló-képesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján. (Részletesen itt írtunk róla.) Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került. (Olvassa el itt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
hírlevél