<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Pluszban kezdtek, de csendes lecsorgással folytatták ma az európai tőzsdeindexek és a BUX is. A forint viszont vágtat az MNB egyik nyilatkozata nyomán. Elon Musk csúnyán elintézte a bitcoint, majd kissé korrigálta magát. Az Alteo erős negyedévről jelentett, pedig egy napelem-park még nem is éreztette igazán a hatását.

A hullámvasút-szerű múlt hét után az európai indexek kis pluszban kezdtek, de nemsokára szerény mínuszba mentek át. Pár vállalati hír rontott a hangulaton, mint a Ryanair légitársaság várnál nagyobb vesztesége vagy a német Bayer-konszern újabb pervesztése. Az is negatívan hathatott, hogy Nagy-Britanniában is feltűnt az indiai vírusvariáns, bár ez valószínűleg csak idő kérdése volt. Kínából pedig rossz kiskereskedelmi forgalmi adat érkezett, igaz, ennek ellenére sokat emelkedtek ott a tőzsdék.

A német, francia, brit indexek jelenleg 2-3 ezrelékes mínuszban vannak, az amerikai határidős mutatók is ugyanennyit esnek. Varsóban naygot ugrott a tőzsde, 1,4 százalékkal. Budapesten viszont 0,3 százalékkal csökken az index, az OTP, a Mol és a Richter is egységesen 0,2-0,3 százalékkal süllyed. Az euró/forint 352 alá is benézett reggel, most pontosan ennyit kérnek érte, ami 2,5 forinttal alacsonyabb a péntek esti értéknél.

Árfolyamok és grafikonok

Kamatemelés jön Magyarországon?

A jegybank egyik vezetőjének nyilatkozata szerint ugyanis kamatemelés jöhet nemsokára Magyarországon, ez lehet az oka a forint rohamos erősödésének ma. Bár már a múlt hét vége felé is sokat erősödött fizetőeszközünk.

Egyébként kedden az első negyedéves GDP-statisztikát teszik közzé hazánkban.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

Újabb céláremelések OTP-re, fizet a Telekom

A Goldman Sachs 16 400 forintról 16 700 forintra emelte a célárfolyamot, az ajánlás továbbra is vétel. A lengyel PKO Bank 13 638 forintról 16 185 forintra növelte, az ajánlást tartásról vételre módosította – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A Magyar Telekom mozgása nem túl izgalmas, a 405-420 forintos szintek között mozog, viszont csütörtökön kerül le róla a 15 forintos osztalékszelvény írja a brókercég.

Mitől száguld a Deutsche Telekom?

A német DAX vezető papírja ma a Deutsche Telekom, 2,4 százalékkal, 17 euróra emelkedett. Az N-Tv.de ezt egy pozitív elemzői értékelésnek tulajdonítja, a Barclays Bank szakértői felülsúlyozásra javították a cégre adott ajánlásukat a korábbi “egyenlő súlyozásról”. A célárat pedig 19 euróról 23-ra emelték.

Mások szerint a drágulásnak az is oka lehet, hogy a mamutcég vezérigazgatója erősen lobbizni kezdett azért, hogy az EU egységesen lépjen fel az USA és Kína közötti kereskedelmi vitákban és más gazdasági kérdésekben.

Duplázott az Alteo az első negyedévben

Újabb rekord negyedévet hozott az Alteo életében az első három hónap a cég közleménye szerint.

A konszolidált EBITDA 98 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, a csoport nettó eredménye pedig 137 százalékkal. A bővülés elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető. De a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is kivette a részét a növekedésből.

A cég az eredmények alapján igazolva látja ESG-szemléletű stratégiájának létjogosultságát és befektetési döntéseinek helyességét. A részvény közel három százalékos pluszban van ma, 1300 forinton.

Mindent egybevetve ez egy nagyon erős eredmény. Ráadásul a szezonalitás miatt a 20 MW-nyi napelempark még csak nem is nagyon adott hozzá az EBITDA eredményhez értékeli a jelentést az Erste Befektetési Zrt.

Milyen gyorsjelentések jönnek a héten?

A gyorsjelentési szezon a héten is folytatódik, megismerhetjük a Walmart, a Baidu, a Home Depot és a JD.com negyedéves számait – írja a KBC Equitas. Itthon is több gyorsjelentés érkezik, így a Nyomda, a CIG Pannónia, a Rába és a Masterplast.

Az S&P 500 komponenseinek több mint 90 százaléka tette közzé eddig a számait. Eddig bevételsoron nagyjából 10 százalékos, profitsoron megközelítőleg 50 százalékos növekedés látszódik tavalyhoz képest. A ciklikus fogyasztási javak szektora okozta a legnagyobb pozitív meglepetést, viszont az ingatlanszektor kevésbé haladta meg a várakozásokat összegzi a brókercég.

A réz árfolyama az USA-ban (Tradingview.com)A réz árfolyama az USA-ban (Tradingview.com)

A réz lesz az új olaj

A nagy kereslet és a szűkös kínálat a közelmúltban új rekordmagasságba vitte a vörös fém árát, Londonban 10 ezer dollár/tonna (az USA-ban 4,8 dollár/font) fölé. Szakértők szerint az alapanyag-rally vége még messze van – írja a német Finanzen.net. A rézkeresletnek nemcsak az általános gazdasági fellendülés tesz jót, hanem egyes új, gyorsan növekvő iparágak is. Például rézre van szükség az elektromos járművek akkumulátoraihoz és a félvezetők gyártásához.

A réz ára emelkedik a gyenge amerikai dollár és a fenntartható gazdálkodásra való törekvés, a környezetvédelmi követelmények szigorodása miatt is. A réz lehet az új olaj, a következő öt-tíz évben hatalmasat menetelhet még, tonnánként 20 ezer dollár is lehetséges – írta a CNBC.

Rövid távon valószínűleg főleg a Chilében kibontakozó bányászsztrájk emeli a réz árát.

Három hónapos mélyponton a bitcoin

A hétvégén is estek a kriptodevizák, ami attól kapott új lendületet, hogy egy nyilvános üzenetváltásban Elon Musk Tesla-vezér nem tagadta, esetleg eladhatja a cége bitcoinjait. Mint ismeretes, múlt héten bejelentette, hogy a gyártó már nem fogadja el a digitális fizetőeszközt a Teslák ellenértékeként. Állítólag a dogecoin reformjával készítenének hatékony és környezetbarát kriptodezivát.

A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)

Musk csúnyán összeveszett a Twitteren kommunikáló kriptodeviza-közösséggel. Azt is a fejükhöz vágta, hogy a Bitcoin-rendszer túlságosan centralizált, kevés számú nagy bányászcég kezében van az irányítás nagy része. Ennek jele, hogy a közelmúltban egy kínai szénbánya leállása a rendszerben felhasznált számítási kapacitás mintegy harmadának kiesését okozta.

Később Musk pontosított, és biztosította a nyilvánosságot, hogy nem adtak el bitcoint. Az első számú kriptodeviza mélypontja 42 300 dollár volt, most 45 300 az ára, míg az ether 3490 dollár. A kriptodevizák “félelem és mohóság indexe” állítólag egy éve nem látott alacsony szintre süllyedt tegnap, 20-ra, ami már az “extrém félelem” kategóriája. Az ether azonban ebben az évben még mindig ötszörös árszinten forog tavalyhoz képest.

Kriptodevizák félelem és mohóság indexe (alternative.me)Kriptodevizák félelem és mohóság indexe (alternative.me)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10465 10070 10470 +5,66% 0 0 5 711 955 690 Ft 2022-05-23 17:14:44
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 0 0 2 944 979 606 Ft 2022-05-23 17:07:34
MTELEKOM 411 403 412 +0,49% 0 0 93 347 605 Ft 2022-05-23 17:14:41
RICHTER 7665 7400 7700 +2,34% 0 0 1 756 652 080 Ft 2022-05-23 17:05:57
OPUS 189 186 191 +0,53% 0 0 10 136 113 Ft 2022-05-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
hírlevél
Ingatlantájoló