BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 20. 11:38

Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Miközben Kínában enyhül a járványveszély, Japánban és Koreában súlyosbodik. Egy két és fél milliós város lakóit kérik, hogy maradjanak lakásaikban. A kínai jegybank ismét lépett, ez valamivel javítja a hangulatot, így az indexek csak szerény esést mutatnak Európában. Stabil a BUX, de megint gyengül a forint.

Japánban újabb áldozatokat szedett a koronavírus és tovább terjed a járvány, közben Koreában is dinamikusan nőtt a fertőzöttek száma. Ennek a két hírnek tulajdonítja a Bloomberg, hogy a piacok megint lefelé indultak el. Viszont Kínában emelkednek az indexek, mivel ott visszaszorulóban a betegség.

A Reuters szerint egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vírus erősebben fertőz, mint ahogy korábban gondolták. Eközben Daegu, az egyik legnagyobb koreai város két és fél millió lakóját arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak lakásaikban.

Míg csütörtökön egyes európai részvényindexek rekordokat döntöttek, péntekre elromlott a hangulat. A Stoxx 600 index ma 0,2 százalékkal süllyed, hasonló a német és francia mutatók viselkedése is. A dél-európai indexek fél százalék körüli mértékben esnek. Az amerikai határidős indexek is kis mértékben, 0,1 százalékkal süllyednek.

337,80 az euró

A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,1 százalékkal esik. Az OTP történelmi csúcs közelében, 15 630 forinton stagnál. A Richter fél százalékkal olcsóbb lett, a Mol ugyanennyivel emelkedik. A Magyar Telekom (440 forint) pár napos esés után szerény pluszban van. (A részvény az után kezdett süllyedni, hogy váratlanul csökkentette a kifizetni tervezett osztalékát.

Ma ismét gyengül a forint, az euró ára a tegnap esti 337-ről 337,80-ra emelkedett Ezúttal a lengyel zloty, a román lej és a cseh korona is gyengül.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Holnap jelent a Mol, megjött a Rába

A Mol részvényére célárcsökkentés érkezett, a VTB Capital elemzője szerint 3500 forint után 2900 forint az új irányadó érték – írta a KBC Equitas. “Az olajtársaság holnap nyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését. A kis papírok közül tegnap zárás után jelentett a Rába, a cég eredményeire rányomta a bélyegét a romló külső környezet, éves összehasonlításban minden fontosabb soron visszaesés látható”. A Rába ma 0,4 százalékkal esik, 1150 forint a papír.

2. Lépett a kínai jegybank

A vírushírekkel összhangban a japán tőzsde csak szerény mértékben emelkedett ma, miközben a kínai indexek jelentős, két százalékos pluszt tudnak felmutatni. A koreai index pedig 0,7 százalékkal esett.

Kínában és globálisan is segítette a piacokat, hogy a jegybank újra hitelkamatot csökkentett. A bankok is csökkentették irányadó hitelezési kamataikat annak nyomán, hogy a központi bank februárban már egy sor intézkedést hozott a kondíciók enyhítésére. Ezek újabb jelei annak, hogy a kínai hatóságok a koronavírus okozta károkon minden eszközzel enyhíteni igyekeznek.

Tegnap este közzétették a Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amiből az derült ki, hogy a kamatok hosszú-hosszú hónapokig változatlanul maradhatnak az USA-ban, mivel számos kockázatot lát a testület a horizonton, köztük a vírus terjedését. Ma az Európai Központi Bank januári tanácskozásárak jegyzőkönyvét fogják publikálni – írta a Bloomberg.

3. Csúcson az arany, esett a palládium

A nemesfémek voltak a héten a legnagyobb haszonélvezői annak az aggodalomnak, hogy a koronavírus csúnyán visszavetheti a globális gazdaságot. Az ipari fémnek használt, főleg katalizátorokban alkalmazott palládium és platina árfolyama viszont emiatt lejtőre került. Az arany árfolyama ismét 1600 dollár fölé emelkedett és tegnap 7 éves csúcsot döntött, ma 1615,65 dollár. Az ezüst nincs ugyan rekordközelben, de szintén nagyot emelkedett tegnap, stabilan 18 dollár felett jár.

4. Légitársaságok a pácban

Ma az Air France-KLM légitársaság részvénye a cég gyenge jelentése nyomán hét százalékkal zuhant, nem kis részben a leállított kínai repülőutak hatására. Ha áprilisig fennmarad ez az állapot, az a vállalat nyereségét 150-200 millió euróval is csökkentheti. Magával húzta a Lufthansa részvényét is, amely két és fél százalékos csökkenéssel forog, ezzel a német DAX index legrosszabbul teljesítő papírja.

5. Gyorsjelentés-dömping Európában

Az egyik legsűrűbb nap a mai az európai gyorsjelentési szezonban az N-tv.de német portál szerint. Az említett Air France-KLM-en kívül a Moeller-Maersk, az FMC, a Telefonica, az MTU, a Schneider Electric, az Accor, a Valeo, a Bouygues, a Pirelli, az EDP, a Repsol is jelent. Plusz még sok más kisebb társaság.

Elemzők szerint a Stoxx 600 index tagjai közül eddig a cégek 58 százaléka túlszárnyalta a nyereség-előrejelzéseket, ami jobb arány, mint az ilyenkor megszokott 50 százalék. A bevételek is a várakozásokon felül alakultak. Az egészségüggyel foglalkozó német Fresenius is jó eredményről számolt be, a részvény öt százalékkal emelkedik jelenleg. Tegnap a Deutsche Telekom és a Puma jó eredményei növelték az optimizmust.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél