BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. február 20. 11:38

Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Miközben Kínában enyhül a járványveszély, Japánban és Koreában súlyosbodik. Egy két és fél milliós város lakóit kérik, hogy maradjanak lakásaikban. A kínai jegybank ismét lépett, ez valamivel javítja a hangulatot, így az indexek csak szerény esést mutatnak Európában. Stabil a BUX, de megint gyengül a forint.

Japánban újabb áldozatokat szedett a koronavírus és tovább terjed a járvány, közben Koreában is dinamikusan nőtt a fertőzöttek száma. Ennek a két hírnek tulajdonítja a Bloomberg, hogy a piacok megint lefelé indultak el. Viszont Kínában emelkednek az indexek, mivel ott visszaszorulóban a betegség.

A Reuters szerint egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vírus erősebben fertőz, mint ahogy korábban gondolták. Eközben Daegu, az egyik legnagyobb koreai város két és fél millió lakóját arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak lakásaikban.

Míg csütörtökön egyes európai részvényindexek rekordokat döntöttek, péntekre elromlott a hangulat. A Stoxx 600 index ma 0,2 százalékkal süllyed, hasonló a német és francia mutatók viselkedése is. A dél-európai indexek fél százalék körüli mértékben esnek. Az amerikai határidős indexek is kis mértékben, 0,1 százalékkal süllyednek.

337,80 az euró

A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,1 százalékkal esik. Az OTP történelmi csúcs közelében, 15 630 forinton stagnál. A Richter fél százalékkal olcsóbb lett, a Mol ugyanennyivel emelkedik. A Magyar Telekom (440 forint) pár napos esés után szerény pluszban van. (A részvény az után kezdett süllyedni, hogy váratlanul csökkentette a kifizetni tervezett osztalékát.

Ma ismét gyengül a forint, az euró ára a tegnap esti 337-ről 337,80-ra emelkedett Ezúttal a lengyel zloty, a román lej és a cseh korona is gyengül.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Holnap jelent a Mol, megjött a Rába

A Mol részvényére célárcsökkentés érkezett, a VTB Capital elemzője szerint 3500 forint után 2900 forint az új irányadó érték – írta a KBC Equitas. “Az olajtársaság holnap nyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését. A kis papírok közül tegnap zárás után jelentett a Rába, a cég eredményeire rányomta a bélyegét a romló külső környezet, éves összehasonlításban minden fontosabb soron visszaesés látható”. A Rába ma 0,4 százalékkal esik, 1150 forint a papír.

2. Lépett a kínai jegybank

A vírushírekkel összhangban a japán tőzsde csak szerény mértékben emelkedett ma, miközben a kínai indexek jelentős, két százalékos pluszt tudnak felmutatni. A koreai index pedig 0,7 százalékkal esett.

Kínában és globálisan is segítette a piacokat, hogy a jegybank újra hitelkamatot csökkentett. A bankok is csökkentették irányadó hitelezési kamataikat annak nyomán, hogy a központi bank februárban már egy sor intézkedést hozott a kondíciók enyhítésére. Ezek újabb jelei annak, hogy a kínai hatóságok a koronavírus okozta károkon minden eszközzel enyhíteni igyekeznek.

Tegnap este közzétették a Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amiből az derült ki, hogy a kamatok hosszú-hosszú hónapokig változatlanul maradhatnak az USA-ban, mivel számos kockázatot lát a testület a horizonton, köztük a vírus terjedését. Ma az Európai Központi Bank januári tanácskozásárak jegyzőkönyvét fogják publikálni – írta a Bloomberg.

3. Csúcson az arany, esett a palládium

A nemesfémek voltak a héten a legnagyobb haszonélvezői annak az aggodalomnak, hogy a koronavírus csúnyán visszavetheti a globális gazdaságot. Az ipari fémnek használt, főleg katalizátorokban alkalmazott palládium és platina árfolyama viszont emiatt lejtőre került. Az arany árfolyama ismét 1600 dollár fölé emelkedett és tegnap 7 éves csúcsot döntött, ma 1615,65 dollár. Az ezüst nincs ugyan rekordközelben, de szintén nagyot emelkedett tegnap, stabilan 18 dollár felett jár.

4. Légitársaságok a pácban

Ma az Air France-KLM légitársaság részvénye a cég gyenge jelentése nyomán hét százalékkal zuhant, nem kis részben a leállított kínai repülőutak hatására. Ha áprilisig fennmarad ez az állapot, az a vállalat nyereségét 150-200 millió euróval is csökkentheti. Magával húzta a Lufthansa részvényét is, amely két és fél százalékos csökkenéssel forog, ezzel a német DAX index legrosszabbul teljesítő papírja.

5. Gyorsjelentés-dömping Európában

Az egyik legsűrűbb nap a mai az európai gyorsjelentési szezonban az N-tv.de német portál szerint. Az említett Air France-KLM-en kívül a Moeller-Maersk, az FMC, a Telefonica, az MTU, a Schneider Electric, az Accor, a Valeo, a Bouygues, a Pirelli, az EDP, a Repsol is jelent. Plusz még sok más kisebb társaság.

Elemzők szerint a Stoxx 600 index tagjai közül eddig a cégek 58 százaléka túlszárnyalta a nyereség-előrejelzéseket, ami jobb arány, mint az ilyenkor megszokott 50 százalék. A bevételek is a várakozásokon felül alakultak. Az egészségüggyel foglalkozó német Fresenius is jó eredményről számolt be, a részvény öt százalékkal emelkedik jelenleg. Tegnap a Deutsche Telekom és a Puma jó eredményei növelték az optimizmust.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél