<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az elemzői várakozások romlottak, de azért nincs itt a világvége - így összegezhető röviden a Fidelity elemzői kutatásának eredménye. Harmadik éve romlik a hangulat, a problémák jó része Kínából ered, de azért nem kell temetni az ázsiai óriást, ahogy a fejlett piacokat sem. Milyen szektorokat érdemes kerülnie a befektetőknek és hol lehet szép profitot találni?

Az Aegon Prémium ügyfélklubján Al-Hilal István, a Fidelity Worldwide Investment értékesítési vezetője mutatta be a Fidelity elemzői kutatásának eredményeit.

A Fidelity 200 elemzőjét kérik fel évről évre egy egységes, 48 kérdéses kérdőív kitöltésére. Az összesítésből kirajzolódó elemzői várakozásokat nyugodtan tekinthetjük a piaci folyamatokat meglehetős pontossággal előrejelző képnek a vállalatok szintjén. A Fidelity elemzői ugyanis mikroszinten dolgoznak, a vállalatok kilátásait, potenciálját vizsgálják.

Harmadik éve romlik a hangulat

Ez a kép pedig nem éppen rózsaszín: az elemző hangulat harmadik éve romlik. Az egész világot tekintve a 2014-re előrejelzett 6,4-es értékről erre az évre 5-re csökkent. Ez nem a világvége, tette hozzá Al-Hilal István, mert bár a csökkenés azt jelzi, hogy a vállalatok növekedésének tovább folytatódó lassulása várható idén, ez az érték semleges zónába helyezi a kilátásokat, azaz nem romlik és nem is javul a helyzetük.

Tovább árnyalja a képet, ha régiónként nézzük végig az eredményeket. Bár nincs olyan része a világnak, ahol a várakozás ne romlott volna, Japán és Európa még mindig az 5-ös szint felett van, Ázsia éppen az 5-ön, a sort a nem túl jó kilátásokkal bíró Latin-Amerika zárja 2,7 pontos mutatóval. Az USA és Kína 5 alatt van, előbbi 4,7, utóbbi 4,3 ponttal. (A Fidelity elemzőinek hangulatát leíró index relevanciáját éppen Kína mutatja: tavaly év elején már borús hangulatról számolt be a felmérés, azaz a helyzetet pontosan előre jelezte az index.)

Kínában jobb a helyzet, mint amilyennek kinéz

Kínát egyébként nem kell temetni, teljesen természetes, ami ott zajlik – tett hozzá Al-Hilal István. Az ország gazdasága ugyanis éppen most áll át beruházás- és exportvezéreltről hosszú távon fenntartható, fogyasztáson alapulóra, ami nem megy zökkenőmentesen. A korábbi hihetetlen növekedési adatoktól búcsút vehetünk, de így lesz egészségesebb a gazdaság szerkezete. Nem véletlenül mondják a Fidelitynél, hogy hosszú távon Kína hiteles gazdaságpolitikát folytat.

Makroszinten egyébként a fejlett világban nincs baj – tette hozzá. Az USA-ban a fundamentumok jók, a makrofaktorok a fogyasztás további növekedésére hatnak, miközben az eladósodottság csökken, az ingatlanpiac és a hitelállomány szerkezete pedig összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hat-hét évvel ezelőttinél. Európában is jó a helyzet, az EKB támogató és a piac által is hitelesnek tartott politikájának is köszönhetően egészséges vállalati fundamentumok és lassú, de folyamatos növekedés tapasztalható.

Szétszakad a mezőny

A Fidelity elemző indexe szerint a különböző szektorokra vonatkozó várakozások röviden úgy foglalhatók össze, hogy a lemaradók még jobban leszakadnak. Nem nehéz kitalálni, melyek ezek: az energia-, a nyersanyag- és a közműszektorban működő cégek kilátásai rettenetesek. A lista másik végén az IT, az egészségügyi, a fogyasztási cikkekkel foglalkozó és a telekom-cégek vannak.

A leszakadó szektorok, különösen az energia és az alapanyag kilátásait több dolog rontja, ahogy Al-Hilal István fogalmazott, félő, hogy a java még hátra van. Ezek a cégek ugyanis jobbára feláldozzák a jövőt a jelenért: a túlélés érdekében költséget csökkentenek, többük hitelből fizet osztalékot, és visszafogják a beruházásokat. Ebben a szektorban pedig ez utóbbi hosszú távú hátrányokat okoz, hiszen nagy invesztíciót igénylő, hosszú idő alatt beinduló, pláne megtérülő beruházásokról van szó. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az utóbbi időben némileg emelkedő energiaárak nem sokat javítottak a szektor kilátásain.

Az alapanyagoknál több tényező is rontja a kilátásokat. Ugyanaz igaz erre is, mint az energiaszektorban működő cégekre, ezen felül azonban sújtja a vállalatokat a technológiai fejlődés, a világgazdaság átalakulása és önmagában Kína irányváltása. A beruházásvezérelt gazdasági fejlődés elhagyásával és az infrastrukturális fejlesztések visszafogásával jelentősen csökkent a kereslet az alapanyagok iránt. A technológiai fejlődést és a gazdaság átalakulását pedig Nagy-Britannia vagy Németország adatai mutatják: 2000 óta előbbinél durván harminc, utóbbinál majdnem 50 százalékos gazdasági növekedés mellett az anyagfelhasználás 20, illetve 10 százalékponttal csökkent a 15 évvel ezelőtti szinthez képest.

A legnagyobb nyertesek

Az elemzői várakozásokból jól látszik: egyértelműen az innováció a nyertes. A két legjobban teljesítő szektor az IT, valamint az egészségügy, az itt működő cégek kilátásai pozitívak. Egyik sem meglepetés, hiszen az IT szerepe egyre nagyobb a világon, a legtöbb szektorban az IT-költések növekedésére számítanak. Az egészségügyet pedig elsősorban a társadalmak öregedése, valamint a jól-lét egyre hangsúlyosabb igénye hajtja. A szektor pedig komoly K+F tevékenységgel képes kiszolgálni az igényeket.

Szintén megkerülhetetlen a fogyasztás. Mind a tartós, mind a nem tartós fogyasztási szektor iparági jövedelmezőségi kilátása jóval magasabb a többi szektor átlagánál, ráadásul ez a két iparág messze a legnagyobb nyertese a tartósan alacsony olajárnak. Az innováció hatása egyébként ebben a szektorban is igen komoly. Így például a hagyományos kiskereskedelemmel foglalkozó, az USA-ban mindenhol megtalálható üzletekkel rendelkező Walmartot régen és alaposan lenyomta a netes kereskedelemmel foglalkozó Amazon.

A tőkebefektetések és a pénzügyi szektor kilátásai nem túl fényesek

Nem túl jók a kilátások a tőkebefektetések terén sem. Ennek is részben a kínai átalakulás az oka. A fejlett országok historikus befektetési átlaga 28 százalék a GDP arányában, azaz a GDP 28 százalékát fordítják évente tőkebefektetésére. Kína feltörekvő korszakában ez az arány majdnem elérte az 50 százalékot. A gazdaság szerkezetének átalakításával 30 százalék körülire vinnék le, márpedig Kína méretei miatt ez önmagában 7,5 százalékponttal csökkenti világszinten a befektetésre fordítandó tőke méretét.

A pénzügyi szektor a strukturális javulás ellenére is ellenszélben működik, a fejlett országok nulla kamat politikája miatt eltűntek a kamatbevételek, ráadásul a bankok olajkitettsége is hatalmas volt az utóbbi években. A pénzügyi szektor tekintetében nagy befektetőnek számító szuverén alapoknak sincs többé támogató szerepe, mert az olajár bezuhanásával egyszerűen eltűntek a bevételeik. Míg például a közel-keleti olajállamok folyó fizetési mérlege 2009-ben majdnem elérte a 400 milliárd dollárt, az idei várakozások szerint jó, ha néhány milliárd lesz.

Ezektől kell félnünk

És hogy mitől tartanak az elemzők? A kutatás eredményeként néhány szóban össze lehet foglalni, hogy a szakemberek hol látják a kockázatot. Árak, kereslet, szabályozók, lassulás – a várakozások szerint ezek a tényezők borzolhatják a hangulatot ebben az évben.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16395 16335 16475 +0,52% 16390 16395 364 757 010 Ft 2021-08-02 09:36:14
MOL 2392 2392 2410 -0,75% 2392 2400 26 519 672 Ft 2021-08-02 09:36:57
MTELEKOM 425 425 428 -0,70% 425 428 464 850 Ft 2021-08-02 09:01:11
RICHTER 8260 8250 8300 -0,48% 8260 8265 43 766 555 Ft 2021-08-02 09:36:46
OPUS 240 237 240 +0,63% 237 240 1 061 025 Ft 2021-08-02 09:35:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos