<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Az alacsony kamatoknak jó alternatívája lehet az osztalék – hallhatjuk gyakran, de mit is jelent ez, mekkora a megtérülés? Sok országban rengeteg részvénytársaság fizet szépen, nehéz a választás. Vannak stabil multik 5-7 százalékos osztalékhozammal is, ezeket érdemes lehet vásárolni. A nyugati államkötvények hozamához képest ez nagyon sok, a hazaiakhoz képest már nem annyira.

Egy ritkaság: kamatozó részvény kamat- és osztalékszelvénye (HB Westminster II., azaz
a későbbi Arago Nyrt.)
Az alacsony kamatok sok megtakarítót sújtanak, bár pont Magyarországon viszonylag jó a helyzet annak köszönhetően, hogy az állam nagyon gálánsan bánik az adófizetők pénzéből a magánbefektetőkkel. (Lásd a Prémium államkötvényeket.) A rövid távú kamatok Európában nullára vagy az alá süllyedtek, a hosszú távúak pedig – például az államkötvényeké – sok országban nem érik el a következő pár évre várható inflációt sem.

Az egyik lehetséges megoldás a részvények vásárlása, amelyek azonban trendjükben már 2009 márciusa óta emelkednek, így félő, hogy előbb-utóbb nagy korrekció lesz. Igaz, ugyanezt el lehetett mondani egy éve, két éve, három éve stb. is. (Lehet, hogy a korrekció egy sokkal magasabb szintről következik majd be, és korrekció után is drágábbak lesznek a részvények, mint most. Még az is lehet, hogy soha többé nem lesznek olyan olcsók a részvények, mint ma.)

Ezt kéne túlteljesíteni

Részvény és részvény között óriásiak a különbségek, az egyik fogódzó a papírok osztaléka. Ha ellátogat az ember különböző, osztalékokkal foglalkozó oldalakra, akkor nagyon vonzó számokat lát. Az egyik német befektetési blog által idézett alapkezelő szerint az Eurózóna részvényeinek átlagos osztalékhozama 3,5 százalék lehet az idén. (Az osztalékhozam az osztalék és az árfolyam hányadosa, ezzel a kötvényhozamokhoz lehet hasonlítani az osztalékbevételt.) Az USA-ban eközben csak 2,0 százalék körül van az osztalékhozam.

A magyar 15 éves állampapír referenciahozama elvileg 3,66 százalék, kisbefektetőknek 3,5 százalékkal kínálják. A német 15 éves állampapírok 0,6, az USA tíz éves kötvényei 2,4, a 30 éves jenki kötvények 3,0 százalékkal forognak. Elsősorban ezeket kellene az osztaléknak jelentősen túlteljesítenie.

Forint vagy deviza, nem mindegy

De mi van akkor, ha nem általában a részvények osztalékhozamát figyeljük, hanem csak a kiemelkedően jó hozamú részvényekét? A német Dividendenchecker.de oldalon a DAX indexben szereplő papírok közül a Münich Re, a Daimler, az Allianz a három első helyezett jelenleg, 4,3-4,5 százalékos osztalékhozammal. (A 2017-ben kifizetendő osztalékok alapján.)

A következő három (Deutsche Post, Lufthansa, Siemens) már csak 2,9-3,2 százalékig viszi, ami magyar szemmel már nem túl vonzó. Hiszen az öt éves inflációkövető államkötvényünk indulókamata jelenleg 4,05 százalék. (Az euró/forint árfolyam jövőbeli alakulását persze nem ismerjük.) A közepes és kis német cégeket ábrázoló MDAX és az SDAX indexek csúcspapírjai sem jobbak ilyen szempontból a nagyoknál.

Az osztalék nőhet, a fix kamat nem

A gazdaság azonban fejlődik, és jó esetben a részvényárfolyamok, illetve az osztalékok is vele növekednek, ellentétben a fix kamatú kötvények kamatával. Érdemes például megnézni a Daimlert, idén ugyan nem nőtt az osztaléka (3,25 euró maradt), korábban azonban öt év alatt 75 százalékkal emelte. (Az osztalékpolitikája szerint a nyereség 40 százalékát fizeti.)

(www.dividenden-kalender.de)

A Finanztreff.de címoldalán becsléseket ad a jövő évi osztalékra is (2017e jelzéssel), a Daimlerre például a jövő évre 3,49 eurót számoltak. Másoknál is emelkedést prognosztizálnak, így a német csúcscégek osztalékhozama jövőre a jelenlegi árfolyammal már öt százalék körül lehet.

Olajmultik és brit kockázatok

A brit részvényekre szakosodott Dividenddata szerint a két nagy brit olajgigász, a BP és a Shell osztalékhozama megközelíti az évi hét százalékot is. De még vagy tucatnyi brit vállalat osztalékhozama évi 5-6 százalék körüli, ami már vonzónak tűnik. Az FTSE 100 index átlagos osztalékhozama viszont csak 3,7 százalék.

Persze a brit állampapírok hozama is magasabb, tíz évre 1,21, 30 évre 1,86 százalék, és külföldről nézve az angol font devizakockázatával is szembe kell nézni. A Brexit körüli rengeteg bizonytalanság is nyilván nyomasztóan nehezedik az árfolyamokra. Az olajcégekhez speciális kockázatok kapcsolódnak, leginkább a nyomott olajár, bár ahogy legutóbb írtuk, az olajmultik meglepően jól teljesítettek az első negyedévben.

Több, mint gondolnád

A részvények megtérülése magasabb, mint gondolnád – írta a napokban a Bloomberg. Sokszor azért becsülik alá a részvényektől várható hozamot, mert csak az (amerikai) osztalékhozamra figyelnek, amely viszont alacsonyabb, mint máskor a történelem során szokott lenni. (A részvényeket hagyományosan kerülő magyar befektetőket ez a veszély egyelőre nem igazán fenyegeti.)

A cikk szerint 1900-ig visszatekintve az osztalékhozamok hosszú távú átlaga 4,2 százalék, a mostani pedig két százalék. Ám ehhez hozzájárult az is, hogy a nyolcvanas elején változott a szabályozás, és azóta jobban megéri a vállalatoknak sajátrészvény-visszavásárlással pénzt juttatni a tulajdonosaiknak. Azóta meredeken nőtt a visszavásárlások értéke, háttérbe szorult az osztalék. „Vedd ki a saját osztalékodat részvényeladással” – tanácsolják.

Gyanús osztalékbajnokok

Ha ezt is beleszámolják (a visszavásárlásokat és az osztalékokat összevonják), akkor a részvényesek teljes hozama 2016-ban is 5,1 százalékos volt dollárban. Fontos eleme a cikknek, hogy a visszavásárlások zöme a legnagyobb cégekre koncentrálódik, a legnagyobb 20 amerikai cég adta össze a visszaváltásokra költött összegek felét. Iparáganként is nagy a különbség, az Apple és más technológiai cégek öt év alatt 622 milliárd dollárt költöttek erre.

Az amerikai cégek csúcsosztalékai néha a két számjegyű tartományba is felkúsznak, ezek azonban inkább különleges esetek, ilyenkor a céggel általában valami baj van (lásd a keretes cikket). Az osztalékbajnokokat mindenesetre több weboldalon is át lehet tekinteni, például itt>>> és itt>>>. Jó tudni, hogy Amerikában divat a negyedévenkénti osztalékfizetés.

(Cikksorozatunk következő részeiben a magyar cégek osztalékhozamait is összegyűjtjük, valamint megnézzük, milyen befektetési alapok szakosodnak osztalékra, milyen eredménnyel.)

De mi is az az osztalékhozam?

Az osztalékhozam számítása egyszerű, az osztalékot elosztják a tőzsdei árfolyammal. Ezzel egy kötvényekhez hasonló rendszeres, fix kifizetést szimulálunk, ami persze csak a valóság leegyszerűsítése. Ha például a Magyar Telekom árfolyama 480 forint, és 25 százalék osztalékot fizet, akkor 25/480, azaz 5,2 százalék az osztalékhozam. Ha sem az osztalék, sem az árfolyam nem változna, akkor a befektetés hozama megegyezne egy 5,2 százalékos kötvényével.

De nem mindegy, melyik osztalékot osztják mely árfolyammal. Egyes weboldalakon a legutóbb kifizetett osztalékot vetítik az osztalékfizetés napján érvényes árfolyamra. Másutt dinamikusabban kezelik ezt, és a mindenkori aktuális árfolyammal számolnak. Megint másutt a következő várható osztalékkal számolnak a múltbeli helyett, legalábbis ahol ezt becsülni lehet.

Az osztalékhozam egy mechanikusan számolt mutató, amely azonban az adott vállalatról sok fontos információt homályban hagy. Egyes cégeknél például hol van osztalék, hol nincs, így a múltbeli adat keveset jelent. Másutt osztalékpolitika van, azaz az osztalékot több évre előre megtervezik, vagy a nyereség százalékában határozzák meg, így viszonylag jól becsülhető előre.

Az osztalék ritkán változatlan, az adott cég növekedése, zsugorodása, az adott iparág, makrogazdasági környezet, adózás, beruházási tervek, a tulajdonosok készpénzigénye és még sok más tényező befolyásolhatja. A magas osztalékhozam oka az is lehet, hogy az adott cég korábban jól teljesített, de nemrég romlott a helyzete, ezért esett az árfolyama. Nem szabad csak ez alapján tájékozódni.

Ezért is kockázatos csak egy–két cég kifizetéseire alapozni, érdemesebb lehet legalább pár ország tucatnyi vállalkozásában részvényt vásárolni. Vagy osztalékokra koncentráló befektetési alapot keresni, amelyekre még visszatérünk.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG