BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. január 29. 20:01

A forint újabb és újabb történelmi mélypontokra süllyed, eközben a BUX index emelkedett az utóbbi egy évben, bár kevésbé, mint nyugat- vagy közép-európai kollégái. Jó-e a tőzsdei társaságoknak, befektetőknek a gyenge forint, vagy sem? A kép nem egyértelmű. Megnéztük az angol font és a tőzsde kapcsolatát is.

Az utóbbi egy évben, január 29-től január 29-ig a BUX tőzsdeindex 5,7 százalékkal emelkedett. Ez első pillantásra nem tűnik túl rossznak, bár eközben, a napokban tapasztalható kisebb korrekciók ellenére, a főbb nemzetközi tőzsdeindexek sokkal többet emelkedtek. A német DAX például 19, az amerikai S&P 500 pedig 22 százalékot.

A prágai tőzsde Budapesthez hasonlóan, 6,5 százalékkal emelkedett. Bukarestben valósággal robbantak az árfolyamok, +43 százalék a BET-XT index egy éves teljesítménye. A varsói tőzsde 11 százalékot esett, de speciális okokból (ezekről itt írtunk).

A forint viszont a napokban újabb negatív rekordokat dönt, még a térségbeli, hasonló devizákhoz képest is. Miközben a forint egy év alatt közel  hét százalékkal értékelődött le, addig a lengyel zloty, a horvát kuna és a román lej árfolyama alig változott. A cseh korona pedig bő két százalékkal még erősödött is. (Első grafikon.)

Exportőrök és multik

Felmerül a kérdés, hogyan hat a forint leértékelődése a tőzsdei cégeinkre, valamint a részvényárfolyamokra. Egyrészt nyilvánvalóan van hatása a cégek forintban számolt gazdálkodására. Az exportőrök, mint például a Richter, több forintot kapnak az eladott árukért befolyó azonos mennyiségű devizáért.

1. Grafikon: A forint (piros vonal), a román lej (lila), a horvát kuna (kék),
a lengyel zloty (narancs) és a cseh korona (kék) euróárfolyama.
(Tradingview.com)

A hazai holdingok külföldi leányvállalatainak (OTP, Mol) ottani eredménye pedig szintén többet fog érni forintra átszámolva. Így, forintalapon gondolkozva, mivel sok a Budapesti Értéktőzsdén az exportőr és a multinacionális vállalat, a leértékelődés pozitív hatásúnak tűnik az eredményekre.

Euróban olcsóbbak lettünk

Csakhogy: ha valaki euróban készít mérlegeket, akkor meg a magyarországi árbevétel, nyereség értékelődik le a kimutatásában. Rendszerint a magyar részvények nagy része, 80-90 százaléka is külföldi kezekben lehet. A külföldi elemzők jellemzően euróban vagy dollárban számolnak, így a magyar vállalatok eredményessége a szemükben csökkenhet.

Ezzel párhuzamosan viszont az euróban, dollárban kifejezett részvényárak is alacsonyabbak lesznek, ha a pesti részvényárfolyam nem változik, a forint viszont gyengül. Például egy 14 000 forintos OTP-részvény 44,44 eurót ér 315 forintos keresztárfolyam mellett. De csak 41,4 eurót 338 forintos euróval számolva. Ha pedig a részvényeink olcsóbbak lesznek euróban, akkor az növelheti is a külföldiek vételi kedvét.

Kivéve, ha további leértékelődéstől kell tartani, ami sajnos elképzelhető. (Erről itt is írtunk.)

Ellentmondásos hatások

A hatások tehát ellentétes irányúak: Olcsóbbak a részvényeink, de kevesebbet ér a cégek eredménye is, amely más részről viszont nőhet a leértékelődés miatt. A pontos egyenleget megállapítani nem könnyű, talán a részvényelemzőknek sem. De mit mutatnak az árfolyamok?

2. Grafikon: A BUX index forintban és euróra átszámolva (Forrás: BÉT és MNB)

A BUX index 5,7 százalékos emelkedése mellett egy év alatt 6,5 százalékkal drágult az euró az MNB hivatalos középárfolyamai alapján. (Ez technikai okokból kissé eltér az első grafikon nap közbeni értékétől.) Így logikus módon a magyar részvények árai mintegy 0,7 százalékkal estek euróban számolva. Ehhez a BUX indexet egyszerűen átszámoltuk euróra, ennek a házi készítésű indexnek az értéke egy éve 129,7, ma 128,9 volt. (2. grafikon.)

A londoni példa

Azt kell mondjuk tehát, hogy a világ legtöbb tőzsdéjétől eltérően a magyar részvények indexe az utóbbi egy évben – devizában – lényegében nem ment sehová. Dollárban számolva viszont még rosszabb lenne a helyzet, hiszen a dollár/forint 10,5 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

A devizaárfolyamok hatásának egy másik érdekes példája a londoni tőzsde. A 2016-os Brexit-szavazás óta a brit fizetőeszköz főleg leértékelődő trendben mozgott. Nap mint nap előfordult az utóbbi években, hogy a londoni irányadó index emelkedett, miközben egész Európában estek a részvényárak.

Fontban vagy euróban?

De ez sokszor csak a látszat volt, gyakran kiderült, hogy ez csak fontban igaz. A font leértékelődése miatt más devizákban számolva valójában esett a brit részvények értéke is, legalábbis rövid távon.

Az utolsó grafikonon az Amundi FTSE100 GBP alap látható fontban (pirossal), az Amundi FTSE100 EUR euróban (sárgával), valamint a GBP/EUR keresztárfolyam (zölddel), 2016 május vége óta. A font ez idő alatt mintegy hét százalékot esett, így logikus módon hosszú távon a fontban számolt részvényportfólió értéke jobban felment, mint az eurós alapé.

3. Grafikon: Az Amundi FTSE100 GBP alap (pirossal), az Amundi FTSE100 EUR (sárgával),
valamint a GBP/EUR keresztárfolyam (zölddel)
(Tradingview.com)

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél