TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A forint újabb és újabb történelmi mélypontokra süllyed, eközben a BUX index emelkedett az utóbbi egy évben, bár kevésbé, mint nyugat- vagy közép-európai kollégái. Jó-e a tőzsdei társaságoknak, befektetőknek a gyenge forint, vagy sem? A kép nem egyértelmű. Megnéztük az angol font és a tőzsde kapcsolatát is.

Az utóbbi egy évben, január 29-től január 29-ig a BUX tőzsdeindex 5,7 százalékkal emelkedett. Ez első pillantásra nem tűnik túl rossznak, bár eközben, a napokban tapasztalható kisebb korrekciók ellenére, a főbb nemzetközi tőzsdeindexek sokkal többet emelkedtek. A német DAX például 19, az amerikai S&P 500 pedig 22 százalékot.

A prágai tőzsde Budapesthez hasonlóan, 6,5 százalékkal emelkedett. Bukarestben valósággal robbantak az árfolyamok, +43 százalék a BET-XT index egy éves teljesítménye. A varsói tőzsde 11 százalékot esett, de speciális okokból (ezekről itt írtunk).

A forint viszont a napokban újabb negatív rekordokat dönt, még a térségbeli, hasonló devizákhoz képest is. Miközben a forint egy év alatt közel  hét százalékkal értékelődött le, addig a lengyel zloty, a horvát kuna és a román lej árfolyama alig változott. A cseh korona pedig bő két százalékkal még erősödött is. (Első grafikon.)

Exportőrök és multik

Felmerül a kérdés, hogyan hat a forint leértékelődése a tőzsdei cégeinkre, valamint a részvényárfolyamokra. Egyrészt nyilvánvalóan van hatása a cégek forintban számolt gazdálkodására. Az exportőrök, mint például a Richter, több forintot kapnak az eladott árukért befolyó azonos mennyiségű devizáért.

1. Grafikon: A forint (piros vonal), a román lej (lila), a horvát kuna (kék),
a lengyel zloty (narancs) és a cseh korona (kék) euróárfolyama.
(Tradingview.com)

A hazai holdingok külföldi leányvállalatainak (OTP, Mol) ottani eredménye pedig szintén többet fog érni forintra átszámolva. Így, forintalapon gondolkozva, mivel sok a Budapesti Értéktőzsdén az exportőr és a multinacionális vállalat, a leértékelődés pozitív hatásúnak tűnik az eredményekre.

Euróban olcsóbbak lettünk

Csakhogy: ha valaki euróban készít mérlegeket, akkor meg a magyarországi árbevétel, nyereség értékelődik le a kimutatásában. Rendszerint a magyar részvények nagy része, 80-90 százaléka is külföldi kezekben lehet. A külföldi elemzők jellemzően euróban vagy dollárban számolnak, így a magyar vállalatok eredményessége a szemükben csökkenhet.

Ezzel párhuzamosan viszont az euróban, dollárban kifejezett részvényárak is alacsonyabbak lesznek, ha a pesti részvényárfolyam nem változik, a forint viszont gyengül. Például egy 14 000 forintos OTP-részvény 44,44 eurót ér 315 forintos keresztárfolyam mellett. De csak 41,4 eurót 338 forintos euróval számolva. Ha pedig a részvényeink olcsóbbak lesznek euróban, akkor az növelheti is a külföldiek vételi kedvét.

Kivéve, ha további leértékelődéstől kell tartani, ami sajnos elképzelhető. (Erről itt is írtunk.)

Ellentmondásos hatások

A hatások tehát ellentétes irányúak: Olcsóbbak a részvényeink, de kevesebbet ér a cégek eredménye is, amely más részről viszont nőhet a leértékelődés miatt. A pontos egyenleget megállapítani nem könnyű, talán a részvényelemzőknek sem. De mit mutatnak az árfolyamok?

2. Grafikon: A BUX index forintban és euróra átszámolva (Forrás: BÉT és MNB)

A BUX index 5,7 százalékos emelkedése mellett egy év alatt 6,5 százalékkal drágult az euró az MNB hivatalos középárfolyamai alapján. (Ez technikai okokból kissé eltér az első grafikon nap közbeni értékétől.) Így logikus módon a magyar részvények árai mintegy 0,7 százalékkal estek euróban számolva. Ehhez a BUX indexet egyszerűen átszámoltuk euróra, ennek a házi készítésű indexnek az értéke egy éve 129,7, ma 128,9 volt. (2. grafikon.)

A londoni példa

Azt kell mondjuk tehát, hogy a világ legtöbb tőzsdéjétől eltérően a magyar részvények indexe az utóbbi egy évben – devizában – lényegében nem ment sehová. Dollárban számolva viszont még rosszabb lenne a helyzet, hiszen a dollár/forint 10,5 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

A devizaárfolyamok hatásának egy másik érdekes példája a londoni tőzsde. A 2016-os Brexit-szavazás óta a brit fizetőeszköz főleg leértékelődő trendben mozgott. Nap mint nap előfordult az utóbbi években, hogy a londoni irányadó index emelkedett, miközben egész Európában estek a részvényárak.

Fontban vagy euróban?

De ez sokszor csak a látszat volt, gyakran kiderült, hogy ez csak fontban igaz. A font leértékelődése miatt más devizákban számolva valójában esett a brit részvények értéke is, legalábbis rövid távon.

Az utolsó grafikonon az Amundi FTSE100 GBP alap látható fontban (pirossal), az Amundi FTSE100 EUR euróban (sárgával), valamint a GBP/EUR keresztárfolyam (zölddel), 2016 május vége óta. A font ez idő alatt mintegy hét százalékot esett, így logikus módon hosszú távon a fontban számolt részvényportfólió értéke jobban felment, mint az eurós alapé.

3. Grafikon: Az Amundi FTSE100 GBP alap (pirossal), az Amundi FTSE100 EUR (sárgával),
valamint a GBP/EUR keresztárfolyam (zölddel)
(Tradingview.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél