<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.

Az olajár lendületesen emelkedik, miután az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős visszafogására készül, hogy megállítsa az árak csökkenését, azt követően, hogy immár a negyedik egymást követő veszteséges hónapot zárták szeptemberben a világgazdasági növekedési aggodalmak miatt. Több mint 1 millió hordóval csökkentené a kartell a napi kitermelést: ha szerdán a résztvevő országok miniszterei jóváhagyják, ez lesz a koronavírus-járvány kirobbanása óta a legnagyobb mértékű olajpiaci kínálatcsökkentés. A WTI és a Brent olaj árfolyama is nagyjából 3 százalékot emelkedett a hírre, és azóta további több mint 1 százalékkal folytatódott a drágulás. A kereskedők a csökkenő piaci trend tartós megfordulását várják. Ha a trend fennmarad, az olajárak a továbbiakban fűteni fogják az inflációt.

A Brent nyersolaj azonnali jegyzése. Forrás: MarketwatchA Brent nyersolaj azonnali jegyzése. Forrás: Marketwatch

Jó hír viszont, hogy az Európában irányadónak tekinthető TTF-gázt novemberi szállításra fél 1 magasságában már 6,7 százalékkal alacsonyabban, mintegy 176 euróért jegyezték a rotterdami tőzsdén a pénteki záráshoz képest.

Az arany spot ára unciánként 1663,19 dollár, 0,21 százalékos napi emelkedéssel.

A brit kormány elhalasztja a 45 százalékos jövedelemadó csökkentéséről szóló szavazást. Az elmúlt héten a brit pénzügyminiszter javaslata felforgatta a piacokat és rekordalacsony szintre lökte a font árfolyamát a dollárral szemben. A lépés meglepetésként érkezett, miután Liz Truss miniszterelnök vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy kitart a pénzügyminiszter által előterjesztett adócsomag mellett.

Liz Truss, Nagy-Britannia új kormányfője. Fotó: EPA/NEIL HALLLiz Truss, Nagy-Britannia új kormányfője. Fotó: EPA/NEIL HALL

Jelentős mínuszban a BUX

Fél 1 körül 37 578 ponton, pénteki záróértékéhez képest 0,69 százalékos mínuszban állt a pesti börze. A vezető részvények közül alacsonyabban cserélt gazdát három blue chip: az OTP 7860 forinton (-0,61 százalék), a Mol 2378 forinton (-1,16 százalék), a Magyar Telekom 294 forinton (-0,51 százalék) mínusz 0,68 százalékon, csak egy magasabban, a Richter 7420 forinton forgott, 0,27 százalékos pluszban.

Újabb történelmi mélyponton a forint

Az eurót már 426 forint felett jegyezték a hazai bankközi devizapiacon, míg a dollárt már több mint 435 forintért - mindkettő soha nem látott szint. 

Árfolyamok és grafikonok

4iG

A 4iG Nyrt. múlt hét pénteken 696,4478 forint/darab átlagáron 179 968 darab, 20 forintos névértékű, „A” sorozatú, dematerializált törzsrészvényt vásárolt a saját részvény állományából a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció nyomán a 4iG tulajdonában lévő saját részvény állománya jelenleg 1 597 550 darab, azaz 0,53 százalék.

Opus Global

Jelentett az Opus Global. A hazai konglomerátum a pénteki zárás után publikálta a második negyedéves eredményeit, melyben emelkedő bevételek mellett csökkenő nyereségről számolt be a menedzsment. A társaság működési bevétele 107 milliárd forinton alakult, mely 64 százalékos növekedést jelent év/év bázison. Ehhez jelentősen hozzájárult a tavalyi akvizíciókkal felépített energetikai divízió által generált bevétel, a turizmus szegmens teljesítménye, valamint a mezőgazdasági üzletág szintén jó teljesítménye. Az ipari termelési szegmens teljesítménye is rendben volt a negyedévben, azonban a beruházási stop miatt a Mészáros és Mészáros Zrt. több mint 100 milliárd forintnyi szerződése nem lépett életbe, mely a következő negyedévek teljesítményére lehet negatív hatással. A teljes átfogó jövedelem azonban 34 százalékkal 1,9 milliárd forintra esett, melyet a forintgyengülés mellett az energetikai portfólió ágazatra jutó magasabb jövedelemadó mértéke húzott lefelé – foglalta össze az Equilor.

Zuhanás a nemzetközi részvénypiacokon, bajban a Credit Suisse

Az amerikai indexek eséssel fejezték be a pénteki kereskedést, így húsz éve a legnagyobb szeptemberi esést szenvedték el. A Fed várhatóan folytatja a kifejezetten szigorú monetáris politikát, mivel újra nőtt a fogyasztás, miközben némileg emelkedett a személyes fogyasztás magárindexe. A recessziós aggodalmakat ugyanakkor erősítette a Nike és a Carnival figyelmeztetése a szűkülő profitmarginokról.

Az S&P 500 index 1,51 százalékot, a Dow Jones 1,71 százalékot, míg a Nasdaq Composite 1,51 százalékot esett a pénteki kereskedés során.

Ázsiában ismét többnyire pirosba borultak az indexek: a Hang Seng 0,83 százalékot esett, míg a Nikkei 1,07 százalékot emelkedett hétfőn. A sanghaji tőzsdén kereskedési szünnap van.

Jelentős eséssel indult a kereskedés az európai tőzsdéken is

Európában a 10 százalékra ugró euróövezeti infláció fokozta az EKB újabb jelentős mértékű kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat, ami rontotta a tőzsdei hangulatot. Dél körül a páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,82 százalékkal állt alacsonyabban a pénteki záráshoz képest. Londonban 0,6 százalékos csökkenést szenvedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,83 százalékkal állt alacsonyabban, a CAC-40 Párizsban pedig 1,15 százalékkal gyengült délre. A milánói tőzsde 0,46 százalékos, a madridi 0,18 százalékos indexcsökkenéssel küzdött a hétfői kereskedés déli óráiban.

Bajban a Credit Suisse

A svájci nagybank új vezérigazgatója, Ulrich Koerner a harmadik negyedéves eredmény közzétételéig, október 27-éig kért időt arra, hogy új stratégiát dolgozzon ki a bank működésének átalakítására. A munkatársak és a befektetők viszont egyre kevésbé bíznak pozitív fordulatban a gyengélkedő pénzintézetnél. A bank kötvényeinek csődkockázati biztosítása a múlt hét eleje óta 15 százalékkal emelkedett, megközelítve a 2008-2009-es globális pénzügyi válság alatti szinteket. A bankvezér pénteki nyilatkozatában a bank erős tőkehelyzetét és likviditását hangsúlyozta, miközben elkerülhetetlennek látszik a tőkeemelés a bank fenntartható működéséhez: a KBW befektetési bank elemzőinek számítása szerint 4 milliárd dollár tőkebevonásra lenne szükség ahhoz, hogy legyen esélye növekedési pályára állnia a Credit Suisse-nek – áll az Equilor összefoglalójában.

A Tesla a vártnál kevesebb autót tudott átadni a legutóbbi negyedévben. Forrás: TeslaA Tesla a vártnál kevesebb autót tudott átadni a legutóbbi negyedévben. Forrás: Tesla

A Tesla a vártnál kevesebb autót tudott átadni a legutóbbi negyedévben

Továbbra is logisztikai nehézségekkel küzdenek a Tesla-nál, emiatt az elemzői várakozásokat 4 százalékkal alulmúlták az új autó átadások a harmadik negyedévben. Elon Musk ígéretet tett arra, hogy a jövőben kiszámíthatóbbá teszik a szállításokat, és megszüntetik a periódus végi kapkodást – ugyanakkor a termelés bővülésével, és új gyárak nyitásával a logisztika mind komplexebbé válik.

A Nike csökkenő keresletről, halmozódó készletekről és szűkülő marzsokról számolt be

A Nike gyorsjelentése húzta le a többi sportszergyártó árfolyamát is. A Nike csökkenő keresletről, halmozódó készletekről és szűkülő marzsokról számolt be a csütörtöki zárás után publikált gyorsjelentésében. A világ egyik legnagyobb sportszergyártójának kihívásai eladói nyomás alá helyezték a nála kisebb versenytársakat is. Az Under Armour részvények árfolyama 9,8 százalékot, míg a Lululemon részvényei 6,9 százalékot zuhantak a pénteki kereskedésben. Az Adidas és a Puma is nagyot esett a Nike figyelmeztetése miatt. Ma némi korrekció várható.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10630 11045 -1,06% 0 0 7 402 560 775 Ft 2022-11-29 17:12:27
MOL 2790 2730 2790 +2,57% 0 0 1 633 897 942 Ft 2022-11-29 17:05:18
MTELEKOM 332 327 335 -0,90% 0 0 71 461 435 Ft 2022-11-29 17:05:26
RICHTER 8420 8350 8430 +0,96% 0 0 2 260 076 830 Ft 2022-11-29 17:07:00
OPUS 129 125 132 -0,46% 0 0 27 592 084 Ft 2022-11-29 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 07:51
Nem változtak érdemben az árfolyamok tegnap este óta.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG