BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 3. 11:35

A változatosság kedvéért most a brazilokat, az argentinokat és franciákat fenyegette pótvámokkal az amerikai elnök, ami lehűtötte a kínaiakkal dúló kereskedelmi háború lezárásával kapcsolatos várakozásokat. Ez rántotta a mélybe a tőzsdeindexeket, legalábbis tegnap, ma ugyanis Európában már korrekcióra került sor.

Donald Trump. Forrás: MTI/AP/Oded Balilty

Pirosba borultak az amerikai részvényindexek hétfőn, 1-1 százalék körüli mínuszokban zártak, annak hatására, hogy ismét fellángoltak a kereskedelmi feszültségek, s már nemcsak az amerikaiak és a kínaiak között. Ázsiában már vegyesebb volt a kép, a japán börzebarométer nagyobbat, a hongkongi kisebbet zakózott, a kínai viszont erősödött. Úgy tűnik, Európa már hétfőn megetette a feketelevest a befektetőkkel, legalábbis a tegnapi zuhanás után a keddi nyitást követő óra a pozitív korrekcióé volt, csupán a december 12-ei brit parlamenti választás árnyékában lévő FTSE járt mínuszban. Továbbra is keresi korábbi önmagát az arany, az év közben sokáig tartósan 1500 dollár felett járt jegyzése most az 1465-1470-es tartományban küszködik. Az olajárak ma reggel folytatták a nagy pénteki esésüket követően kezdődött pozitív korrekciójukat, a Brent 61 dollár, míg az észak-amerikai könnyűolajé 56 dollár felett vágott neki a mai napnak. A forint pedig az euróval szemben a 332-es szint körül. De vajon mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat? Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Trump újra pótvámos üzemmódban

Az amerikai elnök kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren kürtölte világgá, hogy visszaállítja az argentin és brazil acél- és alumíniumtermékekre korábban kivetett, majd visszavont vámokat. Szerinte ugyanis a két dél-amerikai ország azzal, hogy jelentősen leértékelte a devizáját, versenyhátrányt okozott az amerikai agrárexportnak. Július óta a brazil reál 11, az argentin pezó 33 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben, más kérdés, hogy teljesen más okból. Argentínában komoly gazdasági és kormányválság alakult ki, míg Brazíliában is jelentős a költségvetési egyensúlytalanság, folyamatosan nő a GDP-arányos államadósság. Hétfőn este pedig Trump már a francia pezsgőkre és borokra helyezett kilátásba 100 százalékos büntetővámot, összesen 2,4 milliárd dollár áruértékben, válaszként a francia digitális adókra.

Az ismét harcias amerikai elnöki hozzáállásból elemzők arra következtetnek, hogy aligha sikerül rövid időn belül lezárni az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalások első fordulóját. Már csak a hongkongi tüntetések miatt sem, annak kapcsán ugyanis az Egyesült Államok külügyminisztériuma tegnap kijelentette, Kína hamisan vádolja őket a belügyekbe való beavatkozással.

2. Kedvezőtlen amerikai feldolgozóipari adatok

Novemberben ismét csökkenést mutatott az ISM feldolgozóipari indexe, ami azért aggasztó, mert ez az egyik legjobb jelzője annak, merre tart a gazdaság. A gyenge adatért Trump az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet okolta, mondván, túl szigorú monetáris politikájával mesterségesen erősen tartja a dollárt, jelentős károkat okozva ezzel az amerikai gazdaságnak. Ezért a július végén megkezdett kamatcsökkentési ciklus folytatását sürgette. Ennek azonban kicsi az esélye, miután Jerome Powell november közepén úgy vélte, az amerikai gazdasági növekedés szilárd alapokon nyugszik, s bár az infláció valamivel a cél alatti, egy kamatvágás hosszú távon nagyobb károkat okozna az amerikai gazdaságban.

3. Katariak kacérkodnak a Lufthansával

Az állami tulajdonban lévő Quatar Airways részesedésszerzése mellett szívesen kötne egy olyan egyezményt is a német légitársasággal, ami megengedné, hogy egymás járatára is értékesíthessenek jegyeket. Emellett közös marketingkampányt is javasolnak, s a Quatar Airways járatot indítana Hannoverbe is, ami fontos kargóterminál Európában. A német delegáció vezetője, Stephan Deil meg is ígérte a Quatar-Hannover járat indítását, annak azonban nem örülne, ha cége a katari állam résztulajdonába kerülne. Ennek ellenére a hírre a Lufthansa részvényei másfél százalékot erősödtek.

4. Túljegyezték a Saudi Aramco részvényeit

Ahogy arról már beszámoltunk, a felajánlott 2 milliárd darab papírt hamar lejegyezték az intézményi befektetők, méghozzá jócskán, a legfrissebb hírek szerint már 4,6 milliárd darabra érkezett jegyzés, összesen 38,4 milliárd dollár értékben, noha a november 17-én kezdődött jegyzés szerdáig tart. A kibocsátásban részt vevő Samba Capital szerint főleg szaúdi intézmények jegyeztek, a külföldiek aránya csupán 10 százalék a jegyzésben. Az volt a terv, hogy az olajcég 1,5 százaléka kerül a piacra, összesen 25,6 milliárd dollár értékben, melynek kétharmada lehet intézményi, egyharmada pedig magánbefektetőké.

5. Carry-trade állhat a forint ingadozása mögött

Az utóbbi hetek mozgásából az Equilor Befektetési Zrt. arra következtet, hogy ismét előtérbe kerülhetett a hazai fizetőeszköz finanszírozó deviza szerepe az úgynevezett carry-trade ügyletekben. Erre utal, hogy a forint pozitív befektetői hangulat mellett gyengült, negatív hangulatban pedig inkább erősödött. Mindenesetre az euróval szembeni árfolyamában 330-nál lehet a következő fontos támasz.

6. Nagyot romlottak a Mol marzsai

A finomítás és kereskedelem üzletága nyereségességét meghatározó finomítói árrés az októberi 7,2 dolláros szintről 2,9 dollárra csökkent novemberben. Emögött a Brent-Ural árkülönbözet állhat, mivel az Ural iránti kereslet jelentős növekedése miatt az ára ismét a Brent fölé került. A petrolkémiai termékek iránti kereslet csökkenése miatt a petrolkémiai marzs is nagyon gyenge lett novemberben, miközben az is a kínálatot növeli, hogy egyre több olajipari cég nyergel át a vegyiparra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél