<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai tőzsdék nem találják az irányt, rengeteg gyorsjelentés érkezett, ám nem mindegyik jó. A Daimler viszont kellemes meglepetést okozott, és javulásról számolt be itthon a Rába. Sokat drágultak a tavaly márciusi mélypontról az ipari fémek, de még tovább mehet a réz. WallStreetBets-ügyben nagy nap lesz a mai.

A tegnapi felemás tőzsdenap után ma is nehezen találják az irányt az indexek, a német DAX 0,1 százalékos emelkedését a francia CAC ugyanekkora esése kíséri. Nagyobb hírek nem érkeztek, az amerikai mentőcsomagról is tart a vita, a vírusfronton is maradt a lassú javulás. Rengeteg gyorsjelentés érkezett viszont Európában. Az amerikai határidős indexek 0,3-0,6 százalékos mínuszban vannak.

Itthon a BUX index is hasonlóan viselkedik, az OTP fél százalékos esését a Mol hasonló emelkedése ellensúlyozza. A Telekom mutat nagyobb, csaknem másfél százalékos drágulást, a részvény majdnem egy éve nem volt 414 forinton. A Rába gyorsjelentése után 6,7 százalékkal emelkedik. A lengyel tőzsde jobban teljesít, ma 1,2 százalékkal megy az indexük.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ezúttal gyengül, 358,90 az euró, de végső soron jó ideje hasonló szinten áll 360 alatt kicsivel. Magyarországon kedvezőtlen adatok érkeztek a járványról, nő a fertőzöttek, kórházban ápoltak és halottak száma. De nemsokára nagyobb javulás várható a beoltottak számában is.

Nagy grillezés készül WallStreetBets-ügyben

A GameStop-WallStreetBets ügyben meghallgatás lesz az amerikai Képviselőházban, ahová beidézték a Robinhood kereskedési platform, a Reddit internetes fórumszolgáltató, valamint a Citadel és a Melvin hedge fundok vezetőit – írta a CNBC.

Az igazgatók csütörtökön jelennek meg a Pénzügyi Szolgáltatási Bizottság előtt, és ott lesz a Roaring Kitty” (ordító macska) néven ismert Keith Gill is, a Reddit és a YouTube kisbefektetőinek egyik hangadója. A képviselők megkapják a lehetőséget a szereplők “grillezésére” (alapos, hosszas kifaggatására). A meghallgatás során várhatóan terítékre kerül a Citadel kapcsolata a Robinhooddal és Melvin Capital-lel, hogy a brókercégek miért szüntették meg a kereskedést az érintett részvényekre, valamint hogyan védhetik meg a lakossági befektetőket.

Szépen teljesített tavaly a Daimler, több osztalékot fizet

Válság ide, válság oda, jó lett a Daimler jelentése az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A német autógyártó árbevétel-soron egymilliárd euróval felülteljesítette a teljes évre vonatkozó 153,3 milliárd eurós elemzői prognózist. Erre az évre pedig a felső vezetés optimista, árbevétel- és eredménysoron is jelentős bővülést vár. Részvényenként 1,35 eurós osztalék kifizetését javasolja, ami jelentősen több, mint az 1,1 eurós várakozás. A vállalat tovább dolgozik teherautó-divíziójának külön tőzsdére vitelén.

Elektromos Mercedes (Pixabay.com)Elektromos Mercedes (Pixabay.com)

Javulás a Rábánál az év végén

A Rába árbevétele a negyedik negyedévben 7,3 százalékkal csökkent a tegnap zárás után érkező gyorsjelentés alapján – írta a KBC Equitas.

Ez azonban már javulás a második és a harmadik negyedév után. Minden piac csökkent, de a szegmensek vegyesen teljesítettek, az alkatrész-üzletág pedig még növekedni is tudott egy százalékkal. A negyedéves nettó profit erős lett, az egymilliárd forintot is meghaladta, azonban a teljes évet nézve 1,1 milliárd forintos a veszteség, ilyen 2008 óta nem volt.

Többre tartja a Molt az Erste, de az OMV a kedvenc

Ma megjelent elemzésében olajipari szektorelemzőnk az OMV-t szereti a legjobban – írja az Erste Befektetési Zrt. A Mol holnap reggel teszi közzé gyorsjelentését.

Az OMV nemrég növelte részesedését a Borealis-ban, s közben a petrokémiai jövedelmezőség nagyot javult, ami idén sokat segíthet a cég eredményének növelésében. Az elemző a Mol esetében is lát egy kis javulást. Az idei Mol-eredmény kicsit jobb lehet a jobb olajár és a magasabb gázárak miatt, ezért enyhén, 2475 forintra emeltük a 12 hónapos célárunkat a korábbi 2440 forintról.

Ez nyolc százalékkal van a mai tőzsdei ár felett.

Emelték a Masterplast célárát

A Masterplastra vonatkozó 12 havi célárfolyamunkat 2628 forintra emeltük, és fenntartottuk a részvényekre vonatkozó vételi ajánlást – írta Rácz Balázs a Danube Capital blogján. (A részvény utoljára 2300 forint volt, ennél a célár 14 százalékkal van feljebb.)

December és január folyamán a Masterplast több fontos bejelentést is tett, amelyek szükségessé tették a DCF-modell frissítését és a célárfolyam felülvizsgálatát. A beruházási tervek mellett közzétette frissített stratégiáját is. Az építőipar mellett a cég új üzletága az egészségipar, amely a bejelentett beruházásoknak köszönhetően a következő években dinamikus növekedés előtt áll.

Eddig jól sikerült az európai vállalatok jelentési szezonja

Tart a gyorsjelentési szezon, ma Európából érkezett számos fontos mérleg.

 • A Credit Suisse és a Barclays bakóriások nem szolgáltak túl jó hírekkel, részvényük esik ma.
 • Enyhe bevétel-csökkenésről számolt be az Orange francia telekommunikációs cég, öt százalékos mínuszban van.
 • Az Airbus sem kápráztatta el a befektetőket, három százalékkal esik.
 • Vártnál rosszabb negyedévet hagy maga mögött a Hilton Worldwide.
 • Felülmúlta a várakozásokat a Tilray marihuána-vállalat a gyorsjelentésében.
 • A múlt hét végén a Morgan Stanley kiszámította, hogy a jelentési szezonban eddig az európai vállalatok 60 százaléka túlteljesítette az elemzők EPS-becsléseit, míg 18 százalék elmaradt tőlük.

A Facebook az ausztrál hatóságokkal kirobbant konfliktusa miatt letiltotta az országban a hírek megosztását. A Thyssenkrupp német nehézipari konszern pedig megszakította a tárgyalásokat a Liberty Steel Grouppal az acél-üzletágának lehetséges eladásáról.

A réz (narancs színnel), a vasérc (lila), az acél (kék) és a faanyag (barna) árutőzsdei ára. (Tradingview.com)A réz (narancs színnel), a vasérc (lila), az acél (kék) és a faanyag (barna) árutőzsdei ára. (Tradingview.com)

Csúcsdöntésre készül a réz?

A réz (HG) árutőzsdei ára pont tíz éve, 2011 februárjában 4,65 dollár körül tetőzött. Tavaly tavasszal az első hullámban 2,0 dollárra is leesett, most pedig ennek már közel duplája, 3,91 dollár fontonként. Az alumínium, a nikkel, az ólom, a cink, az ón és más ipari nyersanyagárak is jelentős növekedést mutatnak 2020 márciusa óta.

Történelmi rekordra van kilátás a réz árfolyamában – írja a SeekingAlpha szakembere. A fő érvei:

 • A rézkészletek az LME (Londoni Fémtőzsde) világszerte működő raktáraiban a 2020. októberi több mint 180 000 tonnáról február 15-ig 74 250 tonnára csökkentek.
 • Az infrastruktúra fejlesztésének amerikai tervei is támogatják az árat.
 • A monetáris és fiskális politika, a gyenge amerikai dollár és az optimizmus a globális világjárvány végével, a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban fűti a nyersanyagárakat.
 • A félvezetőkből, chipekből hiány van, az elektronikai és a számítógépes termékek iránti megnövekedett igény is növeli a réz keresletét.
 • Az olaj áremelkedése, hordónként 60 dollár fölé, növeli a réz előállítási költségeit.
 • Az infláció nőhet, az inflációs várakozások emelkednek. Az amerikai jegybank fontos irányváltást hajtott végre, amikor tavaly inflációs célját kettő százalékról átlagosan kettő százalékra” módosította.

Bitcoin (Pixabay) Bitcoin (Pixabay)

A bitcoin a holdba megy, a marscoin a marsra?

Az utóbbi 24 órában új történelmi csúcsot döntött a bitcoin árfolyama 52 533,91 dolláron, majd az ether is 1914,39-en. Az utóbbi napokban sok kisebb hír érkezett, ami kedvező a szektornak. Például az első észak-amerikai bitcoin ETF engedélyezése Kanadában vagy egy készülő frissítés az Ethereum 2.0 rendszerben.

Elon Musk, a Tesla vezére tovább viccelődik, például a dogecoin (kutyaérme) kriptodeviza-karikatúra teljes felvásárlásával kecsegtet. De felmerült az is, hogy egy leendő mars-misszióban ez a technológia is szerepet kapjon, és marscoin néven saját devizát kéne létrehoznia. “Tuti, hogy lesz marscoin” – mondta legutóbb Musk.

Mióta a Tesla nemrég bejelentett egy 1,5 milliárd dollárt érő bitcoin-befektetést, végképp nem lehet tudni, Musk mikor tréfál, és mikor nem. Így sokan inkább komolyan veszik. ("To the moon" - a Holdig - a bitcoin-hívők kedvenc mondása, azt jelenti, szerintük az árfolyama az egekbe tart.)

Bitcoint vesz a befektetési és médiaportál

A furcsa nevű, de régóta piacon levő Motley Fool (kb. “tarka bohóc”) nevű befektetési tanácsadó és médiavállalkozás, portál bejelentette, hogy ötmillió dollárt invesztál bitcoinba saját tőkéjéből. Az összeg kicsi más cégek befektetéseihez képest, az érdekes inkább az indoklás. A cég modellportfóliót hoz létre “Discovery 10X” néven, amelyben olyan befektetéseket tart, amelyek szerintük a következő 5-15 év során tízszerezhetik értéküket. Három fő okból került bele a kriptodeviza 39 más befektetés, részvény mellé:

 • Úgy gondoljuk, hogy hosszú távon hatékonyabban tárolja az értéket, mint az arany.
 • Úgy gondoljuk, hogy tranzakciók továbbításának eszközévé válhat, ha az árfolyam stabilizálódik a következő évtizedben.
 • Úgy gondoljuk, hogy hatékony védelmet jelenthet az infláció ellen.

Általában azt javasolják, hogy a befektetők legalább 30 különféle befektetést tartsanak, legalább öt évig.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG