<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.

A tegnapi szép emelkedést követően ma visszafogottabb a hangulat, Európában azonban pluszban járnak az indexek. Európában 0,3-0,5 százalékos emelkedés jellemző, az amerikai határidős mutatók viszont kisebb mínuszban vannak.

A kínai bankfelügyelet vezetője lufinak nevezte, ami a részvénypiacokon zajlik, és azt mondta, nem fogják engedni, hogy ez Kínában is bekövetkezzen. Ennek nyomán egy százalék feletti esés következett be a kínai tőzsdéken. Rossz hír, hogy két hónap után először ismét nőtt a globálisan regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma. Az is, hogy hosszabbítják a Németországban érvényes lezárásokat

Itthon a BUX index is pluszban, 0,4 százalékkal megy fel. A tegnapi száguldása után ma is jobban húz a Mol, 1,2 százalékkal. Az OTP 0,2, a Telekom 0,5 százalékkal esik, a Richter 0,8 százalékkal emelkedik. A forint több napos gyengülés után jelenleg stabil, 263,40 az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

Az OPEC ülésezik a héten, ez előtt esik az olaj ára. Az árupiaci kép vegyes, például esik az ezüst, emelkedik a réz, stagnál az arany. A bitcoin stabil, küzd az 50 ezer dolláros szinttel.

Javultak a Mol marzsai – ezért ment fel tegnap annyira?

A Mol petrolkémiai árrései javultak februárban – írta az Erste Bekektetési Zrt. kommentárja.

Februárban 2,1 dollár/hordó finomítói és 625 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Januárban még csak 1,8 dollár/hordó és 507 euró/tonna a két adat. Tavaly 2,8 dollár/hordó a finomítói és 384 euró/tonna a petrolkémiai marzs. A marzsok javulása, főleg a petrolkémiában, kedvező hír a Molnak. Az emelkedésük fő oka, hogy a logisztikai problémák miatt az ázsiai gyártók nem tudják ellátni az európai piacot műanyag-alapanyagokkal, és jelentős alapanyag-ellátási problémáik is vannak. Ez a hatás nem lesz tartós, de az első negyedévben rekord árrések lesznek a területen.

További fontos hazai hírek:

NIO-modell, állítólag a világ leggyorsabb elektromos autója (forrás: Nio.com)
NIO-modell, állítólag a világ leggyorsabb elektromos autója (forrás: Nio.com)

Mire számítanak a NIO-nál idén?

A NIO kínai elektromosautó-üdvöske gyorsjelentését sokan várták, a részvény azonban esett a tőzsdezárás utáni kereskedésben. Igaz, csak a jelentés előtti napon, hétfőn 8,9 százalékkal száguldott.

Vegyes eredményeket tett közzé a NIO az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A 16 centes egy részvényre jutó profit 10 centtel elmaradt a Wall Street várakozásától. Árbevétel-soron 1,02 milliárd dollárt ért el, ami év/év alapon 149,3 százalékos bővülés, de az elemzői prognózist itt sem sikerült felülteljesíteni. A negyedévben 17 353 darab autót szállított le. A menedzsment szerint ebben a negyedévben 20,0-20,5 ezer autót szállíthatnak le és az árbevétel 1,13 és 1,16 milliárd dollár között alakulhat.

A Tesla, a Zoom és a Nio egy éve (Tradingview.com)
A Tesla, a Zoom és a Nio egy éve (Tradingview.com)

Így teljesített a Zoom Video

Tegnap este zárás után érkezett a Zoom jelentése is, ami felülmúlta a várakozásokat.

A tisztított EPS 1,22 dollár lett, az elemzők 0,79 dollárra számítottak írta a KBC Equitas. A bevételek szintén jobban sikerültek a vártnál, 882 millió dollárt értek el, az elemzői konszenzus 811 millió dollár volt. A menedzsment optimista 2021-gyel kapcsolatban. A zárás utáni kereskedésben a részvény 8,4 százalékot emelkedett.

Kevesebb járművet szállított az Xpeng és a Li Auto

Az XPeng februárban összesen 2223 “Smart EV-t” szállított le, ez 1409 P7-ből és 814 G3-ból állt össze. A számok 2021 januárjában és februárjában együtt 577 százalékos növekedést jelentettek az előző évhez képest. Ám a februári szállítások visszaesést mutatnak az előző havi 6015 darabhoz képest, aminek oka lehet az egyhetes kínai újévi ünnepsorozat hatása. A P7-ből 2020 második negyedévében történő bevezetése óta összesen 20 181-et szállítottak le – írta a SeekingAlpha.

A Li Auto havi szállításai is csökkentek februárban, az újév és Észak-Kínában kitört lokális Covid-19 járványok miatt. A cég 2300 Li ONE-t adott el, szemben a januári 5379 darabbal. Ám a februári érték így is 755 százalékos növekedést jelent év/év alapon. Az összesített szállítások 41 276-nál tartanak.

Piacot veszít a Tesla Európában?

A Tesla teret veszít az európai elektromosautó-piacon – állítja egy elemzés.

Matthias Schmidt autóipari elemző szerint a Tesla (TSLA + 5,8%) részesedése az európai elektromos járművek (EV-k) piacán 2021 első hónapjában tovább romlott. A gyár 1619 járművet szállított 18 kulcsfontosságú európai piacra, ami az abban a hónapban regisztrált összes akkumulátoros elektromos jármű 3,5 százalékát képviseli. Ez kevesebb, mint az 1977 jármű, amelyet 2020 januárjában szállított, amivel akkor öt százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

Ezzel a Tesla a Hyundai és a Kia mögé került a sorban, így ma Európában már csak a harmadik legnépszerűbb EV-gyártó. Még 2019-ben a Tesla a piac 31 százalékát adta, 2020-ban ez 13 százalékra esett, lemaradva a Volkswagen-csoport, a Renault, a Nissan mögött. Kínában januárban 179 ezer full elektromos és hibrid járművet regisztráltak, Európában csak 110 ezret.

Van összefüggés? Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Egy év.) (Tradingview.com)
Van összefüggés? Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Egy év.) (Tradingview.com)

Megöli-e a részvénypiacot a magas kötvényhozam?

A múlt héten a kötvényhozamok emelkedését okolták a részvénypiac eséséért. Vagyis ha a kötvényhozamok emelkednek, akkor az rossz a részvénypiacnak, és a részvényekből kötvényekbe mennek a befektetők. Mások viszont azt állítják, hogy ha a részvénypiac esik, akkor a kötvények jó menedéket jelentenek – de ez éppen a kötvények iránti kereslet növekedését, így a hozamok esését jelentené.

Együtt kéne esni a részvényeknek és a kötvényeknek? Vagy ralizni a kötvényeknek, amikor esnek a részvények? Vagy emelkedő részvénypiac és eső kötvénypiac jár együtt? – teszi fel a kérdést a SeekingAlpha szerzője. Valójában az emberek többsége csak átveszi az aktuális közkeletű narratívát arról, hogy mi zajlik a piacokon. Más szavakkal, a kamatokra és a piacra vonatkozó összes ilyen magyarázat nagyon felszínes és megtévesztő elképzeléseken alapszik, és egyszerűen értelmetlen.

A cikk szerint a részvénypiacok emelkedtek olyan időszakokban, amikor a hozamok emelkedtek, és emelkedtek olyan időszakokban is, amikor a kamatok estek. Tehát a történelem azt mondja, hogy a kamatok változása lényegtelen a tőzsdei trend szempontjából. Az az összefüggés sem feltétlenül igaz, hogy a hozamok emelkedése a dollár erősödését okozza – ezzel ellenkezően viselkedett, más trendben mozgott a dollár és a hozamszint tavaly március óta. (A dollár gyengült, a kötvényhozam emelkedett, azaz a kötvényárak csökkentek.)

Ugyanaz az ábra tíz évre: Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Tradingview.com)
Ugyanaz az ábra tíz évre: Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Tradingview.com)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11570 11420 11600 +0,43% 11555 11570 8 205 969 060 HUF 2023-06-09 16:22:27
MOL 3006 2994 3040 -0,13% 3006 3010 1 802 544 086 HUF 2023-06-09 16:22:26
MTELEKOM 410 410 413 +0,12% 410 410 76 493 455 HUF 2023-06-09 16:22:25
RICHTER 8370 8325 8410 -0,71% 8370 8375 1 106 394 805 HUF 2023-06-09 16:22:10
OPUS 109 103 109 +4,77% 109 109 39 430 920 HUF 2023-06-09 16:22:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG