<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.

A tegnapi szép emelkedést követően ma visszafogottabb a hangulat, Európában azonban pluszban járnak az indexek. Európában 0,3-0,5 százalékos emelkedés jellemző, az amerikai határidős mutatók viszont kisebb mínuszban vannak.

A kínai bankfelügyelet vezetője lufinak nevezte, ami a részvénypiacokon zajlik, és azt mondta, nem fogják engedni, hogy ez Kínában is bekövetkezzen. Ennek nyomán egy százalék feletti esés következett be a kínai tőzsdéken. Rossz hír, hogy két hónap után először ismét nőtt a globálisan regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma. Az is, hogy hosszabbítják a Németországban érvényes lezárásokat

Itthon a BUX index is pluszban, 0,4 százalékkal megy fel. A tegnapi száguldása után ma is jobban húz a Mol, 1,2 százalékkal. Az OTP 0,2, a Telekom 0,5 százalékkal esik, a Richter 0,8 százalékkal emelkedik. A forint több napos gyengülés után jelenleg stabil, 263,40 az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

Az OPEC ülésezik a héten, ez előtt esik az olaj ára. Az árupiaci kép vegyes, például esik az ezüst, emelkedik a réz, stagnál az arany. A bitcoin stabil, küzd az 50 ezer dolláros szinttel.

Javultak a Mol marzsai – ezért ment fel tegnap annyira?

A Mol petrolkémiai árrései javultak februárban – írta az Erste Bekektetési Zrt. kommentárja.

Februárban 2,1 dollár/hordó finomítói és 625 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Januárban még csak 1,8 dollár/hordó és 507 euró/tonna a két adat. Tavaly 2,8 dollár/hordó a finomítói és 384 euró/tonna a petrolkémiai marzs. A marzsok javulása, főleg a petrolkémiában, kedvező hír a Molnak. Az emelkedésük fő oka, hogy a logisztikai problémák miatt az ázsiai gyártók nem tudják ellátni az európai piacot műanyag-alapanyagokkal, és jelentős alapanyag-ellátási problémáik is vannak. Ez a hatás nem lesz tartós, de az első negyedévben rekord árrések lesznek a területen.

További fontos hazai hírek:

NIO-modell, állítólag a világ leggyorsabb elektromos autója (forrás: Nio.com)NIO-modell, állítólag a világ leggyorsabb elektromos autója (forrás: Nio.com)

Mire számítanak a NIO-nál idén?

A NIO kínai elektromosautó-üdvöske gyorsjelentését sokan várták, a részvény azonban esett a tőzsdezárás utáni kereskedésben. Igaz, csak a jelentés előtti napon, hétfőn 8,9 százalékkal száguldott.

Vegyes eredményeket tett közzé a NIO az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A 16 centes egy részvényre jutó profit 10 centtel elmaradt a Wall Street várakozásától. Árbevétel-soron 1,02 milliárd dollárt ért el, ami év/év alapon 149,3 százalékos bővülés, de az elemzői prognózist itt sem sikerült felülteljesíteni. A negyedévben 17 353 darab autót szállított le. A menedzsment szerint ebben a negyedévben 20,0-20,5 ezer autót szállíthatnak le és az árbevétel 1,13 és 1,16 milliárd dollár között alakulhat.

A Tesla, a Zoom és a Nio egy éve (Tradingview.com)A Tesla, a Zoom és a Nio egy éve (Tradingview.com)

Így teljesített a Zoom Video

Tegnap este zárás után érkezett a Zoom jelentése is, ami felülmúlta a várakozásokat.

A tisztított EPS 1,22 dollár lett, az elemzők 0,79 dollárra számítottak írta a KBC Equitas. A bevételek szintén jobban sikerültek a vártnál, 882 millió dollárt értek el, az elemzői konszenzus 811 millió dollár volt. A menedzsment optimista 2021-gyel kapcsolatban. A zárás utáni kereskedésben a részvény 8,4 százalékot emelkedett.

Kevesebb járművet szállított az Xpeng és a Li Auto

Az XPeng februárban összesen 2223 “Smart EV-t” szállított le, ez 1409 P7-ből és 814 G3-ból állt össze. A számok 2021 januárjában és februárjában együtt 577 százalékos növekedést jelentettek az előző évhez képest. Ám a februári szállítások visszaesést mutatnak az előző havi 6015 darabhoz képest, aminek oka lehet az egyhetes kínai újévi ünnepsorozat hatása. A P7-ből 2020 második negyedévében történő bevezetése óta összesen 20 181-et szállítottak le – írta a SeekingAlpha.

A Li Auto havi szállításai is csökkentek februárban, az újév és Észak-Kínában kitört lokális Covid-19 járványok miatt. A cég 2300 Li ONE-t adott el, szemben a januári 5379 darabbal. Ám a februári érték így is 755 százalékos növekedést jelent év/év alapon. Az összesített szállítások 41 276-nál tartanak.

Piacot veszít a Tesla Európában?

A Tesla teret veszít az európai elektromosautó-piacon – állítja egy elemzés.

Matthias Schmidt autóipari elemző szerint a Tesla (TSLA + 5,8%) részesedése az európai elektromos járművek (EV-k) piacán 2021 első hónapjában tovább romlott. A gyár 1619 járművet szállított 18 kulcsfontosságú európai piacra, ami az abban a hónapban regisztrált összes akkumulátoros elektromos jármű 3,5 százalékát képviseli. Ez kevesebb, mint az 1977 jármű, amelyet 2020 januárjában szállított, amivel akkor öt százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

Ezzel a Tesla a Hyundai és a Kia mögé került a sorban, így ma Európában már csak a harmadik legnépszerűbb EV-gyártó. Még 2019-ben a Tesla a piac 31 százalékát adta, 2020-ban ez 13 százalékra esett, lemaradva a Volkswagen-csoport, a Renault, a Nissan mögött. Kínában januárban 179 ezer full elektromos és hibrid járművet regisztráltak, Európában csak 110 ezret.

Van összefüggés? Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Egy év.) (Tradingview.com)Van összefüggés? Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Egy év.) (Tradingview.com)

Megöli-e a részvénypiacot a magas kötvényhozam?

A múlt héten a kötvényhozamok emelkedését okolták a részvénypiac eséséért. Vagyis ha a kötvényhozamok emelkednek, akkor az rossz a részvénypiacnak, és a részvényekből kötvényekbe mennek a befektetők. Mások viszont azt állítják, hogy ha a részvénypiac esik, akkor a kötvények jó menedéket jelentenek – de ez éppen a kötvények iránti kereslet növekedését, így a hozamok esését jelentené.

Együtt kéne esni a részvényeknek és a kötvényeknek? Vagy ralizni a kötvényeknek, amikor esnek a részvények? Vagy emelkedő részvénypiac és eső kötvénypiac jár együtt? – teszi fel a kérdést a SeekingAlpha szerzője. Valójában az emberek többsége csak átveszi az aktuális közkeletű narratívát arról, hogy mi zajlik a piacokon. Más szavakkal, a kamatokra és a piacra vonatkozó összes ilyen magyarázat nagyon felszínes és megtévesztő elképzeléseken alapszik, és egyszerűen értelmetlen.

A cikk szerint a részvénypiacok emelkedtek olyan időszakokban, amikor a hozamok emelkedtek, és emelkedtek olyan időszakokban is, amikor a kamatok estek. Tehát a történelem azt mondja, hogy a kamatok változása lényegtelen a tőzsdei trend szempontjából. Az az összefüggés sem feltétlenül igaz, hogy a hozamok emelkedése a dollár erősödését okozza – ezzel ellenkezően viselkedett, más trendben mozgott a dollár és a hozamszint tavaly március óta. (A dollár gyengült, a kötvényhozam emelkedett, azaz a kötvényárak csökkentek.)

Ugyanaz az ábra tíz évre: Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Tradingview.com)Ugyanaz az ábra tíz évre: Amerikai kötvények (GOVT), részvények (SPX) és a dollár (DXY). (Tradingview.com)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló