TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.

A tegnapi hónapok óta nem látott esés után ma a tőzsdék megnyugodtak, sőt Amerikában zöldbe borultak az indexek. A német DAX 0,3 százalékos emelkedéssel végzett, Párizsban és Londonban még kisebb esés volt. Nagyobb süllyedést mértek Svájcban, Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában. Az Egyesült Államokban az S&P 500 index 1,2, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 2,1 százalékos emelkedést mutat. A Dow Jones ipari átlag 0,5 százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index 0,2 százalékos mínuszban végzett, főleg a Mol húzta le, amely 1,6 százalékkal 1514 forintra esett. Az OTP 0,2, a Magyar Telekom 1,9 százalékkal emelkedett. A Richter 0,2 százalékos süllyedéssel búcsúzott.

Nem lépett az MNB

Az euró délelőtt még vészesen közel került az eddigi történelmi csúcsot jelentő árfolyamhoz, a napi maximuma 369,30 forint volt. Kora délután azonban nagyot erősödött a forint, így most este már csak 367,70 az árfolyam, 70 fillérrel alacsonyabb a szerda estinél. Ma is tovább esett az olaj, három százalék körüli mértékben. Az arany és az ezüst a dollár erősödése ellenére tudott emelkedni.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az MNB egyhetes betéti tenderén maradt 0,75 százalék a kamat, annak ellenére, hogy a forint mennyire gyenge volt a napokban. A benyújtott 2340 milliárd forintnyi ajánlatot mind elfogadták. Mivel a lengyel zloty és a cseh korona is hasonlóképp erősödött ma, mint a forint, valószínűleg a nemzetközi hangulat van a mai ármozgások mögött is. Az EKB megnyilatkozása inkább galamblelkű volt, a további lazítás lehetőségére utalt. Így az euró nagyot gyengült ma a dollárhoz képest, de úgy tekinthetjük, hogy a kelet-közép-európai devizákhoz képest is.

Az EKB nem lépett jelenlegi ülésén, de ezt a piac nem is nagyon várta. Ugyanakkor Christine Lagarde elnök utalt arra, hogy decemberben újabb intézkedésekre lehet szükség. Aláhúzta, hogy a gazdaság Európában gyorsabban veszít lendületéből, mint ahogy arra korábban számítottak. A rövid távú kilátások pedig egyértelműen a romlanak. Az EKB december 10-én fog újra ülést tartani, addig terveket készítenek a folytatásra vonatkozóan.

Jó adatok a múltból

Az amerikai tőzsdén a hangulat tovább javult, miután a GDP-adat alapján az ország gazdasága kiugró ütemben nőtt a harmadik negyedévben, amikor a kormány több mint háromezer milliárd dollár értékű gazdaságsegítő költekezést hajtott végre. Egy másik jelentés szerint a heti munkanélküliségi segély iránti kérelmek a vártnál jobban csökkentek az elmúlt héten.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

Ezek pozitív adatok, de mindez kissé már a múlté, mert a koronavírus-esetek újbóli növekedése miatt a negyedik negyedév rendkívül bizonytalanná vált – írja a Reuters piaci szereplők véleményét idézve.

Jelentések előtti rali

A Pinterest ma újabb 26 százalékos emelkedést produkál. Mivel ennek egyik fő oka az online reklámköltések emelkedése, nem csoda, hogy az optimizmus átragadt a Google-re, a Facebookra is. Az internetes óriások, de az Apple is 3-5 százalékos pluszban vannak, a Twitter pedig egyenesen nyolc százalékkal ugrott meg. Este négy nagy internetes kolosszus is közzéteszi gyorsjelentését.

Nagyot esik viszont több kisebb internetes üdvöske, mint a Spotify, az eBay, a Zoom Video vagy a Fiverr.

Százmillió számra jönnek a gyorstesztek

A svájci Roche gyógyszergyár azt tervezi, hogy havonta százmilliós nagyságrendben szállít gyorsteszteket – írja az N-Tv.de.

Severin Schwan vezérigazgató szerint a cég növelni kívánja a gyors antigéntesztek számát a koronavírus-fertőzések kimutatására, és havonta milliós nagyságrendű mennyiséget szeretne legyártani. A kórokozó kimutatására szolgáló PCR-vizsgálatok során a számok a tízmilliós tartományban maradnának. A koronavírustesztek piaca keresleti, a tesztek kifogytak. A Roche jelenleg egy nyálminta felhasználásával készült gyorstesztet fejleszt.

Ezt a tesztet olyan emberek is elvégezhetik, akik nem képzettek orvosilag. Ezért alkalmasak nagy rendezvények előtti használatra is. A jelenleg használatos gyorstesztekhez, amelyek eredménye 15 percen belül elérhető, jelenleg garatból vagy az orrból vett minta kell, amelyhez képzett személyzet szükséges.

Mitől esik az olaj?

Jelenleg két fő tényező tartja Nyomás alatt az olaj árakat a, a választások k előtti bizonytalanság és volna volatilitás, valamint az európai lezárások – írja az Investing.com.

A közeljövőben azonban Zeta nevezetű hurrikán is szerepet kaphat. Az előző hurrikán, a Delta októberi hatása az volt, hogy a finomítók lezárása miatt több olaj maradt a tárolókban. A Zeta viszont inkább a kitermelést veszélyezteti a Mexikói-öbölben. Ezen kívül újra Irán elleni szankciók is napirendre kerültek az Egyesült Államokban, bár ezek lehet, hogy nem fogják az iráni olajexportot befolyásolni. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az OPEC kartell tárgyalásokat folytat a januártól érvényes kitermelés mértékéről. A líbiai kitermelés növekedése rányomta bélyegét ebben a hónapban az olajkínálatra.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél