BUX
35 178.54
-0.45%
-157.00
OTP
10 830.00
-1.10%
-120.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 480.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
2018. október 29. 16:59

A Mol-részvények 23 év alatt hússzor fizettek osztalékot, és ha valaki az első tőzsdei napon vásárolt volna belőlük, akkor mára 33-szorosára nőtt volna a pénze értéke. Az infláció ennek csak töredéke volt, alig négyszeresükre nőttek az árak. A társaság szerdán jelent, két nagy brókercég is kedvező számokkal kalkulál.

Egyszer volt, hol nem volt egy Mol-részvénykibocsátás 1995-ben, az akkor ezer forintos névérték a nyolcadolás után 125 forintnak felel meg. A 2015 november 28-i tőzsdei bevezetésnél 138,125 forint volt a mostanival összehasonlítható első napi záróár.

Ez a mai 2870 forintos árral azt jelenti, hogy 23 év alatt 20,78-szorosára emelkedett a részvény értéke. Ami éves szintre átszámolva 14,2 százalékos hozamot jelent. Ez idő alatt számításunk szerint a fogyasztó árak csak nem egészen négyszeresükre, 293 százalékkal nőttek.

Csakhogy ez idő alatt a részvény osztalékot is fizetett, méghozzá majdnem minden évben. Csak a 2008, 2009, 2010-es “válságévek” után nem volt osztalékfizetés. Így számításaink szerint tőzsdei pályafutása alatt húsz alkalommal összesen 822,25 forintot fizetett a részvény, legalábbis nominálisan.

Sokat ér a régi forint

Persze egy 1996-ban vagy 1998-ban kifizetett forint értéke ma már többszöröse az akkorinak, így ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyit ér ma egy 1995-ben vásárolt Mol-részvény, akkor ezzel a tényezővel is számolnunk kell. Az egyik módszer, ha azt feltételezzük, hogy az osztalékot is újra maradéktalanul Mol-részvénybe forgatjuk vissza.

Ha például, elméleti példaként, a részvény ára 2000 forint, és fizet 40 forint osztalékot, az két százalékos osztalékhozam, így a részvény árát a továbbiakban 1,02-vel szorozzuk meg. (Hasonlóan egy nyílt végű alaphoz, amely a nyereséget folyamatosan visszaforgatja.)

Nem ért az OTP nyomába

Ezzel a számítási móddal az jön ki, hogy aki 1995 november 28-án 138,125 forinton Mol-részvényt vásárolt volna, és az osztalékokat ezt újra és újra Mol-ba forgatta volna vissza, az most 4566 forint értékű részvénnyel rendelkezne. (Az adóktól, költségektől eltekintve, ami persze nem lehetséges teljes mértékben. A közvetlen osztalékadó alól mentesek jelenleg a befektetési alapok, vagy a tartós befektetési számla.)

Ez a 4566 forint 59 százalékkal több, mint a részvény mostani árfolyama, és majdnem pontosan 33-szorosa az 1995 novemberi értéknek. Éves szinten ez 16,5 százalékos hozamot jelent. Az OTP ennél is sokkal nagyobb értéknövekedését, amiről itt írtunk, ugyan nem éri el, de így is szép hozamnak számít, a kockázatmentes befektetéseket messze túlszárnyalja.

Csaták és rekordok

A magyar kormány 2011. május 24-én felvásárolta az orosz Szurgutneyftyegaz részvényeit, így az állam 21,2 százaléknyi részvényhez jutott összesen 1,88 milliárd euró értékben, tőzsdei árfolyamon számolva mintegy 500 milliárd forintért. Aznap 2914 forinton zárt a részvény, tehát majdnem pontosan ott volt, mint most. Osztalékokkal együtt számolva azonban még csak 3500 forintnál tartottak a részvényesek.

A Mol sokáig tartott, nevezetes árfolyamrekordja, amely a BUX rekordját is sokáig meghatározta, azonban az OMV-csata idején volt. Az osztrák cég felvásárlási törekvését is a magyar politikusok akadályozták meg törvénymódosítással. A részvény történelmi maximuma 2007. szept. 25-én 3876,875 forinton (az eredeti névértéken 31 010 forinton) volt a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint. (Napon belül.)

Az osztalékokkal korrigálva azonban ez csak 4300-4400 forint volt akkor. Az osztaléknak köszönhetően a kitartó Mol-részvényesek vagyonának értéke ma már tehát magasabb lenne, mint annak idején, a rekordok közepette volt.

Halloween napján jön a Mol-jelentés

Majdnem az összes soron erős lesz a MOL III. negyedéve – írta mai “Ötletgyár” hírlevelében az Erste Befektetési Zrt. Az olajcég október 31-én piacnyitás előtt jelent. A brókercég “192 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra” számít a vállalattól, az adózott eredmény 81 milliárd lehet.

Félelmetesen nagyot nőhetett a Mol profitja a KBC Equitas szerint. “Halloween napján teszi közzé harmadik negyedéves számait a Mol, amivel várakozásaink szerint aligha ijeszti meg a befektetőket a cég. A második negyedévvel ellentétben most növekvő EBITDA (CCS) várható, melyet az emelkedő olajárak nyomán remek teljesítményt mutató kitermelés adhatta, miközben emiatt a finomítás eredménye ismét gyengébb lehetett” – írta a társaság.

A brókercég célárat nem ír, de optimistának nevezi magát, és pozitív meglepetést vár a cégtől. Korábbi célára 3550 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
hírlevél