TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Mol-részvények 23 év alatt hússzor fizettek osztalékot, és ha valaki az első tőzsdei napon vásárolt volna belőlük, akkor mára 33-szorosára nőtt volna a pénze értéke. Az infláció ennek csak töredéke volt, alig négyszeresükre nőttek az árak. A társaság szerdán jelent, két nagy brókercég is kedvező számokkal kalkulál.

Egyszer volt, hol nem volt egy Mol-részvénykibocsátás 1995-ben, az akkor ezer forintos névérték a nyolcadolás után 125 forintnak felel meg. A 2015 november 28-i tőzsdei bevezetésnél 138,125 forint volt a mostanival összehasonlítható első napi záróár.

Ez a mai 2870 forintos árral azt jelenti, hogy 23 év alatt 20,78-szorosára emelkedett a részvény értéke. Ami éves szintre átszámolva 14,2 százalékos hozamot jelent. Ez idő alatt számításunk szerint a fogyasztó árak csak nem egészen négyszeresükre, 293 százalékkal nőttek.

Csakhogy ez idő alatt a részvény osztalékot is fizetett, méghozzá majdnem minden évben. Csak a 2008, 2009, 2010-es “válságévek” után nem volt osztalékfizetés. Így számításaink szerint tőzsdei pályafutása alatt húsz alkalommal összesen 822,25 forintot fizetett a részvény, legalábbis nominálisan.

Sokat ér a régi forint

Persze egy 1996-ban vagy 1998-ban kifizetett forint értéke ma már többszöröse az akkorinak, így ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyit ér ma egy 1995-ben vásárolt Mol-részvény, akkor ezzel a tényezővel is számolnunk kell. Az egyik módszer, ha azt feltételezzük, hogy az osztalékot is újra maradéktalanul Mol-részvénybe forgatjuk vissza.

Ha például, elméleti példaként, a részvény ára 2000 forint, és fizet 40 forint osztalékot, az két százalékos osztalékhozam, így a részvény árát a továbbiakban 1,02-vel szorozzuk meg. (Hasonlóan egy nyílt végű alaphoz, amely a nyereséget folyamatosan visszaforgatja.)

Nem ért az OTP nyomába

Ezzel a számítási móddal az jön ki, hogy aki 1995 november 28-án 138,125 forinton Mol-részvényt vásárolt volna, és az osztalékokat ezt újra és újra Mol-ba forgatta volna vissza, az most 4566 forint értékű részvénnyel rendelkezne. (Az adóktól, költségektől eltekintve, ami persze nem lehetséges teljes mértékben. A közvetlen osztalékadó alól mentesek jelenleg a befektetési alapok, vagy a tartós befektetési számla.)

Ez a 4566 forint 59 százalékkal több, mint a részvény mostani árfolyama, és majdnem pontosan 33-szorosa az 1995 novemberi értéknek. Éves szinten ez 16,5 százalékos hozamot jelent. Az OTP ennél is sokkal nagyobb értéknövekedését, amiről itt írtunk, ugyan nem éri el, de így is szép hozamnak számít, a kockázatmentes befektetéseket messze túlszárnyalja.

Csaták és rekordok

A magyar kormány 2011. május 24-én felvásárolta az orosz Szurgutneyftyegaz részvényeit, így az állam 21,2 százaléknyi részvényhez jutott összesen 1,88 milliárd euró értékben, tőzsdei árfolyamon számolva mintegy 500 milliárd forintért. Aznap 2914 forinton zárt a részvény, tehát majdnem pontosan ott volt, mint most. Osztalékokkal együtt számolva azonban még csak 3500 forintnál tartottak a részvényesek.

A Mol sokáig tartott, nevezetes árfolyamrekordja, amely a BUX rekordját is sokáig meghatározta, azonban az OMV-csata idején volt. Az osztrák cég felvásárlási törekvését is a magyar politikusok akadályozták meg törvénymódosítással. A részvény történelmi maximuma 2007. szept. 25-én 3876,875 forinton (az eredeti névértéken 31 010 forinton) volt a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint. (Napon belül.)

Az osztalékokkal korrigálva azonban ez csak 4300-4400 forint volt akkor. Az osztaléknak köszönhetően a kitartó Mol-részvényesek vagyonának értéke ma már tehát magasabb lenne, mint annak idején, a rekordok közepette volt.

Halloween napján jön a Mol-jelentés

Majdnem az összes soron erős lesz a MOL III. negyedéve – írta mai “Ötletgyár” hírlevelében az Erste Befektetési Zrt. Az olajcég október 31-én piacnyitás előtt jelent. A brókercég “192 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra” számít a vállalattól, az adózott eredmény 81 milliárd lehet.

Félelmetesen nagyot nőhetett a Mol profitja a KBC Equitas szerint. “Halloween napján teszi közzé harmadik negyedéves számait a Mol, amivel várakozásaink szerint aligha ijeszti meg a befektetőket a cég. A második negyedévvel ellentétben most növekvő EBITDA (CCS) várható, melyet az emelkedő olajárak nyomán remek teljesítményt mutató kitermelés adhatta, miközben emiatt a finomítás eredménye ismét gyengébb lehetett” – írta a társaság.

A brókercég célárat nem ír, de optimistának nevezi magát, és pozitív meglepetést vár a cégtől. Korábbi célára 3550 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél