BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 14. 11:46

Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az EKB borúlátó figyelmeztetése, de egy norvég hír is. A világ legnagyobb intézményi befektetője óriási mennyiségű értékpapír kiszórását tervezi, ami komoly nyomás alá helyezheti az árfolyamokat. A BUX index is süllyed, az OTP húzza le. A várnál kissé gyengébb a Telekom jelentése, de nem változtattak az idei prognózison.

Tegnap este másfél-két százalékos mínuszban végeztek az amerikai tőzsdék, aminek fő oka Jerome Powell Fed-elnök kiábrándító beszéde lehetett. Donald Trump nem ért egyet saját vírusügyi tanácsadójával, és erőlteti a gazdaság újraindítását, a kijárási korlátozások enyhítését. Ma Európa is ennek hatása alatt lehet, de még rátett egy lapáttal Christine Lagarde EKB-elnök is. Arra figyelmeztetett, hogy az Eurozóna 15 százalékkal is zsugorodhat a járvány miatt.

Így a vezető európai indexek megint másfél-két százalékos mínuszban vannak, az európai Stoxx 600 mutató 1,6 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexek egyelőre részben stagnálnak (S&P 500), részben emelkednek (a Nasdaq technológiai tőzsde indexe). A hazai BUX index 0,8 százalékkal esik.

Norvég házak (Pixabay) Norvég házak (Pixabay)

A várnál gyengébb a Telekom

Az OTP 0,8 százalékos süllyedése viszi le elsősorban az indexet, valamint a tegnap esti gyorsjelentése után két százalékkal eső Telekom. A Richter csak negyed, a Mol fél százalékkal esik. A forint kissé gyengült, az euró 354,40. Jelentett a Rába és a Masterplast is, az előbbi hét százalékkal esik, az utóbbi hárommal emelkedik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Magyar Telekom gyorsjelentése a vártnál rosszabb lett két brókercég mai írásai alapján.

Kicsivel a vártnál gyengébb eredményeket tett közzé ma zárás után a Telekom, ráadásul a nettó soron veszteséget ért el a cég. Ugyanakkor ez egyszeri tételekkel és számviteli hatásokkal magyarázható, a háttérben lévő folyamatok pedig összességében nem alakultak rosszul. Az előrejelzésen sem változtatott a cég, így inkább semlegesen értékeljük a jelentést – írta a KBC Equtas.

A pénzügyek rontották a Magyar Telekom eredményét az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint:

1,6 milliárd forint veszteséget mutatott a várt 0,8 milliárd forintos nyereséggel szemben. Az ok egyértelműen a várakozásoknál nagyobb pénzügyi veszteség. Ez 5,5 milliárd forinttal lett nagyobb, mint tavaly volt, elsődleges oka pedig a lízing és a szállítói tartozások átértékelése miatti veszteség, ami a forint gyengülése miatt következett be. A koronavírus miatt a hálózati használat növekedett, miközben a roaming bevételek csökkentek. A cég azt gondolja, hogy költséghatékonysági intézkedésekkel a negatív hatás nem lesz látható. Így az előrejelzésen sem változtattak – írta az Erste Befektetési Zrt.

Jön a norvég veszedelem?

Az olaj árfolyama ma 2-3 százalékkal emelkedik a tegnapi pár százalékos süllyedés után. Több évtizedes mélységekben tartózkodik a napokban az amerikai földgáz tőzsdei ára, 1,6 dollár körül, a kilencvenes évek végén is hasonló szinten volt.

A norvég állami vagyonalap, a világ legnagyobb intézményi befektetője hatalmas mennyiségű részvény eladására készül. Ez a világ részvénypiacait alaposan felforgathatja – írja a Zerohedge. Az intézmény nyereség-realizálásra készül, a következő hónapokban mintegy 37 milliárd dollárnyi (382 milliárd korona értékű) eszközt dobna piacra. A Bloomberg ezt történelmi léptékű eladásnak nevezi.

Részvényt vagy kötvényt öntenek a piacra?

Ez a döntés komoly fejtörést okozhat az elemzők, tőkepiaci szereplők számára. A soha nem látott eladásokat Norvégia 2020-as felülvizsgált költségvetésében jelentették be, és több mint négyszerese a 2016. évi korábbi rekordnak. Az eladás arra irányul, hogy betömje a norvég költségvetési lyukat. A norvég gazdaságot mind a mozgási korlátozások, mind az olajárak összeomlása sújtja. A részvénypiacok azonban talán megkönnyebbülhetnek, mert a Bloomberg állítása szerint az eladás inkább a kötvényportfólióra összpontosítana. Ez inkább az eladósodott feltörekvő gazdaságokra és vállalatokra lehet rossz hatással, mivel megemelheti a kötvényhozamokat.

Norvégia kőolajjal kapcsolatos jövedelme 2016-ig fedezte az éves költségvetési hiányt, nagylelkű támogatást hozva az adófizetők számára. Ez hozzájárult a “nagylelkű norvég jóléti állam” finanszírozásához. Majd 2016-ban és 2017-ben hozzányúltak az alap tartalékaihoz, mivel a kőolajbevételek csökkentek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél