TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.

A hogyan továbbra a tőzsdék ma pozitív választ adtak, az indexek világszerte szép emelkedést mutatnak. Az európai mutatók 2-3 százalékkal emelkednek, a Stoxx 600 index 2,1 százalékkal megy fel. A németeknél a kedvező vírusszámok is hozzájárulhatnak az optimizmushoz, 2,9 százalékkal ugrik a DAX. Jól szerepelnek az autógyárak, a BMW, a Daimler vagy a Volkswagen. Az amerikai határidős indexek is több mint másfél százalékos pluszban vannak, ami ritkaság.

Pedig az optimizmus mellett sok az aggódó hang is, a tőzsdeindexek a “félelem falán kúsznak felfelé”. Elég csak megnézni egy tőzsdei vélemény– és elemzés-oldal ma reggeli legolvasottabb cikkeinek címeit (a medve az eső, a bika az emelkedő trend jelképe):

  • “Maradj optimista. Maradj bika (emelkedés-párti, ‘bullish’). Én az vagyok.”
  • “Az ‘adj el májusban’ stratégia működik, a tőzsdék gyengesége fokozódik, a medvék visszanyerik az irányítást”
  • “A fogyasztói kereslet nem fog visszaállni – mutatjuk, miért”
  • “S&P 500: 3 ok, amiért további felpattanást várhatunk összeomlás helyett”
  • “Készülj fel, hogy a részvénypiac újra lefelé indul el”.

A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények. A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények.

Itthon a BUX index is 2,6 százalékkal emelkedik, a vezető papír az OTP csaknem öt százalékos ugrással. A Mol 2,6, a Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal drágul. A forint kissé erősödik, 354,0 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

 

Interjú az elnökkel

A mai jó hangulat legfőbb oka Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének nyilatkozata lehet. Eszerint

az amerikai gazdaság kilábalása a vírusválságból a következő év végéig is elhúzódhat. De csak ha nem lesz második fertőzési hullám. Ahhoz, hogy a gazdaság teljes egészében helyreálljon, az emberek bizalmának is teljesen helyre kell állnia. Ehhez pedig alighanem meg kell várni egy oltás érkezését – mondta Powell egy interjúban. Ismét elvetette az USA-ban a negatív kamatlábak alkalmazásának gondolatát. Sürgette viszont, hogy újabb likviditásjavító mentőcsomagokat adjanak a gazdasági szereplőknek.

Nő a kínai-amerikai feszültség

A nap hírei között a Bloomberg azt is kiemeli hírlevelében, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek súlyosbodnak. A Trump-adminisztráció újabb kampányt indított, azzal vádolva Kínát, hogy légiutasokat küldött szét a fertőzés terjesztésének céljából az egész világon. Eközben Kína kritizálta az új amerikai exportkorlátozásokat, amelyek olyan cégeket céloztak meg, mint a Huawei Technologies Co., és megígérte, hogy megtesz minden szükséges intézkedést vállalatainak védelme érdekében. Mike Pompeo külügyminiszter pedig figyelmeztette Kínát, hogy ne akadályozza az Egyesült Államok újságíróinak munkáját Hong Kongban. (További cikkünk a témában.)

Azt mondta az AstraZeneca

Az AstraZeneca Plc lett az oltóanyag nagy reménysége, azt állítja, hogy 30 millió adagot szándékozik az Egyesült Királyság rendelkezésére bocsátani szeptemberig. Továbbá vállalta, hogy idén összesen 100 millió adagot szállít, ha a beoltás sikeres. Az oltóanyag hatását már tanulmányozzák az emberi pácienseken. Időközben Európából további csökkenő fertőzési számokat és kijárási könnyítéseket jelentettek. Az Egyesült Királyság és Olaszország a március óta feljegyzett legkevesebb halálesetet jelentette. Franciaországban viszont három hét alatt a legtöbb haláleset történt. (A nemzetközi vírusszámokról itt, a hazai statisztikákról itt írtunk.)

Szárnyalnak a nemesfémek

Ezt azonban lehet, hogy a piac nem így gondolja, főleg, hogy pár napja Donald Trump elnök is a negatív kamatok lehetőségére utalt. A nemesfémek ára valószínűleg azért emelkedik, mert a múlt heti pocsék makrogazdasági adatok, például a foglalkoztatási és kiskereskedelmi eladási számok miatt (és a Powell-beszéd alapján) a befektetők további könnyítéseket, segélyprogramokat várnak. Már pénteken meglódult az arany és az ezüst, ma pedig folytatják.

Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com) Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com)

Az arany ma is egy százalékkal drágább, és közelít áprilisban beállított sok éves csúcsához, az 1788,8 dollárhoz. Egy év alatt pedig már közel 39 százalékkal emelkedett. Az ezüst és a platina ugyan eléggé le van maradva az aranytól éves összevetésben, de pénteken is, ma is nagyon igyekeznek ezt behozni. Ma is újabb 4-5 százalékos pluszban vannak.

Az olaj is jól szerepel ma, a WTI öt százalékkal 31 dollárra, a Brent négy százalékkal 33,70-re emelkedett. Ez  is javítja a tőzsdék hangulatát. Japánban ugyan csökkent a GDP az első negyedévben, de kevésbé, mint ahogy az elemzők számítottak rá. Nagyot ugrott ma a Ryanair részvénye, kilenc százalékot. A cég vesztesége ugyan nagyobb lett a vártnál, a befektetők azonban a jövőt mégis pozitívabban árazzák a gyorsjelentés után.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél