BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 18. 10:44

Az elmúlt napokban Washington számos új gazdasági büntetőintézkedést vetett ki, illetve vett napirendre Kína és a kínai cégek ellen, amelyek ellen Peking „atombomba” hatékonyságú ellencsapással fenyeget. Hazánk külügyminisztere újonnan cserbenhagyta szövetségeseit a Kína és Tajvan között kialakult vita kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

A kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times szombaton „atombomba” hatékonyságú ellencsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, ha az a Huawei-nek szállítandó félvezetők szállítását visszafogná. A kínai válaszcsapások között a lap értesülései szerint helyet kapnának a Qualcomm, a Cisco és a Boeing elleni radikális lépések. A Global Times szerint Peking valószínűleg felfüggesztené összes repülőgép-megrendelését a Boeing számára.

A China Airlines Cargo Boeing 747-ese leszállni készül Los Angelesben, 2020. márciusában. Kína repülőgép-megrendeléseit is érinthetik a belengetett válaszintézkedések. Fotó: EPA/Etienne Laurent A China Airlines Cargo Boeing 747-ese leszállni készül Los Angelesben, 2020. márciusában. Kína repülőgép-megrendeléseit is érinthetik a belengetett válaszintézkedések. Fotó: EPA/Etienne Laurent

A helyzet fokozódik

De mikor lobbant be ez adok-kapok, aminek a végén akár a fegyverek is megszólalhatnak? Nos, Trump elnök 2017 decemberi Nemzetbiztonsági Stratégiája 23 alkalommal említi Kínát és mindannyiszor negatív összefüggésben. A stratégia egy új, hibrid háborús korszakot jelenített meg Washington és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetített előre.

Trump elnök múlt csütörtökön a Fox TV-n sugárzott interjúja szerint Kínát nagy felelősség terheli a járvány miatt és személy szerint rendkívül csalódott. Most nem is akarna Hszi elnökkel beszélni. Akár az összes gazdasági kapcsolatot is megszüntetné a két ország között, "amellyel megspórolnánk 500 milliárd dollárt" - ennyi az éves amerikai import értéke Kínából.

Az elmúlt napokban Washington számos új gazdasági büntetőintézkedést vetett ki, illetve vett napirendre Kína és a kínai cégek ellen, beleértve az alábbiakat:

  • az USA múlt pénteken új export-intézkedéseket jelentett be, amelyek célja a félvezető csúcstechnológiák blokkolása a Huawei számára. Az új lépések megpróbálják elfojtani a szállításokat olyan harmadik országokból, mint Tajvan és Dél-Korea. Ha ezen országok cégei amerikai technológiát használnak, akkor mostantól be kell szerezniük az amerikai jóváhagyást kínai export előtt.
  • a múlt héten Trump elrendelte, hogy a legnagyobb szövetségi nyugdíjalap - amely 5,9 millió alkalmazott befizetéseit kezeli - nem fektethet be Kínában. A Fehér Ház egyben lecserél az Alap öt igazgatósági tagja közül hármat.
  • Múlt csütörtökön Trump megint azzal fenyegetőzött, hogy új adókat vet ki azon amerikai vállalatokra, amelyek hazájukon kívük termelnek. Szerinte ez majd arra serkenti őket, hogy hazavigyék a termelésüket.

Ahhoz, hogy megértsük Trump mozgatórugóit, szükséges tanulmányoznunk Josh Hawley republikánus szenátor két héttel ezelőtti írását, amelyben a WTO bezárása mellett kardoskodik. Szerinte újra össze kell fogni azon szövetséges nemzetekkel, amelyek komolyan gondolják a szabadpiaci kapitalizmust. Ezen „bizalmas barátok és partnerek új hálózatával kell ellenálni a kínai gazdasági imperializmusnak”.

Szijjártó játszmája

A WHO ma kezdődő ülésén a koronavírus-járványról tárgyal a világszervezet. A kétnaposra tervezett virtuális gyűlésre rendkívül feszült hangulatban kerül sor: az USA és Kína kölcsönösen egymást vádolják a vírus elszabadulásáért, és egyik oldalon sincs hiány az összeesküvés-elméletekben. Washington bizonyára kemény ütéseket fog bevinni, hiszen a CIA információi szerint Peking januárban orvosi eszközöket szerzett be az egész világból, miközben a WHO-t arra kényszerítette, hogy ne riadóztassa a világot a járványról.

A mai közgyűlésen Tajvan is szeretne részt venni, amit több európai ország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is támogat. Hazánk külügyminisztere azonban újonnan cserbenhagyta szövetségeseit és a South China Morning Post beszámolója szerint múlt csütörtökön közölte kínai kollégájával, hogy Pekinget támogatja a vitában. A telefonos egyeztetésről a magyar külügyminisztérium is beszámolt, de egy szóval sem említette, hogy Tajvan is előkerült a megbeszélés során.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél