BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 18. 10:44

Az elmúlt napokban Washington számos új gazdasági büntetőintézkedést vetett ki, illetve vett napirendre Kína és a kínai cégek ellen, amelyek ellen Peking „atombomba” hatékonyságú ellencsapással fenyeget. Hazánk külügyminisztere újonnan cserbenhagyta szövetségeseit a Kína és Tajvan között kialakult vita kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

A kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times szombaton „atombomba” hatékonyságú ellencsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, ha az a Huawei-nek szállítandó félvezetők szállítását visszafogná. A kínai válaszcsapások között a lap értesülései szerint helyet kapnának a Qualcomm, a Cisco és a Boeing elleni radikális lépések. A Global Times szerint Peking valószínűleg felfüggesztené összes repülőgép-megrendelését a Boeing számára.

A China Airlines Cargo Boeing 747-ese leszállni készül Los Angelesben, 2020. márciusában. Kína repülőgép-megrendeléseit is érinthetik a belengetett válaszintézkedések. Fotó: EPA/Etienne Laurent A China Airlines Cargo Boeing 747-ese leszállni készül Los Angelesben, 2020. márciusában. Kína repülőgép-megrendeléseit is érinthetik a belengetett válaszintézkedések. Fotó: EPA/Etienne Laurent

A helyzet fokozódik

De mikor lobbant be ez adok-kapok, aminek a végén akár a fegyverek is megszólalhatnak? Nos, Trump elnök 2017 decemberi Nemzetbiztonsági Stratégiája 23 alkalommal említi Kínát és mindannyiszor negatív összefüggésben. A stratégia egy új, hibrid háborús korszakot jelenített meg Washington és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetített előre.

Trump elnök múlt csütörtökön a Fox TV-n sugárzott interjúja szerint Kínát nagy felelősség terheli a járvány miatt és személy szerint rendkívül csalódott. Most nem is akarna Hszi elnökkel beszélni. Akár az összes gazdasági kapcsolatot is megszüntetné a két ország között, "amellyel megspórolnánk 500 milliárd dollárt" - ennyi az éves amerikai import értéke Kínából.

Az elmúlt napokban Washington számos új gazdasági büntetőintézkedést vetett ki, illetve vett napirendre Kína és a kínai cégek ellen, beleértve az alábbiakat:

  • az USA múlt pénteken új export-intézkedéseket jelentett be, amelyek célja a félvezető csúcstechnológiák blokkolása a Huawei számára. Az új lépések megpróbálják elfojtani a szállításokat olyan harmadik országokból, mint Tajvan és Dél-Korea. Ha ezen országok cégei amerikai technológiát használnak, akkor mostantól be kell szerezniük az amerikai jóváhagyást kínai export előtt.
  • a múlt héten Trump elrendelte, hogy a legnagyobb szövetségi nyugdíjalap - amely 5,9 millió alkalmazott befizetéseit kezeli - nem fektethet be Kínában. A Fehér Ház egyben lecserél az Alap öt igazgatósági tagja közül hármat.
  • Múlt csütörtökön Trump megint azzal fenyegetőzött, hogy új adókat vet ki azon amerikai vállalatokra, amelyek hazájukon kívük termelnek. Szerinte ez majd arra serkenti őket, hogy hazavigyék a termelésüket.

Ahhoz, hogy megértsük Trump mozgatórugóit, szükséges tanulmányoznunk Josh Hawley republikánus szenátor két héttel ezelőtti írását, amelyben a WTO bezárása mellett kardoskodik. Szerinte újra össze kell fogni azon szövetséges nemzetekkel, amelyek komolyan gondolják a szabadpiaci kapitalizmust. Ezen „bizalmas barátok és partnerek új hálózatával kell ellenálni a kínai gazdasági imperializmusnak”.

Szijjártó játszmája

A WHO ma kezdődő ülésén a koronavírus-járványról tárgyal a világszervezet. A kétnaposra tervezett virtuális gyűlésre rendkívül feszült hangulatban kerül sor: az USA és Kína kölcsönösen egymást vádolják a vírus elszabadulásáért, és egyik oldalon sincs hiány az összeesküvés-elméletekben. Washington bizonyára kemény ütéseket fog bevinni, hiszen a CIA információi szerint Peking januárban orvosi eszközöket szerzett be az egész világból, miközben a WHO-t arra kényszerítette, hogy ne riadóztassa a világot a járványról.

A mai közgyűlésen Tajvan is szeretne részt venni, amit több európai ország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is támogat. Hazánk külügyminisztere azonban újonnan cserbenhagyta szövetségeseit és a South China Morning Post beszámolója szerint múlt csütörtökön közölte kínai kollégájával, hogy Pekinget támogatja a vitában. A telefonos egyeztetésről a magyar külügyminisztérium is beszámolt, de egy szóval sem említette, hogy Tajvan is előkerült a megbeszélés során.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
hírlevél