<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai infláció és az első nagybanki gyorsjelentések hozhatnak ma életet az eddig lanyha, óvatoskodó tőzsdékbe. Sikertörténet a Disney filmje és nagyot ugrott a Nokia árfolyama. Nagyot nőhet ugyan az amerikai tőzsdei cégek nyeresége a szezonban, de a marzsok csökkenhetnek, ami hosszabb távon rossz.

A rossz hír a jó hír? A tőzsdék tegnap döcögős kezdés után végül emelkedni tudtak, született pár új indexrekord is, pedig az aggodalom nagy a delta variáns erős terjedése miatt. Ám a kötvényhozamok csökkentek, ami jó a tőzsdéknek. A befektetők egy része ugyanis úgy gondolkodik, hogy ha a járvány kiújul, az még több jegybanki és kormányzati segítséget, még tovább alacsonyan maradó kamatokat jelent.

Ma az USA inflációs adat és a gyorsjelentések előtt az európai indexek alig változnak, a német index egy, a brit három ezrelékkel felfelé, a francia 0,1 százalékkal lefelé mozdult el. Az amerikai határidős indexek is hasonlóan bizonytalanok.

Itthon a BUX index pár óra alatt pluszból mínuszba, majd ismét pluszba váltott. Az OTP, a Richter és a Telekom fél százalék körüli esést produkál, de a Mol 1,4 százalékos emelkedése azonban ezt még kompenzálni tudja.

Árfolyamok és grafikonok

A forint megint gyengül, 356,60 az euró, másfél forinttal lett drágább tegnap estéhez képest. A dollár lassan feljebb kúszik, a réz esik, az arany, az ezüst és az olaj kissé emelkedik.

A nagybankokra és az inflációra várunk

Ma a tőzsdék csendesek, de ez lehet, hogy csak átmeneti. Az amerikai inflációs adat magyar idő szerint 14:30-kor érkezik, ezt nagyon erősen figyelik, szintén a kamatokra tekintve. Ha meglepetés érkezik, az megmozgathatja az árfolyamokat. Reggel Franciaországból és Németországból jött inflációs adat, ami szerény csökkenést mutat.

Bika és medve (Pixabay.com)Bika és medve (Pixabay.com)

Ráadásul ma este indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban, a JPMorgan Chase & Co., a Goldman Sachs Group és a Pepsico nyitja a sort. A Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo szerdán követik őket.

Több nyereség, de alacsonyabb marzs sújtja majd a tőzsdét?

A széleskörű inflációs nyomás és a várható adóemelések mellett a következő negyedévek során a vállalati marzsok várhatóan tovább fognak csökkenni. Ez a jegybanki normalizációval karöltve szembeszélként funkcionálhat a részvénypiacok teljesítménye szempontjából – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az emelkedő szállítmányozási díjak, nyersanyagárak és bérköltség mellett nem meglepő, hogy az S&P 500 Index tagjaitól alacsonyabb nettó profitmarzsra számítanak az elemzők. Az előző negyedéves 12,8%-os rekordról 11,8%-ra csökkenhetett a nettó profitmarzs, ami azonban továbbra is rendkívül magas érték.

hirdetés

(Lásd még: Évtizedes csúcsra törhetett az amerikai cégek nyereségnövekedése)

Tarolt a Fekete Özvegy, esett a Virgin

Az érdekesebb vállalati hírek:

  • A finn Nokiánál jól megy az üzlet, megemelte profitkilátásait, majdnem hét százalékos pluszban van.
  • A Disney új sikerfilmje, a Black Widow (Fekete Özvegy) 218 millió dollár bevételt hozott, a vártnál többet. A részvény több mint négy százalékkal emelkedett tegnap.
  • A Virgin Galactic a sikeres űrrepülés után viszont 17 százalékkal zuhant, pedig a sajtó egy új korszak nyitányáról, az űrturizmus hajnaláról beszél. (Egy hét múlva azonban a konkurens is Blue Origin elindítja hasonló vállalkozását.) Richard Branson milliárdos szerint pedig nagy üzlet lesz az űrturizmus.
  • A Tesla annak ellenére szépen emelkedett tegnap, hogy Elon Musk bíróság elé áll a részvényesek egy részének kezdeményezésére.

Éves mélypontja közelében a fa ára

Hat százalékkal esett tegnap az amerikai fűrészáru, 712 dollárra. Az építési fa ára már akkorát korrigált vissza, hogy ezzel el is veszítette az idei évben elért nyereséget – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az ok a csökkenő keresletben és növekvő kínálatban keresendő.

A faáru volt az egyik legjobban teljesítő árupiaci termék idén. A kereslet hirtelen megugrását lassan, de azért követte a kínálat növekedése is, így most nyomást fejt ki az árfolyamra. Az amerikai fa 1733 dolláron is forgott, de mostanra 713 dollárra esett. Historikusan még így sem mondható olcsónak, a 90-es évektől jellemzően a 200-400 dolláros sávban mozgott.

Kapcsolódó cikkeink:

Jaj az építkezőknek – az égig nőnek az európai faárak is?

Most épp a kávé ára készül elszállni

India mégis betiltja a kriptókat?

Az indiai törvényhozók állítólag egy kriptodeviza-törvényjavaslat benyújtására készülnek, amely megtiltja az országban a digitális eszközök tulajdonlását a magánszemélyeknek. Ezt a PRS Legislative Research nonprofit szervezet jelentette.

A javaslat célja megkönnyíteni India központi banki digitális valutájának (CBDC) létrehozását. A törvényjavaslatot a Parlament július 19-én kezdődő ülésén nyújthatják be. A javaslat mögött az indiaiak kriptó-vásárlásainak hatalmas növekedése állhat, akik a CNBC-TV18 szerint 6,60 milliárd dollárt fektettek be májusban, ami 615 százalékos növekedést jelent a 2020 áprilisi 923 millió dollárhoz képest.

Hónapokkal korábban már volt szó arról, hogy az ország betiltja a kriptodevizákat, azután pedig arról, hogy mégsem. Sokan kétségbe vonják, hogy egy ilyen tiltás működhet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17900 17725 18000 +0,62% 17895 17905 2 012 088 815 Ft 2021-12-01 13:07:56
MOL 2442 2412 2450 +1,08% 2440 2446 632 688 888 Ft 2021-12-01 13:07:16
MTELEKOM 417 415 419 +0,97% 417 418 49 957 308 Ft 2021-12-01 13:00:14
RICHTER 8665 8530 8685 +1,35% 8660 8665 329 737 120 Ft 2021-12-01 13:03:13
OPUS 226 221 231 -2,79% 226 227 17 997 942 Ft 2021-12-01 12:59:35
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló