<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai infláció és az első nagybanki gyorsjelentések hozhatnak ma életet az eddig lanyha, óvatoskodó tőzsdékbe. Sikertörténet a Disney filmje és nagyot ugrott a Nokia árfolyama. Nagyot nőhet ugyan az amerikai tőzsdei cégek nyeresége a szezonban, de a marzsok csökkenhetnek, ami hosszabb távon rossz.

A rossz hír a jó hír? A tőzsdék tegnap döcögős kezdés után végül emelkedni tudtak, született pár új indexrekord is, pedig az aggodalom nagy a delta variáns erős terjedése miatt. Ám a kötvényhozamok csökkentek, ami jó a tőzsdéknek. A befektetők egy része ugyanis úgy gondolkodik, hogy ha a járvány kiújul, az még több jegybanki és kormányzati segítséget, még tovább alacsonyan maradó kamatokat jelent.

Ma az USA inflációs adat és a gyorsjelentések előtt az európai indexek alig változnak, a német index egy, a brit három ezrelékkel felfelé, a francia 0,1 százalékkal lefelé mozdult el. Az amerikai határidős indexek is hasonlóan bizonytalanok.

Itthon a BUX index pár óra alatt pluszból mínuszba, majd ismét pluszba váltott. Az OTP, a Richter és a Telekom fél százalék körüli esést produkál, de a Mol 1,4 százalékos emelkedése azonban ezt még kompenzálni tudja.

Árfolyamok és grafikonok

A forint megint gyengül, 356,60 az euró, másfél forinttal lett drágább tegnap estéhez képest. A dollár lassan feljebb kúszik, a réz esik, az arany, az ezüst és az olaj kissé emelkedik.

A nagybankokra és az inflációra várunk

Ma a tőzsdék csendesek, de ez lehet, hogy csak átmeneti. Az amerikai inflációs adat magyar idő szerint 14:30-kor érkezik, ezt nagyon erősen figyelik, szintén a kamatokra tekintve. Ha meglepetés érkezik, az megmozgathatja az árfolyamokat. Reggel Franciaországból és Németországból jött inflációs adat, ami szerény csökkenést mutat.

Bika és medve (Pixabay.com)Bika és medve (Pixabay.com)

Ráadásul ma este indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban, a JPMorgan Chase & Co., a Goldman Sachs Group és a Pepsico nyitja a sort. A Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo szerdán követik őket.

Több nyereség, de alacsonyabb marzs sújtja majd a tőzsdét?

A széleskörű inflációs nyomás és a várható adóemelések mellett a következő negyedévek során a vállalati marzsok várhatóan tovább fognak csökkenni. Ez a jegybanki normalizációval karöltve szembeszélként funkcionálhat a részvénypiacok teljesítménye szempontjából – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az emelkedő szállítmányozási díjak, nyersanyagárak és bérköltség mellett nem meglepő, hogy az S&P 500 Index tagjaitól alacsonyabb nettó profitmarzsra számítanak az elemzők. Az előző negyedéves 12,8%-os rekordról 11,8%-ra csökkenhetett a nettó profitmarzs, ami azonban továbbra is rendkívül magas érték.

(Lásd még: Évtizedes csúcsra törhetett az amerikai cégek nyereségnövekedése)

Tarolt a Fekete Özvegy, esett a Virgin

Az érdekesebb vállalati hírek:

  • A finn Nokiánál jól megy az üzlet, megemelte profitkilátásait, majdnem hét százalékos pluszban van.
  • A Disney új sikerfilmje, a Black Widow (Fekete Özvegy) 218 millió dollár bevételt hozott, a vártnál többet. A részvény több mint négy százalékkal emelkedett tegnap.
  • A Virgin Galactic a sikeres űrrepülés után viszont 17 százalékkal zuhant, pedig a sajtó egy új korszak nyitányáról, az űrturizmus hajnaláról beszél. (Egy hét múlva azonban a konkurens is Blue Origin elindítja hasonló vállalkozását.) Richard Branson milliárdos szerint pedig nagy üzlet lesz az űrturizmus.
  • A Tesla annak ellenére szépen emelkedett tegnap, hogy Elon Musk bíróság elé áll a részvényesek egy részének kezdeményezésére.

Éves mélypontja közelében a fa ára

Hat százalékkal esett tegnap az amerikai fűrészáru, 712 dollárra. Az építési fa ára már akkorát korrigált vissza, hogy ezzel el is veszítette az idei évben elért nyereséget – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az ok a csökkenő keresletben és növekvő kínálatban keresendő.

A faáru volt az egyik legjobban teljesítő árupiaci termék idén. A kereslet hirtelen megugrását lassan, de azért követte a kínálat növekedése is, így most nyomást fejt ki az árfolyamra. Az amerikai fa 1733 dolláron is forgott, de mostanra 713 dollárra esett. Historikusan még így sem mondható olcsónak, a 90-es évektől jellemzően a 200-400 dolláros sávban mozgott.

Kapcsolódó cikkeink:

Jaj az építkezőknek – az égig nőnek az európai faárak is?

Most épp a kávé ára készül elszállni

India mégis betiltja a kriptókat?

Az indiai törvényhozók állítólag egy kriptodeviza-törvényjavaslat benyújtására készülnek, amely megtiltja az országban a digitális eszközök tulajdonlását a magánszemélyeknek. Ezt a PRS Legislative Research nonprofit szervezet jelentette.

A javaslat célja megkönnyíteni India központi banki digitális valutájának (CBDC) létrehozását. A törvényjavaslatot a Parlament július 19-én kezdődő ülésén nyújthatják be. A javaslat mögött az indiaiak kriptó-vásárlásainak hatalmas növekedése állhat, akik a CNBC-TV18 szerint 6,60 milliárd dollárt fektettek be májusban, ami 615 százalékos növekedést jelent a 2020 áprilisi 923 millió dollárhoz képest.

Hónapokkal korábban már volt szó arról, hogy az ország betiltja a kriptodevizákat, azután pedig arról, hogy mégsem. Sokan kétségbe vonják, hogy egy ilyen tiltás működhet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG