BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. július 1. 10:50

Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.

Kereskedési szünettel indult a nap Frankfurtban és a hozzá műszakilag kapcsolódó budapesti parketten is. Úgy tűnik Frankfurtban már sikerült újra indulni, a német DAX index   szerény, 0,3 százalékos pluszban van negyed tizenegykor. Hasonló a kép Európa több kisebb országában is, de Párizsban van egy minimális csökkenés, Londonban pedig nullán áll a mutató.

Tegnap is nagyon szép pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, másfél-két százalékkal emelkedtek. A tőzsdék emelkedését minden bizonnyal visszafogja az, hogy Amerikában nagyon rossz a járványügyi helyzet. Ugyanakkor jött néhány biztató gazdasági adat, például az eurózóna gyáripari teljesítményéről. A német kiskereskedelmi eladások 13,9 százalékkal emelkedtek az FX Street szerint.

Frissítés 12:40: Újraindult a kereskedés?

A Budapesti Értéktőzsde az azonnali és a derivatív piac tőzsdei kereskedést a 2020. július 1-i tőzsdenapon 12 óra 20 perctől kezdődően visszaállítja – írta az intézmény. Ezen kívül döntött az azonnali piacon 2020.07.01-én 09:00 időpontot követően a kereskedés újraindításáig megszületett valamennyi kötés törléséről.

A BÉT honlapja és a BUX index azonban sokáig nem frissült. Az első részvény-árfolyamok az újrakezdés után, 12:40-től váltak láthatóvá. Az OTP 0,3 százalékos pluszban, 11 050 forinton, a Magyar Telekom csekély mínuszban áll. Mol és Richter-ár még nem érkezett.

Új csúcsokra tör az arany

Itthon a forint enyhén erősödik, 50 fillérrel 353,70 forintra süllyedt az euró ára. Az arany folytatja menetelését, újabb nyolc éves csúcsot ért el 1806 dollár körül. Az ezüst is tovább emelkedik, 18,8 közelében jár. Megindult az olaj, 2,3 százalékos pluszban van, ezzel az amerikai típusú WTI is átlépte a 40 dolláros szintet.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Tegnap a PKO elemzője 9710 forintról 9838 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárát, azonban az ajánlásukat vételről eladásira módosították. Az elemzők többsége továbbra is vételre ajánlja a papírt, a konszenzus 12 345 forint - írta a KBC Equitas reggeli hírlevele.

Anthony Fauci járványügyi szakértő szerint az USA-ban a fertőzések száma a jelenlegi napi mintegy negyvenezerről napi százezer fölé emelkedhet, ha az amerikaiak nem változtatnak a viselkedésükön – írta a Bloomberg.com.

Maszkot húzni, nem kocsmázni

Példának említette, hogy a bárokban ma is szorosan egymás mellett ülnek vagy vállt vállhoz vetve állnak az emberek. A fertőzések számának megugrása indokolttá tenné, hogy mindenki használjon maszkot. Eközben Donald Trump még mindig Kínának címzett kirohanásokkal foglalkozik. Az Egyesült Államokban már körülbelül a lakosság 40 százaléka számára felfüggesztették az “újranyitást”, leállították a korlátozások feloldását vagy visszaállították azokat. Dél-Koreában, Ausztráliában és Japánban pedig ismét nőnek az esetszámok.

Nagy változások a légiársaságoknál

A Ryanair vezére kijelentette, hogy szeretne sok munkahelyet megőrizni a cégnél. De ez csak akkor lehetséges, ha 20 százalékkal csökkentik a fizetéseket a legjobban fizetett munkakörökben, mint a pilótáknál. A rosszabbul fizetett utaskísérőknél csak öt százalék lenne a mérséklés. A másik verzió, hogy ezrek fogják elveszíteni az állásukat – mondta Michael O'Leary a brit BBC-nek.

Az Airbus gyár 15 ezer állást szüntet meg a koronavírus-járvány nyomán visszaesett repülőgép-keresletre hivatkozva. A szakszervezetek viszont azzal vádolják, hogy ürügyként használja fel a válságot a költségei csökkentésére – mondta az RBB berlini hírrádió. Az Easyjet elbocsátaná pilótái harmadát és bezárná három bázisát Nagy-Britanniában – írta a Bloomberg.

Indexek teljesítménye az első félévben, felülről lefelé: FANG+ (technológiai), Nasdaq 100 (technológiai), Shanghai Composite (Kína), S&P 500 (USA), Nikkei 225 (Japán), DAX 30 (Németország), Dow Jones Ipari (USA), FTSE 100 (Nagy-Britannia), WIG 20 (Lengyelország), FILL ETF (globális olajmultik alapja). (Tradingview.com) Indexek teljesítménye az első félévben, felülről lefelé: FANG+ (technológiai), Nasdaq 100 (technológiai), Shanghai Composite (Kína), S&P 500 (USA), Nikkei 225 (Japán), DAX 30 (Németország), Dow Jones Ipari (USA), FTSE 100 (Nagy-Britannia), WIG 20 (Lengyelország), FILL ETF (globális olajmultik alapja). (Tradingview.com)

Bitcoint, normál tőzsdén?

Bitcon-ETP-t vezettek be a Deutsche Börse Xetra rendszerére. (Az ETP “tőzsdén kereskedett termék”, az ETF-hez hasonló, de ebben nem feltétlenül a mögöttes termék maga van, hanem sokszor csak származékos ügyletek – a szerk.) A kibocsátó a svájci 21Shares. Nemrég az ETC Group nevű londoni pénzügyi csoport is bevezetett egy hasonló ETP-terméket a Xetrára, Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) néven – írta a Coindesk.

A Xetrán egyébként már régóta vannak certifikátok is bitcoinra (Vontobel), a Nasdaq Nordic stockholmi piacon pedig egy tőzsdén kereskedett alap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
hírlevél