<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.

Egészen 2020 júniusa, a koronavírus-válság első hulláma óta nem látott esés volt tegnap New Yorkban, az S&P 500 index négy, a Nasdaq 100-as pedig 5,1 százalékkal zárt lejjebb. Sovány vigasz, hogy ezzel csak a múlt hét közepi állapothoz tértek vissza, nem lejjebb. (Egy másik, hogy amint a grafikonon is látható, egy év alatt végső soron nem estek sokat.)

A korábban záró Európa még olcsón megúszta, de ma igyekszik bepótolni a lemaradást, a német, francia, brit mutatók 1,7-2,0 százalékkal esnek tovább. Az USA-határidős indexei is megint pirosban vannak. A téma továbbra is az infláció, kamatemelés, a gazdaság lassulása, amire több gyorsjelentés is utalt. Több Fed-vezető is nyilatkozott, de ez sem javított a tőzsdei hangulaton.

Amerikai, német és francia vezető tőzsdeindexek egy éve. Tradingview.comAmerikai, német és francia vezető tőzsdeindexek egy éve. Tradingview.com

Az EU-ban 300 milliárd eurós energiafüggetlenség-csomagot jelentettek be, de sok évre elosztva.

Véget is ért a BUX jó passza

A tegnapi felülteljesítés után ma a BUX index is leszálló pályára került, most 2,6 százalékkal van lejjebb. Az OTP 2,7, a Mol 2,8, a Telekom 1,3, a Richter csak 0,1 százalékkal süllyed, nyertes szinte nincs is. A magyar részvénypiacnak valószínűleg nem tett jót az sem, hogy Nagy Márton miniszter az árstopok további fenntartásáról beszélt.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ma ismét gyengül, az euró 386,30, több mint két forinttal van a tegnap esti érték felett. Az MNB nem változtatott ma az egyhetes kamaton, de ezt a piac nem is várta. Az olaj stagnál, a földgáz tőzsdei ára esik, a réz emelkedik. A dollár kissé gyengült. A kriptodevizák is szenvednek, a bitcoin 29 ezer, az ether 1940 dollárra esett.

Csökkentve is magas a Richter-célár

Tegnap is a Richter teljesített a legjobban, amely “egy óriási zöld gyertyát produkált”, így több fontos ellenálláson is át tudott törni – írta a KBC Equitas, amely szerint “leginkább technikai mozgás állhat” az utóbbi napok javulása mögött.

Tegnap egyébként 9200-ról 9000 forintra csökkentette a Richter-célárát a PKO, a vételi ajánlás fenntartása mellett, ez még továbbra is jelentős felértékelődési lehetőséget mutat.

Ma 7290 a részvény, ennél a 9000 forint 23,5 százalékkal magasabb.

Kidobják a Teslát egy indexből

A vezető elektromosautó-gyártó háza tájáról rossz hír jött, az amerikai hatóság egy három áldozatot követelő baleset nyomán több száz, az automata vezetőrendszerrel (autopilot) kapcsolatba hozható esetet újra vizsgál. Ráadásul a részvényt kidobhatják egy indexből is, így közel hét százalékkal esett tegnap, ma pedig a tőzsdén kívüli kereskedésben újabb kettővel.

Az indexszolgáltató S&P Dow Jones Indices állítólag kiveszi a vállalatot az S&P 500 ESG indexből. Ennek oka az, ahogyan a Tesla kezelte a járművek autopilot funkciójával kapcsolatos balesetekről szóló vizsgálatokat, de a rasszizmus vádja is felmerült – írta az N-Tv.de. Az ESG-indexek csak olyan vállalatokat tartalmazhatnak, amelyek megfelelnek bizonyos környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási kritériumoknak.

Tesla-belső. Unsplash.comTesla-belső. Unsplash.com

A “stagfláció kísértete”

A tegnapi és mai csúnya esés fő magyarázata, hogy egyébként is a kamatemelés, gazdasági lassulás, a stagfláció réme járja be a tőzsdéket hónapok óta. (A stagfláció a gazdaság stagnálása magas infláció mellett.) Ezt pedig súlyosbította két fontos gyorsjelentés az amerikai kiskereskedelmi szektorból, a Walmart (WMT) és a Target (TGT).

A jelentések alaposan elmaradtak a várakozásoktól. A Walmart szerint az amerikaiak főleg élelmiszert vásárolnak most, miközben a tartós fogyasztási cikkeket és egyéb, a kereskedőknek nagyobb árrést biztosító javakat kihagyják. A magas infláció miatt, amit nem követtek a bérek, kisebb a vásárlóerő.

Az XRT kiskereskedelmi ETF és az S&P 500. Tradingview.comAz XRT kiskereskedelmi ETF és az S&P 500. Tradingview.com

Már régen alulteljesít a kiskereskedelmi szektor

A rossz hírek a többi kiskereskedőt is magukkal rántották, és az S&P Retail ETF (XRT), a szektor tőzsdén kereskedett alapja nyolc százalékkal zuhant a Yahoo Finance szerint. Amint azonban a grafikonon látszik, az XRT már régóta alulteljesítő, a hír nem volt váratlan.

Az optimista verzió a Bloombergtől

A Walmart és a Target gyenge jelentése azt vetítheti elő, hogy a lakosság a fogyasztási cikkek helyett inkább a szolgáltatásokra, például a turizmusra költené a pénzét, ami segítheti a Fed-et az infláció ellen folytatott harcban – idézi a Bloomberget az Erste Befektetési Zrt.

A 40 éves szinten lévő inflációt okozó ellátásilánc-nehézségek és egyéb költségdrágulás jobban sújtja a kiskereskedelmi szektort, nagyobb hatást gyakorolva a fogyasztók által tapasztalt árszínvonal-növekedésre.

Az említett vállalatok vártnál gyengébb teljesítménye arra utalhat, hogy csökken a lakossági költekezés. Ez arra ösztönözheti az üzletláncokat, hogy növekvő költségeiknek kisebb részét hárítsák át a fogyasztókra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8400 8352 8458 +0,55% 0 0 3 767 820 818 Ft 2022-06-24 17:07:25
MOL 2926 2918 3000 -0,14% 0 0 1 901 473 080 Ft 2022-06-24 17:05:22
MTELEKOM 331 331 337 -1,19% 0 0 100 031 102 Ft 2022-06-24 17:05:08
RICHTER 6850 6850 7145 -2,21% 0 0 1 001 437 135 Ft 2022-06-24 17:05:28
OPUS 173 172 175 -2,91% 0 0 4 437 504 Ft 2022-06-24 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Részvény / Deviza / Áru Miért 400 forint az euró? Messze nem csak a háború a hibás
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 15:26
A háború előtti árfolyamhoz képesti leértékelődés feléért nem a háború és nem az EU, hanem a magyar gazdaságpolitika és a magyar gazdaság sérülékenysége a felelős Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Magyarország vezető elemzője szerint.
Részvény / Deviza / Áru Tovább vergődik a forint, a Mol viszont szárnyal
Csabai Károly | 2022. június 24. 12:34
Nem tud elszakadni a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a 400-as szinttől. A vezető hazai részvényeknek azonban eddig jó napjuk van, a külföldi börzékhez hasonlóan a pozitív tartományban tartózkodnak. A kriptoeszközök is felfelé vették az irányt, s az olaj is drágul. Csupán az arany esik, ahogy az a kedvező nemzetközi hangulatban lenni szokott.
Részvény / Deviza / Áru Budapest sem menekült meg a rosszkedvű Európától
Privátbankár.hu | 2022. június 23. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 421,72 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 39 614 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A héten csődöt jelenthet Oroszország - megint esik a forint, 400 közelében az euró
Gáspár András | 2022. június 23. 11:16
A recessziótól való félelem mozgatja a befektetők kezét a piacokon, a Fed elnökének beszédéből az szűrődik le, hogy egyelőre az infláció letörését fontosabbnak tartják, mint a gazdasági visszaesés elkerülését. Nehéz és volatilis idők járnak mostanában a tőzsdéken. Oroszországnak a héten fontos törlesztési határidejei járnak le, egyelőre kérdés, hogy képes lesz-e rendben fizetni a háborúzó állam. Az MNB ma nem nyúlt a kamathoz, a forint esik, 400 közelében jár az euró jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Még sok évig lesznek az egekben a nyersanyagárak? - Podcast
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 18:42
A nyersanyagpiaci áremelkedést nem az orosz-ukrán háború okozta, de még csak nem is a Covid, ezért nagyon valószínű, hogy ezek elmúlása sem fogja megszüntetni. A múltban sok éves, évtizedes ciklusokat figyelhetünk meg az árupiacon, könnyen lehetséges, hogy most egy hosszú emelkedő szakasz kezdetén járunk. A következő évek befektetési sztorija az árupiac és a bányarészvény lehet. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.
Részvény / Deviza / Áru Szakadt az OTP és a Mol, vegyesen teljesített a forint
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 18:22
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 901,05 pontos, 2,2 százalékos csökkenéssel, 40 035,72 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan az olajár, stabilizálódott a forint
Király Béla | 2022. június 22. 11:46
Szerda délelőtt erős pesszimizmust tapasztalhattunk a részvénypiacokon, jelentős eséssel kezdtek az európai tőzsdék, így a magyar is. Az olaj ára is nagyot esett, igaz, még mindig 100 dollár felett van a Brent. A forint árfolyama minimálisan változott, 395-ön áll az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Fontos bejelentést tett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 08:46
Ezúttal 27,2 millió forint összértékű papírra tett szert a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett informatikai társaság.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyalt a Mol, megugrott az OTP
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 18:27
A pozitív nemzetközi hangulat a magyar tőzsdének is segített, 3 százalékkal ugrott meg a BUX. A forint 395 alá került.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG