TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyári olcsóság után nagyot ugrott a földgáz piaci ára az USA-ban és Európában egyaránt. Pánikra azonban semmi ok, ez jórészt szezonális tényezőkkel magyarázható. Az árfolyam ez egy évvel ezelőtti állapothoz képest még csökkenni is tudott. A kínálat pedig csak tovább fog nőni az épülő csővezetékeknek, az amerikai importnak köszönhetően.
Cseppfolyósított földgázt szállító tartálykocsi Németországban. Kép forrása: EPA

Több mint három százalékkal ugrott tegnap az amerikai árutőzsdéken a földgáz árfolyama, ma délután pedig újabb két százalékos volt az emelkedés. Ezt a friss időjárási hírekkel magyarázzák: a korábban vártnál hidegebb lesz az országban a következő napokban, hetekben. Így a tőzsdei jegyzés március közepe óta nem látott szintre ért.

A már szintén tőzsdén jegyzett hollandiai földgáz (“Dutch TTF”) is hasonlóan viselkedett. Sőt, még nagyobbat ugrott. Három hónap alatt az európai gázfajta (a grafikonon pirossal) 47, az amerikai (kékkel) 38 százalékkal lőtt ki a Tradingview rendszere szerint. (Ez mindig a legközelebbi határidők görgetett árfolyama.)

Ám ennek nagy része várható, kiszámítható volt. Nagyon gyakori, majdnem minden évben bekövetkezik, hogy télen a gáz piaci, nagykereskedelmi ára magasabb a fűtési szezon, a nagyobb kereslet miatt. De mivel nyáron is tudják a piaci szereplők, hogy ez bekövetkezhet, ezért akkor a szeptemberi, októberi gáz (szintén a közelebbi határidők ára) alacsony, de a téli hónapokra már csak drágábban lehet gázt kapni.

Az európai, hollandiai földgáz legközelebbi határidős ára (pirossal), az amerikai legközelebbi határidő ára (kékkel) és 2020 januári amerikai árfolyam (zölddel). Grafikon: Tradingview.com

Év/év alapon esett az ár

Emiatt van, hogy a januári amerikai gáz 2020 januári határidős ára csak 17 százalékkal ment fel három hónap alatt (zöld vonal a grafikonon). Vagyis a télre várható áremelkedés jelentős része már nyáron be lehetett épülve a januári szállítású gáz határidős árába. A szezonális hatásokat kiszűrve teljesen más képet kapunk, ha az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítjuk a gázárakat.

Így már a 2020 januári amerikai gázár három százalékkal csökkent, a folyamatos határidőé 19 százalékkal. Az európai jegyzés pedig 29 százalékkal ment lejjebb. (Az “NBP” kódú, brit földgáz-kontraktus is hasonló mértékben, 33 százalékkal esett.) Ami jó hír lehet az európai fogyasztóknak.

Az európai, hollandiai földgáz legközelebbi határidős ára (pirossal), az amerikai legközelebbi határidő ára (kékkel) és 2020 januári amerikai árfolyam (zölddel). Grafikon: Tradingview.com

A palabomba

Az európai gázárak esése hosszú távon jelentős részben az amerikai importnak, a tartályhajókon érkező cseppfolyósított földgáznak köszönhető. Meg annak, hogy a kőzetrepesztéses, palagáz-technikáknak köszönhetően az USA-ban nagyon olcsó a gáz. Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosának 2016-os nyilatkozatát így idézi az Lngexports.com:

Európai import gázárak (USD/MMBtu, Ycharts.com)

“Ahogy a palagáz újraírta a játékszabályokat az Egyesült Államokban, az amerikai gázkivitel is újraírhatja azokat Európában… Európában sokan az USA piacra lépését egy szélesebb erőfeszítés részének tekintik, ami megkérdőjelezi az orosz túlsúlyt az energiaellátás és az árak terén ezen a kontinensen. Moszkva éveken keresztül óriási energiatartalékait használta stratégiai eszközként a korábbi vazallus országok befolyásolására. A palabomba az elmúlt évtizedben átalakította a világ energiapiacát, az USA új energia-exportőrré vált.”

Oroszország is nyomul

Eközben azonban Oroszország sem tétlen. A Nord Stream 2 (Északi Áramlat 2) gázvezeték 2020-ban várható befejezése az orosz gáz kínálatát is tovább növeli majd Nyugat-Európában. A délről jövő, valószínűleg minket is elérő Török Áramlatról pedig nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnök Magyarországon is tárgyalt. A vezeték első szakaszát már átadták.

Az Ycharts fenti ábrájáról még hiányzik az októberi adat, de így is látszik, hogy több éves összevetésben is alacsony az Európában idén elérhető import gázár. De mit láttak ebből a fogyasztók?

Rezsicsökkentés piaci alapon?

Valamennyit mindenképpen. Az Eurostat adatai szerint öt év alatt, 2014 első féléve és 2019 első féléve között átlagosan 4,9 százalékkal csökkent a lakossági gázár az EU-ban. (Euróban számolva és az összes adóval, illetékkel növelve.) A júniustól idén júniusig terjedő legutóbbi 12 hónapban azonban éppen 7,1 százalékkal emelkedett az ár.

Magyarország továbbra is a legalacsonyabb euróban számított gázárral büszkélkedhet az EU-ban. PPS-alapon, azaz vásárlóerő-paritáson – a pénz vásárlóértékét, az egyes országok általános árszínvonalát is figyelembe véve – azonban nem itt a legolcsóbb a gázár. Így már olcsóbbnak bizonyult a gáz félévkor pár országban, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Luxemburgban az Eurostat szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél