<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Önköltség vagy tandíj, mindegy hogy hívjuk, a lényeg ugyanaz: fizetni kell az oktatásért és gyakran nem is keveset. Ráadásul nem csak a felsőoktatásért, de akár a gimnáziumban is nagy összegeket kérhetnek el az oktatásért. Ha a havi, féléves vagy éves költségeket felszorozzuk, és egyben látjuk az összeget, igen ijesztő lehet, de aki előre gondolkodik, felkészülhet erre is. Mutatjuk, hogyan.

Azt mondják kis gyerek, kis pénz, nagy gyerek, nagy pénz - utóbbi biztosan igaz, az viszont már korántsem biztos, hogy a kicsi gyerekre nem kell annyit költeni. Ez attól is függ, milyen iskolába akarjuk adni a gyereket: a legtöbb gimnázium és középiskola ugyan ingyenes, de egyre több az olyan iskola, ahol különböző plusz szolgáltatásokat vehetünk igénybe plusz térítési díjért.

A gimnáziumok sem szívesen hívják tandíjnak a tanulmányokért fizetendő díjat, általában alapítványi vagy más jellegű hozzájárulásként emlegetik, de ettől függetlenül gyakran igen magas összegekről van szó.

Sok helyen változó a hozzájárulás mértéke, például a családi háttértől és a tanulmányi eredményektől függ az ár. Van azonban, ahol fix árak vannak. A legtöbb fizetős iskola félmillió forint körüli éves hozzájárulást vár el, de sok olyan van, amely 1 millió forintot is elkér, a legdrágábbak azonban több milliót is elkérnek - olyan nemzetközi iskolát is találtunk, amely 5 millió forintos éves díjat szed be a szülőktől.

A felsőoktatásról nem is beszélve...

És csak ezután jön az egyetem és főiskola. Ugyan a felsőoktatásban jelenleg is alakul a tandíjrendszer, feltehetően hosszútávon megmarad a fizetős vagy részben fizetős modell.

Jelenleg a főiskolai, egyetemi önköltség mértéke átlagosan 200-300 ezer forint körül van szemeszterenként, de vannak ennél jóval drágábbak - például az orvosi egyetemen egymillió forint körül van egy félév, míg a fogorvosin akár másfél millióba is belekerül egy szemeszter. Nem beszélve az idegennyelvű szakokról, ahol nyelvi hozzájárulást kérnek és a Budapesten található nemzetközi egyetemekről, amelyek sokszor olyan tandíjat kérnek, mint egy-egy külföldi egyetem.

Aki nemzetközi felsőoktatási intézményekben gondolkodik, annak pláne húzós tandíjra kell készülnie. Ha tandíjat nem is kell fizetni, vagy valamilyen ösztöndíjjal tud külföldre menni a hallgató, az ottani megélhetés biztosan nem lesz olcsó.

Mégis mire lehet számítani?

Nagyon sok felmerülő szempont, lehetőség és költség van a gyerekek tanulmányainak megtervezésekor, de vegyünk egy egyszerű esetet: nem fizetős gimnáziumba jár majd a gyerek, Magyarországon megy egyetemre és önköltséges képzésre iratkozik be. 

A Diplomapersely kalkulátorral könnyen kiszámolhatjuk, hogy milyen tandíjra számíthatunk különböző tudományterületek esetén, és azt, hogy havonta mennyit kell félretennünk, ahhoz, hogy gyermekünk egyetemi tanulmányait finanszírozni tudjuk. A kalkulátor használata egyébként nem csak hasznos, hanem rendkívül szórakoztató is. Itt próbálhatja ki >>>

Így tervezheti meg családját és gyermekei karrierjét a Diplomaperselyben

Végeztünk mi is néhány próba-kalkulációt: várható volt, hogy ha orvosnak szánjunk a gyereket, horribilis összeg fog kijönni. Nem tévedtünk: ha nagyon előre gondolkodunk és a gyerek születésekor elkezdünk félretenni az orvosi karrierre, akkor is havonta 26 ezer forintot kell megspórolnunk erre a célra. Az egyetem elvégzése ugyanis jelen állás szerint 9,12 millió forintba fog kerülni.

Ha ennél olcsóbb képzést keresünk, és például informatikusnak szánjuk a 3 éves Fannit, akkor összesen 1,8 milliós tandíj költséggel számolhatunk mostani áron. Ez azt jelenti, hogy 15 évig takarékoskodva, havonta 7000 forintot kell félretenni.

 

És ha még ennél is olcsóbb képzést keresünk, de kicsit később kezdünk el takarékoskodni, akkor a hatéves Dani úgy tud tanári diplomát szerezni, ha szülei 12 éven át 5500 forintot tesznek félre havonta. Így fogják tudni ugyanis kifizetni az 1 millió forintos tandíjat.

Miért jó a rendszeres megtakarítás?

Sok kicsi, sokra megy - tartja a mondás, és ez a hosszútávú rendszeres megtakarításokra mindenképpen igaz.

Vegyünk egy példát: ha havi hatezer forintot félre tudunk tenni gyermekünk tanulmányaira, akkor évente 72 ezer forinttal gyarapodik a megtakarításunk. Ha minden évben ennyit bevarrunk a párnacihába, 18 év múlva 1,296 millió forintunk lesz - ennek reálértéke azonban évi 3 százalékos átlagos inflációval számolva alig 761 ezer forint. Azzal, hogy otthon gyűjtöttük a pénzt, értékének 42 százalékát el is veszítettük.

Ha azonban befektetjük a pénzt, és egy átlagosnak számító, 6 százalékos kamattal számolunk (ami az inflációt figyelembe véve évi 3 százalékos reálkamatot jelent), akkor 18 év alatt 2,35 millió forintra nő a teljes megtakarításunk összege - ennek jelenlegi értéke az inflációval korrigálva 1,38 millió forint.

Ha tehát előre tervezünk és a gyermek születésekor elkezdünk takarékoskodni, és minden hónapban csak egy kicsit félreteszünk, közel másfél millió (mai) forintnak megfelelő összeget tudunk összegyűjteni addigra, mire egyetemista korba lép a gyerek. Ez az összeg fedezi egy 6 féléves alapképzés költségét átlagos tandíjjal (félévenként 230 ezer forinttal) számolva.

Takarékoskodok, de hogyan?

Rengeteg módon fektethetjük be a pénzünket. Induljunk ki abból, hogy a gyerek tanulmányaira szánt megtakarítást nem a tőzsdén forgatjuk meg, hanem ennél valamivel biztosabb hozamot ígérő befektetést keresünk - persze ez is egy lehetőség, de a gyerek jövőjét mégsem szívesen kockáztatja az ember.

Fektethetjük akár állampapírba is a pénzt - ez az egyik legbiztonságosabb megoldás. Az állampapírok viszont időről-időre lejárnak, ilyenkor újra helyet kell keresnünk a befektetésünknek - ez feltételezi, hogy aktívan részt veszünk a befektetés kezelésében, egy-két évente kiválasztjuk, milyen papírt éri meg vásárolni.

Ennél szerencsésebb lehet profikra bízni a pénzünket, és befektetési alapban elhelyezni. Itt találhatunk olyan magas hozamot ígérő befektetést, amellyel bőven az infláció felett kereshetünk. Azt azonban ne tévesszük szem elől, hogy minél nagyobb a hozamígéret, annál nagyobb a kockázat is. Mivel abból indultunk ki, hogy a tandíj-megtakarítást nem akarjuk kockázatos befektetéssel elveszíteni, érdemes valamilyen stabil, alacsony kockázatú befektetési alapot választani.

A befektetés kiválasztásánál a kockázat mellett azonban arra is oda kell figyelni, hogy ne "láncoljuk magunkat" és befektetéseinket egyetlen távoli célhoz: ha idő közben váratlan esemény történik, és szükségünk van a megtakarításunk egy részére, a lehető legkisebb veszteséggel hozzá kell férnünk.


A cikk támogatója az Aegon Befektetési Alapkezelő

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8078 7910 8288 -2,08% 0 0 3 678 803 880 Ft 2022-10-05 17:07:10
MOL 2648 2604 2668 +0,91% 0 0 1 846 681 434 Ft 2022-10-05 17:05:08
MTELEKOM 293 292 300 -2,33% 0 0 50 336 765 Ft 2022-10-05 17:07:30
RICHTER 7590 7495 7810 -2,69% 0 0 1 172 515 110 Ft 2022-10-05 17:05:13
OPUS 125 123 130 -3,09% 0 0 8 208 239 Ft 2022-10-05 16:33:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szárnyal a Mol az OPEC+ termeléscsökkentése miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,32 százalékos csökkenéssel, 39 385,3 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Újabb történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:18
A forint gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán, az euróhoz képest nap közben történelmi mélypontra, 426,05 forintra is gyengült, később némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott a jó hangulat: újra esik a forint
Király Béla | 2022. október 5. 11:44
Hétfőn és kedden is kifejezetten pozitív volt a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Ami a magyar eszközöket illeti, a hét első napján a forint tovább szakadt, de kedden erős korrekciót láthattunk. Sajnos a hét harmadik napján ismét jelentős gyengülés jött, 422 fölé került a kurzus.
Részvény / Deviza / Áru Felfele indult a gázár ma, de még mindig messze van a magyar piaci árszinttől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:05
Néhány eurós egyelőre csak az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Egy jó kis eséssel indítottak a forint árfolyamai ma reggel is
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 07:54
421 felett járt az euró, 422 felett a dollár árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG