BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 6. 11:07

Alapvetően arra kíváncsiak, hogy az Egyesült Államok és Kína írásba foglalja-e és ha mikor, a közöttük lévő kereskedelmi vitáról a múlt héten született részleges paktumot. Emellett a pénz- és tőkepiacok fókuszában továbbra is a vállalati gyorsjelentések állnak, közülük idehaza a ma este jelentő Magyar Telekomé lehet érdekes.

L

Vegyesen mozognak a tőzsdeindexek világszerte. Míg az amerikaiak közül kedden a Dow Jones és a Nasdaq pluszban, addig az S&P 500-as mínuszban zárt, s a határidős árfolyamok a ma délutáni nyitásra sem jeleznek előre egyöntetű képet. A kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanságok, illetve a vállalati gyorsjelentésekkel kapcsolatos várakozások okán szerda délelőtt Ázsiában és Európában is ugyanez volt a helyzet: a japán és a hongkongi börzebarométer zöldellt, ezzel szemben a kínai pirosban zárt, az öreg kontinensen pedig a DAX és a FTSE mínuszban, a párizsi CAC pluszban állt. Az arany az 1500 dolláros lélektani szint alatt vágott neki a hét közepének, míg az olajárak estek, továbbra is a vártnál magasabb amerikai készletek hatására. A forint ismét gyengülni kezdett, euróval szembeni árfolyama vészesen közelíti a 332-es szintet. Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. Javult-e a nyugat-európai szolgáltatóipar?

Erre adhat választ az eurózóna ma délelőtt érkező szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe. A piaci konszenzus nem vár változást az előző hónaphoz képest, csakhogy nem árt az óvatosság, miután a kedden közzétett feldolgozóipari indexek is kisebb meglepetést okoztak. A visszaesés elsősorban a fogyasztási adó októberi emelésének, illetve a kedvezőtlen időjárásnak volt betudható. Az új megrendelések volumene 17 hónapos mélypontra süllyedt.

2. Vállalati gyorsjelentések

Több európai vállalat is a piaci várakozást felülmúló harmadik negyedéves adatokat tett közzé ma reggel. Ezek közül a Wirecard negyedéves adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda), a BMW és az Adidas működési nyeresége emelhető ki, utóbbinál pedig még az is, hogy az éves céljait megerősítette.  A Societe Generale viszont gyengébb július-szeptember közötti számsorral rukkolt elő, ami alapvetően a rosszul teljesítő részvénykereskedési üzletágának tudható be.

Idehaza a Magyar Telekom ma este érkező gyorsjelentésére érdemes figyelni. A főbb sorokon emelkedést vár a piaci konszenzus – emlékeztet az Equilor Befektetési Zrt. A bevétel és az ebitda is 1-1 százalékkal emelkedhetett éves alapon, míg az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (ebit) az alacsonyabb bázis miatt 8 százalékkal. A jelentést követően, szerdán este 6 órakor kezdődő telefonkonferencián a frekvenciavásárlások, a T-Systems-értékesítéssel kapcsolatos információk, továbbá a Digi és a Vodafone belépésével összefüggő stratégiai válaszlépések kerülhetnek terítékre.

3. Jó hír a Richternek

Amerikai partnere, az Allergan ugyanis 234,6 millió dollár bevételt könyvelt el a Vraylar-értékesítésekből a harmadik negyedévben, ami 70 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 138,1 millió dollárhoz képest. Ezután a Richter várhatóan (az eddigi átlagos 18,4 százalékos részesedéssel számolva) 43 millió dollár royalty bevételhez juthat, az év első felében az Allergantól összesen kapott 60 millió dolláron felül. A hírre a magyar gyógyszercég részvényeinek árfolyama csaknem 3 százalékot erősödött. A Richter pénteken teszi közzé harmadik negyedéves tőzsdei gyorsjelentését.

4. Felminősített Mol

Stabilról pozitívra módosította az S&P Global Ratings a regionális magyar energetikai multi hitelminősítéséhez tartozó kilátást, amely a KBC Equitas elemzői szerint azt is jelenti, hogy az adósságállománya növekedésének ellenére, az azerbajdzsáni olajmezőben szerzett részesedés erősíti a Mol üzleti profilját.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
hírlevél