TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Azt követően, hogy hétfőn mindkét tényező jelentősen rontott a kül-, illetve belföldi pénz- és tőkepiaci hangulaton. Az amerikai tőzsdék október óta nem látott mértékben estek, míg a forint immár sokadik történelmi mélypontjára zuhant. Míg a koronavírus kapcsán rövid távon nem várható javulás, a hazai fizetőeszköz szempontjából érdekes lehet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntése.

A koronavírussal kapcsolatos egészségügyi és gazdasági félelmek fokozódása miatt október óta nem látott mértékben zuhantak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 és a Dow Jones is 1,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 1,9 százalékot veszített az értékéből. A kínai tőzsde a holdújévre való tekintettel a héten zárva tart, így a koronavírus negatív hatását a koreai börze sínylette meg, a Kospi-index ma délelőtt több mint 3 százalékot esett. Ennél kisebb, de fél százalékot meghaladó mínuszban járt a tokiói részvénybarométer, csupán a hongkongi zöldellt. A hétfői eséseket korrigálták a piacok Európában a keddi kereskedés elején, s ugyanezt jelzik előre a határidős árfolyamok az Egyesült Államokban is.

Az olajárak immár hat napja csökkennek azon félelem hatására, hogy a koronavírus a világgazdasági növekedést lassíthatja, aminek következtében a folyékony arany iránti kereslet is mérséklődhet.

Ami az „igazi” aranyat illeti, árfolyamára most nem az hatott, hogy problémák esetén sokan teszik át a sárga nemesfémbe a pénzeiket, hanem az, hogy a másik menedékeszköz, a dollár erősödött, a két eszköz ugyanis egymással ellentétesen szokott mozogni. Ennek ellenére kedd reggel, ha minimálisan is, de feljebb ment a jegyzése, 1580 dollár közelébe.

A forint az euróval szemben hétfőn újabb történelmi mélypontra (338,75) jutott. Így még érdekesebbnek tűnik, reagál-e erre az MNB ma összeülő Monetáris Tanácsa.

A koronavírus mellett kétségtelenül erre figyelhetnek ma a hazai befektetők, de azért lehetnek még más érdekességek is. Lássuk ezeket.

1. Koronavírus

Változatlanul ez a legfontosabb kockázat a pénz- és tőkepiacokon, ezért nyomott a hangulat, a befektetők ugyanis a koronavírus miatt gazdasági visszaesésre számítanak, emiatt a kockázatvállalási hajlandóságuk mérséklődött, ami leginkább a részvények keresletét vetheti vissza. Halvány reménysugarat jelenthet, hogy a jövőbeli volatilitást árazó VIX index alapján az opcióval kereskedők a rövidtávú kockázatokat magasabbnak tartják, mint a hosszúakat. Ám ez a megítélés a Susquehanna derivatív stratégája szerint egyáltalán nem ritka, csak nagyon rövid ideig szokott tartani, s általában azt vetíti előre, hogy az esésnek vége lehet. Erre utal az is, hogy amikor ez legutóbb, 2009-ben előfordult, egy semleges hét következett, majd egy hónappal később, már 1,7 százalékkal ment feljebb az S&P 500-index.

2. MNB-kamatdöntés

A Monetáris Tanács 14 órakor jelenti be a döntését, majd 15 órakor jelenik meg az indoklás, ami az utóbbi napok forintgyengülései miatt is már érdekesnek tűnt, az euróval szembeni 338,75-ös újabb, hétfőn elért történelmi mélypont csak fokozta a várakozást. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint a legfontosabb kérdés, hogy a döntéshozók a közleményben külön kitérnek-e a forintgyengülésre, de várakozásuk szerint ismét megerősítik, hogy az infláció alakulása élvez prioritást, és a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

A 2016 májusa óta 0,9 százalékos alapkamat emelése kizártnak tűnik, kérdés azonban, más módon szigorít-e a jegybank. Ilyennek tekinthető, hogy hétfőn tovább csökkentették a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állományt, a múlt heti 38 milliárd után ezúttal 50 milliárddal.

3. Élet a Brexit után

Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint a január 31-ei kilépés és a 2020 vége közötti tizenegy hónap nem lesz elegendő ahhoz, hogy minden kereskedelmi kérdést tisztázzanak. Abból kiindulva, hogy a brit politikusok egymásnak ellentétes dolgokat mondanak, így nem tudni, mit szeretne a másik fél. Az sem világos, hogy az Egyesült Királyság a politikai és gazdasági unió elhagyásával az európai szociális és szabályozási modelltől is megszabadulna-e. Ha igen, akkor Barnier nehezen tartja elképzelhetőnek a szabad kereskedelmet, így ugyanis az áruk minősége és biztonsága nem lenne garantálva az unió polgáraiknak.

4. Gyenge német adatok

Az IFO-hangulatindex a várt 97 helyett 95,9 pont lett, míg a várakozásokra vonatkozó mutató értéke 94,8 helyett 92,9 pont. E mutatók alátámasztani látszanak az Európai Központi Bank laza monetáris politikájának létjogosultságát.

5. Zuhanó görög és az olasz kötvényhozamok

A görög 10 éves állampapíré 15 bázisponttal 1,16 százalékra csökkent, miután a brit Fitch Ratings egy kategóriával felminősítette azt, amely így már BB-besorolású. Az olasz államkötvény pedig a vasárnapi helyközi választás után erősödött, a 10 éves papír hozama 17 bázisponttal, 1,04 százalékra csökkent.

6. Felminősített OTP

Az amerikai S&P hitelminősítő a legnagyobb hazai bank rövid- és hosszú lejáratú hiteleinek BBB- besorolását tegnap BBB-re javította, stabil kilátás mellett, indoklása szerint ugyanis az OTP lehet a magyar bankrendszerben lezajlott fejlődések legnagyobb nyertese. A HSBC azonnal reagált, 600 forinttal, 16800 forintra vitte fel a most 14 300 alatt gazdát cserélő bankpapírok 12 hónapos célárfolyamát, továbbra is vételre ajánlja azokat.

7. Lengyelországban terjeszkedhet a Mol

A regionális energetikai magyar multi töltőállomásokat vehet – derült ki Ratatics Péter Parkietnek adott interjújából. A magyarországi operatív működéséért felelős ügyvezető igazgató szerint, ha a Lotos és a PKN Orlen egyesül, akkor kínálkoznak jó lehetőségek, egyelőre azonban néhány száz darabos mennyiségről lehet szó a Parkiet szerint. Ratatics hozzátette, hogy az idén nagyjából 200 millió dollár értékben hajthatnak végre organikus beruházásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél