<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a nemzetközi hangulat nem olyan jó, pénteki történelmi csúcsa közelében jár a BUX index, miután az egyik brókercég hatalmasat emelt az OTP célárán. A forint is folytatja erősödését, amit múlt héten kezdett. A Tesla jó számokat közölt, de bizonytalan az eladások szerkezete. A OPEC ma ülésezik.

Míg pénteken, október első napján szép emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, hétfőre már elillanni látszik az optimizmus. Az Evergrande kínai ingatlanóriás keltette aggodalmak mellett a német fogyasztók hangulata is egymás után a harmadik hónapban romlott a HDE nevű szervezet szerint, ha csak kis mértékben is. De a múlt hét végén jött magas inflációs adatok, a szárnyaló energiaárak sem kedveznek a tőzsdéknek.

A német, francia, brit indexek így 0,3, 0,6 illetve 0,1 százalékkal süllyednek ma, és az amerikai indexek határidős árai is fél százalékkal vannak lejjebb. A Bloomberg szerint a piacon a fő téma a “stagfláció” lett, azaz a magas infláció mellett bekövetkező hosszú gazdasági pangástól félnek leginkább.

A Budapesti ÉrtéktőzsdeA Budapesti Értéktőzsde

Itthon a BUX index rosszabbul kezdett, de már majdnem sikerült pluszba küzdenie magát 11 órára. Az OTP kis pluszban, a Mol lényegében nem változik, a Richter 0,2 százalékkal süllyed. A Telekom egy százalékkal, a 4iG pedig 0,4 százalékkal drágulni tudott.

Erősödő forint, ülésező OPEC

A forint folytatja a pár napja indult erősödését, a 356,30 forintos euróár újabb 1,1 forinttal alacsonyabb a péntek estinél. Ennek oka lehet, hogy a múlt hét végén érkeztek forinterősítő jelzések, amikor Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszélt egy varsói konferencián. A német sajtó azt is tudni véli, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén még idén megérkezhet Magyarországra a Helyreállítási Alap forrásainak első részlete.

Árfolyamok és grafikonok

A nap fontos híre az OPEC+ szervezettől jöhet, nagy kérdés, hogy az olajexportőrök változtatnak-e a kitermelés szintjén. Az olaj magas szinten csordogál az esemény előtt, a Brent 79,20. Az amerikai gáz megint majdnem négy százalékkal emelkedett, a palládium és a platina viszont megint esik.

Erste-ajánlások, 2021. október 4.Erste-ajánlások, 2021. október 4.

Drasztikus OTP-céláremelés érkezett

A ma reggel publikált elemzésében nagy mértékben, 15 200 forintról 20 300 forintra emelte az OTP részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamát az Erste Befektetési Zrt. A lépésnek a cég szerint több oka is van:

  • Jelentősen csökkentettük a szükséges céltartalékképzést, mivel mostanra tisztázódtak a moratórium kivezetésének szabályai.
  • A járvány negyedik hullámának is várhatóan limitált hatása lesz csak a gazdaságra, közben a makrogazdasági folyamatok továbbra is jók.
  • A szlovén Nova KBM is belekerült a konszolidált előrejelzésbe.
  • A hitelállomány is dinamikusan növekszik.
  • A kamatemelési ciklus pedig növeli a kamatmarzsokat.

Továbbra is magas megtérülési rátát várnak a banktól, ami “indokolja, hogy a normál időszakokra jellemző 10-es előremutató P/E rátán és 1,5-ös könyv szerinti értéken, vagy picit azok fölött forogjon a részvény árfolyama” – teszik hozzá.

Nem lehet kereskedni az Evergrande-al

Felfüggesztették a bajban levő Evergrande Group (EVG) és az Evergrande Property Services részvényeinek kereskedését Hong Kongban, amire még nem volt példa a vállalatcsoport válságának kipattanása óta. Ez nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Hang Seng index ma 2,4 százalékkal esett. De ok lehet a likviditás-hiány is, Kínában ugyanis nemzeti ünnep miatt majdnem egész héten zárva lesznek a piacok.

Ugyanakkor látszanak arra vonatkozó erőfeszítések, hogy a holdingot pénzhez juttassák. A múlt héten ugyanis egy bankrészvény-csomagot adott el. Most pedig a Cailian online hírszolgáltató azt írta, hogy a kínai Hopson ingatlancég 51 százalékos többséget akar venni az Evergrande Property Services ingatlankezelőben, több mint 40 milliárd hongkongi dollárért (ami 4,4 milliárd dollárnak felel meg). Hétfőn a Hopson kereskedését is felfüggesztették.

Miért veszélyes az Evergrande?

Az Evergrande-csoport adósságállományát mintegy 300 milliárd dollárra teszik, nemcsak bankoknak, szállítóknak és kötvénytulajdonosoknak tartozik, hanem lakossági befektetőknek, köztük sok alkalmazottnak is. A vállalat olyan nagy, hogy egyes szakértők attól tartanak, a teljes kínai gazdaságra, sőt nemzetközi körökre is átterjedhet a fertőzés.

Sok autót tudott eladni a Tesla

A globális chiphiány ellenére a vártnál több autót értékesített a Tesla a harmadik negyedévben, 241 300 darabot, ami jelentősen felülmúlja az elemzők által jósolt 220 900-es értéket, valamint az egy évvel korábbi 237 823-at is – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Nem részletezik azonban az eladott autók típusát, vagy a gyártás regionális lebontását, így nehéz messzemenő következtetéseket levonni. A negyedévben a vállalat is többször váratlan gyártási nehézségekkel küzdött, amiket a globális ellátási lánc fennakadásaival vagy logisztikai kihívásokkal magyaráztak teszik hozzá.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos