BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 15. 19:05

Csúnya zuhanásból szelídebb esésbe mentek át ma a tőzsdék, a rossz hangulat elsődleges oka, hogy Kínában, Japánban és az USA-ban erősen romlanak a koronavírus-statisztikák. Könnyen lehetséges hogy ez már a második hullám. A Budapesti Értéktőzsde indexe viszonylag jól megúszta, a szerény süllyedést főleg a Mol számlájára írhatjuk. A forint viszont gyengült.

Nagyon csúnyán indult ez a nap a tőzsdéken Európában, majd később Amerikában is. Később azonban némi megnyugvás következett és szelídültek a mínuszok. Este hatkor az S&P 500 amerikai részvényindex már csak 0,3 százalékos mínuszban volt, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal süllyedt, a Nasdaq Composite index pedig 0,3 százalékos emelkedést mutatott.

Európában a DAX index 0,3, a francia mutató 0,5, a brit pedig 0,7 százalékkal esett. Csúnyán elbántak a lengyel részvényekkel, ezek 2,7 százalékos zuhanást éltek át átlagosan. Viszont csak 0,2 százalékkal esett a BUX, elsősorban a Mol hatására. A részvény 1,1 százalékkal ment lejjebb. Eközben az OTP csak 0,2 százalékkal süllyedt, a Richter és a Magyar Telekom pedig szolidan emelkedni tudott. A forint viszont gyengült, 1,1 forinttal feljebb van az euró, 347,30-on.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Új erőre kapott a vírus?

Az eséseket egyértelműen annak a számlájára írják, hogy a vírus több országban erőre kapott, nagyban megnövelve egy úgynevezett második hullám valószínűségét. Ez történt Pekingben és Tokióban, de egy egész sor amerikai tagállamban is. A Reuters hétvégi jelentése szerint nemcsak Floridában és Texasban, de Alaszkában, Arizonában, Arkansasban, Kaliforniában, Észak-Karolinában, Oklahomában és Dél-Karolinában is rekordszámú új megbetegedést jelentettek az utóbbi három napban.

A befektetők elsősorban a ciklikus, azaz a gazdasági növekedéstől nagyban függő részvényeket adták el. Ezt megkönnyíti, hogy a részvények egyáltalán nem tűnnek olcsónak, hiszen ezt sok hetes erőteljes árfolyam-emelkedés előzte meg. Amely lényegében március vége óta tartott.

Rosszabb a kínai növekedés

Az olajnak sikerült mínuszból plusz egy-két százalékos emelkedésbe visszakapaszkodnia. A nemesfémek esnek, de még jobban, közel két százalékkal a réz, amely pedig az utóbbi időben egész szépen tartotta magát. Nagyot esett az amerikai földgáz ára, 3,5 százalékkal 1,67 dollárra.

A Marketwatch azt emelte ki, hogy a vírus újbóli terjedése miatt sokan attól tartanak, a gazdaság újranyitására irányuló erőfeszítések leállhatnak, esetleg meg is fordulhat a folyamat. Vagyis újabb lezárások jöhetnek. Ez okozta már a múlt héten is a március óta nem látott részvénypiaci eséseket. Ezen kívül a kínai gazdasági mutatók is gyengébbek voltak a vártnál, ami azt a vélekedést erősíti, hogy a gazdaság kilábalása hosszabb lesz a korábban feltételezettnél.

A kínai ipari termelés ugyan 4,4 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbi állapothoz képest, de a kiskereskedelmi eladások 2,8 százalékkal csökkentek. Mindkettő adat rosszabb volt, mint a közgazdászok előzetes becslései.

A Hertz Global Holdings majdnem húsz százalékkal zuhant, miután félmilliárd dolláros tőkeemelést kezdeményezett a tőzsdén. A cég hetek óta csődeljárás alatt van, ennek ellenére a befektetők alaposan felverték a részvények árát. Állítólag a kockázatot kedvelő, de tapasztalatlan kisbefektetők veszik főleg.

Jól keresnek a szupergazdagok?

A szupergazdagok általában jól szoktak kijönni a globális válság okból a Financial Times szerint. Például az online vásárlás iránt ugrásszerűen megnövekedett kereslet az Amazon főnökének, Jeff Bezosnak vagyonát 31 milliárd dollárral növelte 2019 vége óta. A Bloomberg Billionaires Index alapján tíz olyan személy közül, akiknek a legjobban nőtt a vagyona ebben az évben, kilenc a technológia területén érdekelt. Ilyen például a kínai-amerikai Eric Yuan, aki a Zoom nevezetű vállalatot alapította. Ő 140 százalékkal, 8,5 milliárd dollárral növelte vagyonát.

A márciusi tőzsdei zuhanások után a leggazdagabb amerikai milliárdos vagyona szépen magához tért mélypontjáról, 282 milliárd dollárral 3229 milliárdra nőtt – hivatkoznak egy a tanulmányra. (Amely azonban kicsit régi, a március 18-tól április 10-ig terjedő időszakról szól.) De nemcsak a technológiai ágazatban vannak ilyen sztorik, Új Zéland leggazdagabb embere, Graeme Hart például négymilliárd dollárral növelte az idén a vagyonát, 11 milliárd dollárra. Pedig ő a papír- és csomagolóiparban érdekelt.

Persze volt néhány nagy vesztes is, főképpen az olaj– és gázkitermelés és a luxus javak területén, ahol a kereslet csúnyán visszaesett. Ilyenek Bernard Arnault (LVMH) Amancio Ortega (Inditex) és Warren Buffett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél