TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csúnya zuhanásból szelídebb esésbe mentek át ma a tőzsdék, a rossz hangulat elsődleges oka, hogy Kínában, Japánban és az USA-ban erősen romlanak a koronavírus-statisztikák. Könnyen lehetséges hogy ez már a második hullám. A Budapesti Értéktőzsde indexe viszonylag jól megúszta, a szerény süllyedést főleg a Mol számlájára írhatjuk. A forint viszont gyengült.

Nagyon csúnyán indult ez a nap a tőzsdéken Európában, majd később Amerikában is. Később azonban némi megnyugvás következett és szelídültek a mínuszok. Este hatkor az S&P 500 amerikai részvényindex már csak 0,3 százalékos mínuszban volt, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal süllyedt, a Nasdaq Composite index pedig 0,3 százalékos emelkedést mutatott.

Európában a DAX index 0,3, a francia mutató 0,5, a brit pedig 0,7 százalékkal esett. Csúnyán elbántak a lengyel részvényekkel, ezek 2,7 százalékos zuhanást éltek át átlagosan. Viszont csak 0,2 százalékkal esett a BUX, elsősorban a Mol hatására. A részvény 1,1 százalékkal ment lejjebb. Eközben az OTP csak 0,2 százalékkal süllyedt, a Richter és a Magyar Telekom pedig szolidan emelkedni tudott. A forint viszont gyengült, 1,1 forinttal feljebb van az euró, 347,30-on.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Új erőre kapott a vírus?

Az eséseket egyértelműen annak a számlájára írják, hogy a vírus több országban erőre kapott, nagyban megnövelve egy úgynevezett második hullám valószínűségét. Ez történt Pekingben és Tokióban, de egy egész sor amerikai tagállamban is. A Reuters hétvégi jelentése szerint nemcsak Floridában és Texasban, de Alaszkában, Arizonában, Arkansasban, Kaliforniában, Észak-Karolinában, Oklahomában és Dél-Karolinában is rekordszámú új megbetegedést jelentettek az utóbbi három napban.

A befektetők elsősorban a ciklikus, azaz a gazdasági növekedéstől nagyban függő részvényeket adták el. Ezt megkönnyíti, hogy a részvények egyáltalán nem tűnnek olcsónak, hiszen ezt sok hetes erőteljes árfolyam-emelkedés előzte meg. Amely lényegében március vége óta tartott.

Rosszabb a kínai növekedés

Az olajnak sikerült mínuszból plusz egy-két százalékos emelkedésbe visszakapaszkodnia. A nemesfémek esnek, de még jobban, közel két százalékkal a réz, amely pedig az utóbbi időben egész szépen tartotta magát. Nagyot esett az amerikai földgáz ára, 3,5 százalékkal 1,67 dollárra.

A Marketwatch azt emelte ki, hogy a vírus újbóli terjedése miatt sokan attól tartanak, a gazdaság újranyitására irányuló erőfeszítések leállhatnak, esetleg meg is fordulhat a folyamat. Vagyis újabb lezárások jöhetnek. Ez okozta már a múlt héten is a március óta nem látott részvénypiaci eséseket. Ezen kívül a kínai gazdasági mutatók is gyengébbek voltak a vártnál, ami azt a vélekedést erősíti, hogy a gazdaság kilábalása hosszabb lesz a korábban feltételezettnél.

A kínai ipari termelés ugyan 4,4 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbi állapothoz képest, de a kiskereskedelmi eladások 2,8 százalékkal csökkentek. Mindkettő adat rosszabb volt, mint a közgazdászok előzetes becslései.

A Hertz Global Holdings majdnem húsz százalékkal zuhant, miután félmilliárd dolláros tőkeemelést kezdeményezett a tőzsdén. A cég hetek óta csődeljárás alatt van, ennek ellenére a befektetők alaposan felverték a részvények árát. Állítólag a kockázatot kedvelő, de tapasztalatlan kisbefektetők veszik főleg.

Jól keresnek a szupergazdagok?

A szupergazdagok általában jól szoktak kijönni a globális válság okból a Financial Times szerint. Például az online vásárlás iránt ugrásszerűen megnövekedett kereslet az Amazon főnökének, Jeff Bezosnak vagyonát 31 milliárd dollárral növelte 2019 vége óta. A Bloomberg Billionaires Index alapján tíz olyan személy közül, akiknek a legjobban nőtt a vagyona ebben az évben, kilenc a technológia területén érdekelt. Ilyen például a kínai-amerikai Eric Yuan, aki a Zoom nevezetű vállalatot alapította. Ő 140 százalékkal, 8,5 milliárd dollárral növelte vagyonát.

A márciusi tőzsdei zuhanások után a leggazdagabb amerikai milliárdos vagyona szépen magához tért mélypontjáról, 282 milliárd dollárral 3229 milliárdra nőtt – hivatkoznak egy a tanulmányra. (Amely azonban kicsit régi, a március 18-tól április 10-ig terjedő időszakról szól.) De nemcsak a technológiai ágazatban vannak ilyen sztorik, Új Zéland leggazdagabb embere, Graeme Hart például négymilliárd dollárral növelte az idén a vagyonát, 11 milliárd dollárra. Pedig ő a papír- és csomagolóiparban érdekelt.

Persze volt néhány nagy vesztes is, főképpen az olaj– és gázkitermelés és a luxus javak területén, ahol a kereslet csúnyán visszaesett. Ilyenek Bernard Arnault (LVMH) Amancio Ortega (Inditex) és Warren Buffett.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Friss
hírlevél