<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdék stagnálnak, Budapesten azonban van növekedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően. Az euró már 394 forint alatt is megfordult. Vegyesen teljesítettek az amerikai nagybankok, még mindig tud csökkenni a földgáz ára. Pár év múlva a metaverzumban intézhetik hivatalos ügyeiket a koreai polgárok.

Alig mozdulnak ma az európai tőzsdeindexek, Frankfurtban és Párizsban egy ezrelék körüli a süllyedés, Londonban 0,2 százalékos emelkedés látszik egyelőre. Az amerikai határidős indexek is minimális változásokat produkáltak eddig. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley gyorsjelentése nagyon különböző volt tegnap, az áralakulásuk is eltért.

Az Egyesült Királyságban a decemberi év/év infláció 10,5 százalék volt, kissé csökkent az előző hónaphoz képest és megfelelt az elemzők várakozásainak. A maginfláció viszont egy hajszálnyival magasabb lett annál. Jó hírnek számít viszont, hogy a japán jegybank galamb hangvételű maradt, tartotta az eddigi állampapírhozam-sávot, pedig a piacok azt várták, hogy ki fogja szélesíteni. A kamatlábat pedig rekordalacsony szinten hagyta. Jó lett a német ZEW üzleti hangulatindex értéke is.

Ma is jól húz az OTP

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe 0,7 százalékkal megy fel, így felülteljesíti az európai társait. A húzópapír ma is az OTP, 1,2 százalékkal, 11 290 forintra emelkedik. A Mol 0,3, a Richter 0,5, a Telekom 0,7 százalékkal van feljebb.

A Masterplast 1,0, a Graphisoft Park pedig 1,9 százalékos emelkedéssel került fel a toplistára. Két-három százalékkal is esik a CIG Pannónia, az ANY Nyomda és a Rába.

Árfolyamok és grafikonok

394 forint alatt is volt az euró

Az euró-forintárfolyam most 395, egy-másfél forinttal van a tegnap esti szint alatt. Pedig kedden ideiglenesen a 400-at is átlépte az euró. A dollár gyengült, ami segíteni szokott a forintnak, esett az európai gázár is, jelenleg 59 euró egységenként. Az olaj viszont másfél százalék körüli pluszban van, a Brent típusú energiahordozó ára elérte a 87 dollárt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nagyon drágul a nikkel

Az olajexportáló országok szervezete, az OPEC közzétette a legújabb előrejelzését a globális olajkeresletről. De nem változtatott az előző kiadás számain, újra 2,22 millió hordós növekedést vár napi szinten.

Euróbankjegyek és gáztűzhely. Fotó: Depositphotos
Euróbankjegyek és gáztűzhely. Fotó: Depositphotos

Két százalékkal drágul a réz a világpiacon és öt százalékkal megy fel a nikkel, az utóbbinál a termelés jelentős részét Oroszország adja. Az aranynak és az ezüstnek is jót tesz a dollár gyengülése, az arany 0,4 százalékkal, 1917 dollárra ment, az ezüst több mint egy százalékkal, 24,40 dollárra.

Megemelték a Richter célárát

Megemelte a magyar gyógyszergyártóra vonatkozó célárát a Wood & Company elemzője, a korábbi 8355 forintról 8420 forintra  – írja a KBC Equitas. Így az elemzői konszenzus 10 854 forintra nőtt, ami a tegnapi záróárral számolva 29 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

Máris vége a ralinak?

Egyre több befektetési ház aggódik, hogy vége az októberben kezdődött ralinak az amerikai piacon, elsősorban a legfőbb indexnek tekinthető S&P 500-nál – írja az Erste Befektetési Zrt. Az egyik legfőbb indokuk, hogy a félelem szinte teljesen eltűnt a piacról, hiszen a VIX-index az elmúlt napokban olyan alacsony szintre csökkent, amire utoljára tavaly januárban volt példa.

Csakugyan, technikai szempontból fontos támaszhoz, választóvonalhoz érkezett a „bika” és a „,medve” világ határára. Mindeközben pedig nem túl fényesek a kilátások.

Az infláció csökken ugyan, de egyelőre még magas. A növekedési kilátások szempontjából is borús képet látunk, s a vállalati profitnövekedés is belassult – írja a brókercég.

Minden a mesterséges intelligenciáról szól?

A Bayer német gyógyszerkonszern radiológiai üzletágának bővítése céljából felvásárolt egy céget, amely az automatizált képfelismerésben járatos. A brit-amerikai Blackford Analysis árát nem tették közzé. Megoldásai segíthetnek komputertomográfiai vizsgálatok gyorsabb és pontosabb kiértékelésében – írta az N-Tv.de.

A metaverzumba mehetnek a kormányirodák

Dél-Koreában úgy döntöttek, hogy a fővárost, Szöult virtuális világként ábrázolva megjelenítik egy metaverzumban, a projektet 2026-ra fogják befejezni. Ebben a világban különböző állami szolgáltatásokat lehet majd elérni, például adótanácsokat lehet kérni, ifjúsági tanácsadást folytatnak, felkarolják a kisvállalkozásokat vagy például elektromos könyveket lehet olvasni. A későbbiekben ingatlanpiaci szolgáltatásokat is felvisznek.

Tervezik blokklánc-technológia és kriptodeviza bevezetését is, és szerepet kaphat a koreai állami digitális pénz, a fejlesztés alatt álló CBDC is. Dél-Korea 2022 februárjában úgy döntött, hogy kétszázmillió dollárnyi összeget fordít metaverzum-projektek fejlesztésére, főleg egyetemeken.

Metaverzumokon már számos cég dolgozik, többek között a Meta Platforms (volt Facebook) és blokklánc- vagy kriptodeviza-vállalkozások. Viszonylag új, hogy egy állam is ebben a térben képzeli el a szolgáltatásai jövőjét.

Blokkláncon is küzdenek a lopások ellen

A Lowe’s Amerikai barkácsáruház új lopás elleni rendszert vezetett be, amely során érzékeny szenzorok figyelik, hogy az adott árut kifizették-e. Ha nem, nem lehet használni az elektromos készülékeket. Annak adatait, hogy mely készülékek árát rendezték, hosszabb távra az Ethereum-blokkláncon tárolják.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Különböző termékek származásának, szállításának és kereskedelmének nyomon követésére már számos kísérlet létezik a blokkláncon, e piac legismertebb szereplője a kínai alapítású VeChain (VET).

A tőzsdén csak néhány vállalat teremt értéket

A német tőzsdén a befektetők számára létrehozott érték nagy részét nagyon kevés részvény adja – írja az N-Tv.de. Az elmúlt 20 évben 1,7 billió euró értéket hoztak létre árfolyamnyereség, osztalék és részvény-visszavásárlás révén – derül ki a Flossbach von Storch Kutatóintézet tanulmányából. Sok német részvény azonban 2003 januárja óta nem hozott pénzt a befektetőknek, és tizenkét nagy papír a teljes létrehozott érték felét adta.

A tanulmányhoz ezer német vállalatot és azok részvényét elemezték. Az osztalékok a teljes értékteremtés 52 százalékát adták, 41 százalék árfolyamemelkedésből, hét százalék pedig részvény-visszavásárlásból származott. Az 1,7 billió eurós összeget már az első 118 részvény, az értékpapírok mintegy 12 százaléka összehozta.

A német részvénypiacot csak néhány nagy, többnyire jól menedzselt, vonzó ágazatokban működő vállalat uralja - mondja Philipp Immenkötter, a tanulmány szerzője.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG