11p

Kevés olyan dolog lehet a világon, amely nehezebben jelezhető előre, mint a kriptodeviza-szektor, ahol az árfolyamok meredek ugrálását tavaly durva csődsorozat is súlyosbította. Ám az élet nem állt meg, az ágazat ennek ellenére folytathatja előretörését, ha lassabban is.

Év végén és év elején sok jóslat lát napvilágot a befektetési piacokon, amelyek a következő év tendenciáit, a várható jó vagy rossz befektetéseket foglalják össze. Most erre az évre ez eléggé nehéz volt, mivel sok rendkívüli esemény történt tavaly, gondoljunk csak az orosz ukrán háborúra vagy az európai gázárak robbanásszerű emelkedésére.

Az infláció sok éve nem látott szinten van, amit példátlan kamatemelési hullám követett, illetve követ. A koronavírus-járványnak sincsen teljesen vége, most épp Kínában tombol, úgyhogy rengeteg a kérdőjel.

Nem az árfolyam a lényeg, hanem a használat?

A kriptodeviza-piac rendkívül változékonynak és hektikusnak számított eddig is. A legtöbb kriptodeviza-szakember nem is az árfolyamokat próbálja előrejelezni – bár épp ez érdekelné a legjobban az átlagembert –, sőt még azt sem feltétlenül, hogy felfelé vagy lefelé mennek-e. Inkább azzal foglalkoznak, hogy a mára már hatalmasra és sokrétűvé duzzadt kriptovaluta-szektor alszektorai és határterületei, felhasználási lehetőségei hogyan fejlődnek.

A bitcoin nagyon hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin nagyon hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hogyan szivárognak be a hétköznapokba, vagy legalább az informatikai világba. Ami többek között abból is eredhet, hogy milyen hatalmas pénzeket öltek bele különböző fejlesztésekbe, programozói munkába eddig, és az új termékeket ma is erősen marketingelik.

Profi elemzőműhelyek és team-ek

Az előrejelzéseket készítők közül sokan pedig nem holmi magányos fantaszták vagy önjelölt guruk, vannak közöttük egész team-ek, megjelentek a kriptodeviza-elemző csapatok, vállalatok. Vagy a ma már szintén külön műfajt képviselő kriptodeviza-sajtó komoly, sok jól képzett elemző szakemberből álló szerkesztőségei.

Csődhullám után szabályozási hullám

Milyen témák fogják uralni a kriptodeviza szektort 2023-ban? – teszi fel a kérdést a Bitcoint Magazine cikke. A szerző biztos abban, hogy komoly kísérletek történnek majd a szektor szabályozására a tavalyi csőd- és botrányhullám után. Már most is arra kötelezik a tőzsdéket és más kriptodeviza-szolgáltatókat, hogy minden eddiginél több információt őrizzenek meg az ügyféltranzakciókról. (Így tesz például a Financial Action Task Force’s /FATF/ nevű amerikai szervezet.)

Politikusok, mint Elizabeth Warren szenátor bírálják a szektort és szigorú szabályozásra törekszenek. A szerző azonban emlékeztet arra, hogy korábban még az olyan hangszolgáltatásokat is kritizálták és tiltották volna a politikusok, mint a Skype, amelyeket ma már ők is előszeretettel használnak. Hasonló történhet a kriptovalutákkal is, amelyeket egyes országok már elismertek törvényes fizetőeszközként.

A CBDC és a magánszféra

Szintén az államok törekvése, hogy haladjanak a CBDC-k, azaz a jegybanki digitális fizetőeszközök kifejlesztése terén.

Egyes jóléti államokban a kormányok majd azt mondhatják, hogy kaptok anyagi támogatást, fizetési csekket, de csak CBDC-ben.

Ezzel rákényszeríthetik a polgárokat az új digitális fizetőeszköz alkalmazására. Sok kriptodeviza-rajongó szerint azonban a CBDC kifejezetten fenyegeti a pénzügyi szabadságot és a magánszférát, mert minden lépésünknek digitális lábnyoma marad, visszakereshető, ellenőrizhető. (Lásd a kínai szuperfelügyelő államot.) Sajnos az átlagemberek többsége viszont ezt nem látja vagy nem érdekli.

A bitcoin nagyon hosszú távon, logaritmusos skálán. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin nagyon hosszú távon, logaritmusos skálán. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hogyan tároljuk a kriptónkat?

Tavaly nagyon sokan megégették magukat sokféle úgynevezett centralizált szolgáltatónál, mint a kriptotőzsdék (CEX-ek) és kriptodeviza-befektetési, hitelezési platformok (CEL-ek), elúszott a vagyonuk a csődök során. Így az idén előtérbe kerülhetnek az úgynevezett nem bizományosi vagy saját kezelésű kriptodeviza tárolási módok (self custodial). Ezek segítségével az emberek nincsenek kitéve a különböző szolgáltatók áldatlan tevékenységének.

Csak ők maguk, saját titkos kulcsaik birtokában férhetnek hozzá az értékeikhez. De ezzel eddig elsősorban a szakemberek és a szektorral komolyabban foglalkozó befektetők foglalkoztak, ezt a technológiát nem könnyű elsajátítani az átlagember számára.

Lightning Network-öt a telefonokba

Mivel a Bitcoin-tranzakciók lassúak és néha drágák is a gyakorlatban, ezért elterjedhet egy újabb fizetési megoldás, a Bitcoin Lightning Network, elsősorban kétféle típusú tranzakciónál. Az egyik a kisebb értékű fizetéseké, a másik a kiskereskedelemben alkalmazott tranzakcióké. (A normál bitcoin-tranzakciók átfutási ideje negyed óra vagy még több is lehet, így ezt aligha lehetne használni például a szupermarketek pénztáránál.)

Ez a megoldás gyors és olcsó pénzmozgásokat tesz lehetővé, kiküszöbölve a fő Bitcoin-blokklánc hiányosságait. (Ezt a megoldást használják egyébként Salvadorban is, amely törvényes fizetőeszközzé tette a bitcont 2021 őszén. Az állami Chivo pénztárca is működik Lightning Network-alapon.)

Milliárd dollárok mentek ebbe az ágazatba

A Coindesk nevű kriptodeviza szaklap öt részes sorozatban foglalta össze a 2023-ra vonatkozó előrejelzéseket, miközben ők maguk is elismerik, hogy az ilyesfajta prognózisok gyakran tévednek, és még a meglevő trendek is megváltozhatnak menet közben. Például nagyon sokat számít majd, hogy 2023 elején, medvepiaci, depressziós környezetben is lesz-e még elegendő forrás.

Fognak-e még a kockázati tőkések és más vállalkozók pénzt önteni a szektorba, ahogy az utóbbi pár évben tették. Korábban ugyanis sok milliárd dollár ment ebbe az ágazatba, és állítólag még mindig milliárdok állhatnak készen arra, hogy beszálljanak – de ha érdemes.

1. Nagy csaták várhatók a szabályozás terén

A Coindesk szerint is az egyik fő folyamat lesz a szabályozás a tavalyi botrányok nyomán. A szabályozási próbálkozások kimenetele persze megjósolhatatlan, de az biztos, hogy nagy viták várhatók. A politikusok, hatóságok egy része nagyon szigorú törvényeket akar majd. A kriptós szektor pedig harcolni fog azért, hogy az állami befolyás és a centralizáció ne tegye tönkre a decentralizációt, amit a kriptodevizák egyik legfőbb erényének tartanak.

A bitcoin és az ether hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

2. A Web3 felhasználóbaráttá válhat

Az árfolyamesések után a piac a spekuláció helyett egyre inkább a kriptodeviza-megoldások használhatósága felé fordulhat. Javulhat az úgynevezett közösségi élmény, megjelenhetnek végre jelentős népszerűséget kivívó Web3-as (blokklánc-alapú) közösségimédia-platformok. Már számos ilyen bontogatja a szárnyait.

3. Még több vér, még több fájdalom?

A pesszimistább előrejelzések szerint a 2022-es csődhullámnak még nincs vége, újabb dominók dőlhetnek, újabb árfolyamesések következhetnek. Nem lesz olyan egyszerű kiheverni a kriptodeviza-piac hitelválságát és leépíteni a rossz tartozásokat. Újabb tőzsdék, vállalatok, hedge fund-ok mehetnek tönkre, ha a fertőzés továbbterjed, újabb csontvázak esnek ki a szekrényből.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

4. Igazi globális Bitcoin-elterjedés jöhet

Tavaly, de már tavalyelőtt is elsősorban olyan régiókban tudott tovább terjedni a kriptodevizák alkalmazása, ahol a hagyományos pénzrendszerrel valamilyen baj volt, ahol az államot, a politikai rendszert elégtelennek lehet tekinteni. Délkelet-ázsiai, afrikai és latin-amerikai, országok kerültek a legfontosabb kriptodeviza-használó államok listájának élére. A feltörekvő régióból kiindulva válhat igazán globálissá a kriptodevizák elfogadottsága, ez lehet a következő év egyik legfontosabb sztorija is.

A Chainalysis elemzőcég tanulmánya szerint a “kriptodeviza-elfogadottsági index” toplistáján is elsősorban harmadik világbeli országok állnak.

A Chainalysis listája.
A Chainalysis listája.

5. Bitcoin nélkül is van élet

A kriptodeviza-szektor medvepiaca miatt sokan egyéb témákra koncentrálnak majd, és ez mások szerint jól is van így. Itt az ideje szórakozni, sportolni, barátainkkal, hozzátartozóinkkal törődni, vagy tanulni valami fontosat. Legalábbis addig, amíg el nem jön az új fellendülés.

6. A Web3 divatossá válik

A Web3-megoldások, mint a metaverzum, az NFT-k, a blokklánc-alapú online játékok, kereskedési platformok már eddig is számos divatcéget vonzottak. A jövőben is megjelenhetnek különböző fogyasztási javakat és luxuscikkeket kínáló vállalatok ezeken a területeken, reklámcélokból, új marketingmódszerekkel kísérletezve. (Ilyenek a Tiffany, a Meta, a Nike, a Sony, a Puma, az Adidas, a Gucci és még sokan mások.)

Bitcoin-emlékérmék. Fotó: Unsplash.com
Bitcoin-emlékérmék. Fotó: Unsplash.com

Feltörőben van az úgynevezett generatív mesterséges intelligencia is, ahol a gépek már művészi jellegű alkotásokat is készítenek. A blokkláncnak pedig jelentős szerepe lehet majd abban is, hogy az ember által készített és a gépek által generált tartalmakat meg lehessen egymástól különböztetni.

7. Ne írjuk le az NFT-ket sem

Az NFT-k piaca a 2021-2022-es hatalmas felfutás után ugyan hatalmasat zsugorodott, de lehet, hogy az első szektorok között lesz, amelyek ebben az évben magukhoz térnek. Ezen a területen is számos hagyományos cég nyomul, a Starbucks vagy a Disney, sportszervezetek stb. Az NFT-piac a brandépítés fontos területévé vált.

8. Áttörés következhet a játékplatformoknál

Eddig a blokklánc-alapú játékoknál is hiányzik az igazi áttörés, de hatalmas összegekből fejlesztenek Web3-as, azaz blokklánc alapú online játékokat a világban (például Big Time, Star Atlas, Ember Sword stb.) Ezek közül jó néhány 2023-ban kerülhet végre játszható állapotba, legalább játszható demó formájában. Egy igazán népszerű játék több millió játékost is bevonzhat és akár az egész kriptodeviza-szektort fellendítheti.

9. A nagy tőzsdéket feldarabolják, ugye?

A tavaly napvilágra került problémák miatt a kriptodeviza-tőzsdéknél a bizományosi őrzést, a brókerjelegű tevékenységet vagy az árjegyzést más-más cégekhez delegálhatják, hasonlóan a hagyományos pénzügyi világhoz, a “TradFi”-hez. Ezzel előzendő meg, hogy hasonló esetek következzenek be, mint az FTX tőzsde összeomlása volt.

A piacon maradt túlélő nagy szereplők, mint a Coinbase, a Binance, a Uniswap valószínűleg tovább növelik majd piaci részesedésüket, miközben az emberek kevésbé fognak megbízni a kisebb és gyengébb szereplőkben.

10. A szektor rendezi sorait

A Coindesk listája szerint a piaci szereplők felmérik a károkat, átcsoportosítják erőforrásaikat, és megpróbálják újra visszanyerni a bizalmat az ügyfelek, befektetők körében. Tovább építkezhetnek egy új, jobb világ, egy következő fellendülés felé.

Jöhetnek a decentralizált pénzügyek

Ha a centralizált kriptodeviza-szolgáltatásokkal baj van, jöjjenek a decentralizált pénzügyek (a DeFi, “decentralized finance”) – vélik sokan. A decentralizált pénzügyek jövője több okból is “bullish” (fellendülés, bikapiac előtt állhat), ugyanakkor pár okból pedig bearish (medvepiac, eső trend) – írta a Cryptopotato.

A decentralizált pénzügyeknél a befektetők saját titkos kulcsaik segítségével maguk végeznek műveleteket a blokkláncon, tehát nem engedik át az ellenőrzés vagyonuk felett másoknak, vállalatoknak. Így a DeFi helyettesítője lehet a központosított tőzsdéknek és befektetési cégeknek, amelyekkel tavaly a bajok voltak. A főbb DeFi-projektek erős fundamentális mutatókkal rendelkeznek a cikk szerint.

A technológiai és biztonsági fejlődés szupergyorsan zajlik – írják. (Amire szükség is van, mert a DeFi-szektorral is sok probléma volt, leginkább hackertámadások tépázták meg tavaly.) Az intézményi befektetők is “köröznek a DeFi-érmék körül” .

Ellenük szól, hogy a DeFi-platformok érméinek árfolyamai még mindig alacsonyak, sok befektető megégette magát itt is, sokan óvatosak maradtak. Nehéz lesz elnyerni, visszanyerni a bizalmat. Emellett fenyegetések várhatók szabályozási oldalról is, bár ez a többi kriptopénzt is érinti.

Felébred a piac a szunyókálásból?

Rövid távon, persze, minden lehetséges. A kriptodevizák megint a részvénypiacokkal mozognak együtt, az amerikai tőzsdék emelkedésének megakadásával együtt tegnap szintén stagnálásba váltottak. A múlt év végét-az év elejét a Glassnode elemzőcég a kriptopiacon egyébként “szunyókálásnak” nevezte.

A múltban az ilyen, extrém alacsony volatilitású időszakokat gyakran éles fordulat, vagy erőteljes bikapiac, vagy nagy beomlás követte. A változásnak már vannak is jelei, az amerikai inflácós adat közzétételének napján a bitcoin közel öt százalékos ugrást produkált.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18175 18080 18190 +0,41% 18170 18175 2 025 202 620 HUF 2024-07-12 15:41:58
MOL 2840 2836 2866 -0,28% 2840 2842 526 542 208 HUF 2024-07-12 15:43:20
MTELEKOM 1086 1084 1096 +0,56% 1084 1086 99 051 000 HUF 2024-07-12 15:43:40
RICHTER 9710 9650 9750 +0,62% 9710 9720 376 679 615 HUF 2024-07-12 15:40:17
OPUS 441 441 445 -0,56% 441 442 18 910 554 HUF 2024-07-12 15:35:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem ártott a kánikula a budapesti brókereknek
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 17:42
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,37 pontos, 0,48 százalékos emelkedéssel, 71 511,70 ponton zárt szerdán.  
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, ennyire rossz a tőzsdének az új megszorító csomag
Eidenpenz József | 2024. július 10. 12:43
Az európai tőzsdék ismét emelkednek, az USA-ban is pozitív nyitás várható, a magyar BUX index is javít valamelyest, a forint is erősödik. Az OTP Bank és a Mol azonban, amelyeket tízmilliárdokkal sújt az új megszorító csomag, inkább stagnál. Két jó hír érkezett a kriptókról, nyakunkon a robottaxik?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG