TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miután a nagy költségvetési gazdaságsegítő csomag egy időre lekerült a napirendről Amerikában, kisebb, célzott támogatásokra terelődött a szó, és ez jókedvre derítette a tőzsdei befektetőket. Másfél százalék körüli pluszban vannak az amerikai indexek, Európára viszont inkább a stagnálás volt jellemző. A BUX kissé esett, főleg a Mol húzta le. Erősödött viszont a forint. Az olaj ára még a felerősödő hurrikánveszély ellenére is esett.

Miután Donald Trump tweetjei nem kis riadalmat okoztak a piacokon előző este, szerdán eléggé hamar meg is nyugodtak, sőt erőteljes emelkedésbe mentek át az amerikai tőzsdemutatók. Az S&P 500 1,3, a technológiai részvények Nasdaq 100 indexe pedig 1,5 százalékkal emelkedik. Európában inkább stagnálás történt, a német index 0,2 százalékkal felfelé, a francia 0,3 százalékkal lefelé ment, a londoni pedig stagnált.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal süllyedt, elsősorban a Mol húzta le, amely 1,9 százalékkal esett. Az OTP 0,8 százalékkal felfelé, a Richter ugyanennyivel lefelé mozdult el. Nagyot emelkedett a CIG Pannonia, nyolc százalékkal. A forint erősödött, 358,90 az euró, 1,60 forinttal van a tegnap esti szint alatt. A dollár kissé gyengült, a kőolaj három százalék körüli mínuszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A piacok állítólag azért lettek optimisták, mert miután a Donald Trump megszakította a tárgyalásokat a tervezett nagyobb gazdaságsegítő csomagról, kisebb, célzott támogatásokra tett ígéretet. Segítséget kaphat például a légiipar, a kisvállalkozások munkavállalói. Magyar idő szerint este nyolckor a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét teszik majd közzé, amelyben főleg az inflációra vonatkozó előrejelzéseket fogják figyelemmel követni a befektetők.

Merre tovább, forint?

Beszűkült a forint, hamarosan eldőlhet a további irány az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Fontos szintek közé szorult be a jegyzés, felül a 361-362-es tartomány képez fontos ellenállást, míg alul a 357-358-as sáv támaszt. Az indikátorok lefelé mutatnak. A volatilitás magas maradhat, a holnap esedékes jegybanki betéti tender feltételei akár nagyobb mozgást is hozhatnak.

Miért gyenge az olaj?

A Reuters/Ipsos felmérése szerint Joe Biden elnökjelölt növelte előnyét Donald Trumppal szemben, de egyes fontos “csatatér-államokban” még szoros a verseny. Nemsokára az alelnök-jelöltek is televíziós vitát fognak rendezni.

Az olaj, amely tegnap is nagyot esett a gazdaságösztönző csomagról szóló tárgyalások leállítása után, annak ellenére süllyed tovább, hogy a Delta hurrikán, egy 4-es kategóriájú vihar kavarog a Mexikói-öbölben. A termelés emiatt csökkenhet és ez némi támogatást adhat az olajáraknak. A készletadatok is valamivel jobbak lettek a vártnál, 470 ezer hordóval nőttek az előre jelzett 882 ezer helyett.

Olajkút (Pixabay) Olajkút (Pixabay)

Online kontra value

Az amerikai részvénypiac 11 főbb szektorát elemzi a KBC Equitas.

A részvénypiacon az indexek szintjén látható mozgások kellően elfedik a valóságot. Miközben az amerikai indexek éves szinten csak kis elmozdulást mutatnak, addig a szektorok közötti különbségek miatt sokkal több az izgalom. A technológiai részvények továbbra is vezetik a listát, de több szektor is látványosan feljött. A „value” részvények közben egyre olcsóbbak, de a befektetők látszólag az online és a stabilabb mérleggel rendelkező cégeket preferálják. Így az esetleges fordulat időzítése nem tűnik egyszerű feladatnak az abban reménykedő befektetők számára írja a brókercég.

Rossz idők jöhetnek a netes óriásokra

Az amerikai képviselőház törvényhozói elítélik a Big Tech cégek „monopóliumhatalmát” és elengedhetetlennek tartják azok szétdarabolását. A régóta várt és most kiadott jelentésük az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook mihamarabbi ellenőrzését és átszervezését, valamint a monopóliumellenes törvények reformját javasolja írtuk délután.

A részvények árfolyamára ez nem hatott különösebben, az Amazon és az Apple felfelé, a Facebook és az Alphabet lefelé mozdult el. A jelentés célja, várható tartalma már jóval korábban kiszivárgott.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél