<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.

Csúnya, hónapok óta nem látott mértékű eséssel végeztek tegnap az amerikai tőzsdék, az S&P 500 2,5, a Nasdaq 100 3,6, a Dow Jones Ipari pedig 1,8 százalékkal ment lejjebb. Reggel Ázsia folytatta, Japánban négy, Hong Kongban 3,6, Shanghai-ban 2,1 százalékos zuhanással. Ma Európában mérsékeltebbek a mínuszok, a német index 0,3, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékkal esik. Az S&P 500 határidős árfolyama viszont már szerény pluszban van.

Aggodalmat ismét elsősorban a kötvényhozamok világméretű meglódulása okozott, ami hagyományosan nem tesz jót a részvénybefektetéseknek. De az európai járványhelyzet is romlik, sok országban később jöhet a korlátozások feloldása vagy lazítása, mint gondolták. Magyarországon az egész járvány legnehezebb két hetét várja a miniszterelnök.

Itthon a BUX index éppen stangál 44 ezer ponton, a mezőny két részre szakadt. A ma jelentő, de pozitív és negatív meglepetéseket is okozó Richter és Telekom 1,8 százalék körüli mínuszban jár. Az OTP viszont 1,3, a Mol 0,1 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Céláremelés érkezett az OTP-re. A Goldman Sachs 14 200 forintról 15 700 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó, 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Erősödő dollár, gyengülő nyersanyagok

Az árupiacokon is megakadt az emelkedés, az arany – amelynek szintén ellensége a magas kötvényhozam – ma is süllyed és távolodik az 1800 dollártól. Nagyjából 1-2 százalékos mínuszban van a réz, az ezüst, az olaj, a palládium, a platina. A dollár a magasabb kötvényhozam hatására drágul, ami többnyire nem jó a nyersanyagáraknak.

A bitcoin folytatta korrekcióját, 50 ezer dollár környékéről tíz százalékkal, 45 ezerre süllyedt. Az ether 12 százalékkal esett.

Elemzők a Richterről – felemás vagy erős?

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint felemás teljesítményt mutatott a Richter a negyedik negyedévben.

 • A konszenzushoz képest jobb bevételt és üzemi eredményt publikált, de a bruttó profit és az adózott eredmény elmaradt a várakozástól. Éves alapon viszont minden soron bővülést tudott felmutatni a gyógyszercég. Továbbra is az USA az első számú piac, de jól húztak a nőgyógyászati termékek is, és ismét javultak a profitmarzsok írják.
 • Erősen zárta 2020-at a Richter a KBC Equitas szerint, a bevételek a várakozásokat meghaladva csúcsot döntöttek, és 30 milliárd forint feletti üzemi eredményt ért el a vállalat. A 2021-es előrejelzés is fontos lehet, a tapasztalatok alapján azonban februárban óvatosan szokott fogalmazni a vezetés. A nemzetközi hangulat nem túl erős és a februári jelentésekre általában negatívan szokott reagálni a Richter-árfolyam.

Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)

(A Richterrről itt is írtunk.) 

Jól teljesített a Telekom, de nagy csalódás az osztalékpolitika

Minden soron emelkedett a Telekom eredménye, és az elemzők által vártnál jobb lett – írta az Equilor Befektetési.

 • Jelentősebb felülteljesítés volt a profitsorokon, az EBIT 6 százalékkal volt jobb, mint várták, a folytatólagos tevékenységből keletkezett nyereség pedig 15 százalékkal emelkedett éves alapon, ami a várakozásokat jelentősen meghaladta. De az osztalék csalódást keltett, 15 forintos osztalékot javasolnak, valamint részvényenként 10 forintnyi részvény-visszavásárlást. A menedzsment szerint a mostani árak mellett jobb stratégia a részvény-visszavásárlás.
 • Sokak számára okozhatott csalódást a tényleges osztalék csökkenése, ami rövid távon tavaly is negatív hatást gyakorolt az árfolyamra, és a piaci hangulat sem tűnik túl erősnek. Hosszabb távon viszont egy ilyen mértékű saját részvény vásárlási programnak pozitív hatásai is lehetnek vélte a KBC Equitas.
 • Igen komoly negatív meglepetés, hogy az osztalék készpénz-juttatási része 15 forintra csökkent, míg a részvényvásárlási része 10 forint lett a tavalyi 20 forintos osztalékkel és az 5 forintos részvényvásárlással szemben írta az Erste Befektetési Zrt. is.

Lengyel, USA, olasz és német tíz éves kötvényhozamok (Tradingview.com)Lengyel, USA, olasz és német tíz éves kötvényhozamok (Tradingview.com)

Folyik a nagy kötvénypiaci kiárusítás

Az amerikai jegybankelnök, úgy látszik, csak ideiglenesen tudta megnyugtatni a befektetőket a héten beszédeiben. A piacok főleg a kötvényhozamok emelkedése miatt aggódnak, amit az inflációs várakozások emelkedése váltott ki. A magasabb hozamok pedig alacsonyabb részvényárfolyamokat eredményeznek az értékelési modellekben, kibukik a magas értékeltség.

Pozitív kilátások közepette és a vártnak megfelelően emelkedtek tegnap az amerikai hozamok az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Ez a világ összes államkötvény-piacát nyomás alá helyezi. Számottevő emelkedés figyelhető meg az ausztrál, a japán, vagy az európai állampapírok piacán is. Az emelkedés Új-Zélandot sem hagyja érintetlenül, ahol a kormány azt szeretné, hogy a jegybank vegye figyelembe az ingatlanárak buborékszerű emelkedését is. Emiatt várhatóan Új-Zéland lesz az első fejlett ország, ahol kamatot emelnek.

Negyed százalékkal mentek a hozamok Magyarországon is

A kötvényhozamok emelkedésével magyarázzák azt a rotációt is, ami a technológiai és növekedési (growth) részvények alulteljesítésével és a hagyományos értékalapú (value) részvények felülteljesítésével foglalható össze. Tegnap is elsősorban a tech-szektorban volt kiárusítás. A tech-cégek különösen érzékenyek a kötvényhozamokra.

Magyarországon sem maradtak érintetlenek az állampapír-hozamok, amint az ÁKK tegnapi referenciahozam-táblázata is mutatja, több futamidőre negyed százalékponttal mentek fel:

Az ÁKK állampapír-piaci referenciahozamaiAz ÁKK állampapír-piaci referenciahozamai

Sok gond van a Boeingekkel

Egy Boeing 777-es repülőgép Moszkvában hajtómű-leállás miatt kényszerleszállást hajtott végre. A múlt héten Denverben történt hasonló eset egy ugyanilyen típussal, akkor kigyulladt a motor. Az FAA repülésügyi hatóság pedig 6,6 millió dollárra büntette a céget biztonsági előírások megsértése miatt.

Apple, Tesla és más vállalati hírek

További érdekes vállalati hírek ma:

 • A várakozásoknál jobb lett a Deutsche Telekom jelentése. A cég bevétele most először haladta meg a százmilliárd eurós határt, az osztaléka stabil.
 • A Tesla leállította a Model 3 gyártását a kaliforniai gyárban. A részvény tegnap 8,1 százalékkal esett.
 • A Tesla többet kereshet idén a bitcoin-csomagján, mint az autógyártáson – számolták ki elemzők.
 • Már számos Tesla-konkurens lépett színre a startupok és a hagyományos autógyárak köréből egyaránt. A Hyzon most a teherautók piacára és a tőzsdére készül, ezzel új Nikola-versenytárs jelenik meg.
 • Jó gyorsjelentést tett közzé a BASF, a Salesforce és az Etsy.
 • Eladta Apple részvénykitettségének felét a Gates Foundation, Bill és Melinda Gates alapítványa. Ezzel véget ért a Tech Rally? teszi fel a kérdést a Finanzen.net. Emlékeztetnek rá, hogy Warren Buffett sztárbefektető is sok Apple-részvényt adott el a negyedik negyedévben.
 • A rossz hangulat közepette is hat százalékkal ment tegnap a Twitter, miután vázolta jövőbeli terveit.

Nem javítottak az amerikai GDP-n

Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium második becslésében. Ez megegyezett a korábban ismertetett első előrejelzéssel, az elemzők azonban azt várták, hogy kissé javítanak a számon.

Ródiumra szóló tőzsdei termék (ETC), a DB Physical Rhodium (XRH0). (Tradingview.com)Ródiumra szóló tőzsdei termék (ETC), a DB Physical Rhodium (XRH0). (Tradingview.com)

Egekben a ródium ára

A ródiumra szóló nagyon kevés befektetési termék egyike, a DB Physical Rhodium (XRH0) árfolyama tegnap tíz százalékkal ugrott meg, a ródium maga pedig Londonban 3,9 százalékkal. Az igazán ritka és drága, a palládiummal és platinával együtt főleg autók katalizátoraiban használt nemesfém az utóbbi egy évben 89 százalékkal drágult, két év alatt pedig nagyjából kilencszeresére ment fel. (Vagyis 2815 dollárról 25 440 dollárra unciánként.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos