<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.

Csúnya, hónapok óta nem látott mértékű eséssel végeztek tegnap az amerikai tőzsdék, az S&P 500 2,5, a Nasdaq 100 3,6, a Dow Jones Ipari pedig 1,8 százalékkal ment lejjebb. Reggel Ázsia folytatta, Japánban négy, Hong Kongban 3,6, Shanghai-ban 2,1 százalékos zuhanással. Ma Európában mérsékeltebbek a mínuszok, a német index 0,3, a francia 0,4, a brit 0,5 százalékkal esik. Az S&P 500 határidős árfolyama viszont már szerény pluszban van.

Aggodalmat ismét elsősorban a kötvényhozamok világméretű meglódulása okozott, ami hagyományosan nem tesz jót a részvénybefektetéseknek. De az európai járványhelyzet is romlik, sok országban később jöhet a korlátozások feloldása vagy lazítása, mint gondolták. Magyarországon az egész járvány legnehezebb két hetét várja a miniszterelnök.

Itthon a BUX index éppen stangál 44 ezer ponton, a mezőny két részre szakadt. A ma jelentő, de pozitív és negatív meglepetéseket is okozó Richter és Telekom 1,8 százalék körüli mínuszban jár. Az OTP viszont 1,3, a Mol 0,1 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Céláremelés érkezett az OTP-re. A Goldman Sachs 14 200 forintról 15 700 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó, 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Erősödő dollár, gyengülő nyersanyagok

Az árupiacokon is megakadt az emelkedés, az arany – amelynek szintén ellensége a magas kötvényhozam – ma is süllyed és távolodik az 1800 dollártól. Nagyjából 1-2 százalékos mínuszban van a réz, az ezüst, az olaj, a palládium, a platina. A dollár a magasabb kötvényhozam hatására drágul, ami többnyire nem jó a nyersanyagáraknak.

A bitcoin folytatta korrekcióját, 50 ezer dollár környékéről tíz százalékkal, 45 ezerre süllyedt. Az ether 12 százalékkal esett.

Elemzők a Richterről – felemás vagy erős?

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint felemás teljesítményt mutatott a Richter a negyedik negyedévben.

 • A konszenzushoz képest jobb bevételt és üzemi eredményt publikált, de a bruttó profit és az adózott eredmény elmaradt a várakozástól. Éves alapon viszont minden soron bővülést tudott felmutatni a gyógyszercég. Továbbra is az USA az első számú piac, de jól húztak a nőgyógyászati termékek is, és ismét javultak a profitmarzsok írják.
 • Erősen zárta 2020-at a Richter a KBC Equitas szerint, a bevételek a várakozásokat meghaladva csúcsot döntöttek, és 30 milliárd forint feletti üzemi eredményt ért el a vállalat. A 2021-es előrejelzés is fontos lehet, a tapasztalatok alapján azonban februárban óvatosan szokott fogalmazni a vezetés. A nemzetközi hangulat nem túl erős és a februári jelentésekre általában negatívan szokott reagálni a Richter-árfolyam.

Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)

(A Richterrről itt is írtunk.) 

Jól teljesített a Telekom, de nagy csalódás az osztalékpolitika

Minden soron emelkedett a Telekom eredménye, és az elemzők által vártnál jobb lett – írta az Equilor Befektetési.

 • Jelentősebb felülteljesítés volt a profitsorokon, az EBIT 6 százalékkal volt jobb, mint várták, a folytatólagos tevékenységből keletkezett nyereség pedig 15 százalékkal emelkedett éves alapon, ami a várakozásokat jelentősen meghaladta. De az osztalék csalódást keltett, 15 forintos osztalékot javasolnak, valamint részvényenként 10 forintnyi részvény-visszavásárlást. A menedzsment szerint a mostani árak mellett jobb stratégia a részvény-visszavásárlás.
 • Sokak számára okozhatott csalódást a tényleges osztalék csökkenése, ami rövid távon tavaly is negatív hatást gyakorolt az árfolyamra, és a piaci hangulat sem tűnik túl erősnek. Hosszabb távon viszont egy ilyen mértékű saját részvény vásárlási programnak pozitív hatásai is lehetnek vélte a KBC Equitas.
 • Igen komoly negatív meglepetés, hogy az osztalék készpénz-juttatási része 15 forintra csökkent, míg a részvényvásárlási része 10 forint lett a tavalyi 20 forintos osztalékkel és az 5 forintos részvényvásárlással szemben írta az Erste Befektetési Zrt. is.

Lengyel, USA, olasz és német tíz éves kötvényhozamok (Tradingview.com)Lengyel, USA, olasz és német tíz éves kötvényhozamok (Tradingview.com)

Folyik a nagy kötvénypiaci kiárusítás

Az amerikai jegybankelnök, úgy látszik, csak ideiglenesen tudta megnyugtatni a befektetőket a héten beszédeiben. A piacok főleg a kötvényhozamok emelkedése miatt aggódnak, amit az inflációs várakozások emelkedése váltott ki. A magasabb hozamok pedig alacsonyabb részvényárfolyamokat eredményeznek az értékelési modellekben, kibukik a magas értékeltség.

Pozitív kilátások közepette és a vártnak megfelelően emelkedtek tegnap az amerikai hozamok az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Ez a világ összes államkötvény-piacát nyomás alá helyezi. Számottevő emelkedés figyelhető meg az ausztrál, a japán, vagy az európai állampapírok piacán is. Az emelkedés Új-Zélandot sem hagyja érintetlenül, ahol a kormány azt szeretné, hogy a jegybank vegye figyelembe az ingatlanárak buborékszerű emelkedését is. Emiatt várhatóan Új-Zéland lesz az első fejlett ország, ahol kamatot emelnek.

Negyed százalékkal mentek a hozamok Magyarországon is

A kötvényhozamok emelkedésével magyarázzák azt a rotációt is, ami a technológiai és növekedési (growth) részvények alulteljesítésével és a hagyományos értékalapú (value) részvények felülteljesítésével foglalható össze. Tegnap is elsősorban a tech-szektorban volt kiárusítás. A tech-cégek különösen érzékenyek a kötvényhozamokra.

Magyarországon sem maradtak érintetlenek az állampapír-hozamok, amint az ÁKK tegnapi referenciahozam-táblázata is mutatja, több futamidőre negyed százalékponttal mentek fel:

Az ÁKK állampapír-piaci referenciahozamaiAz ÁKK állampapír-piaci referenciahozamai

Sok gond van a Boeingekkel

Egy Boeing 777-es repülőgép Moszkvában hajtómű-leállás miatt kényszerleszállást hajtott végre. A múlt héten Denverben történt hasonló eset egy ugyanilyen típussal, akkor kigyulladt a motor. Az FAA repülésügyi hatóság pedig 6,6 millió dollárra büntette a céget biztonsági előírások megsértése miatt.

Apple, Tesla és más vállalati hírek

További érdekes vállalati hírek ma:

 • A várakozásoknál jobb lett a Deutsche Telekom jelentése. A cég bevétele most először haladta meg a százmilliárd eurós határt, az osztaléka stabil.
 • A Tesla leállította a Model 3 gyártását a kaliforniai gyárban. A részvény tegnap 8,1 százalékkal esett.
 • A Tesla többet kereshet idén a bitcoin-csomagján, mint az autógyártáson – számolták ki elemzők.
 • Már számos Tesla-konkurens lépett színre a startupok és a hagyományos autógyárak köréből egyaránt. A Hyzon most a teherautók piacára és a tőzsdére készül, ezzel új Nikola-versenytárs jelenik meg.
 • Jó gyorsjelentést tett közzé a BASF, a Salesforce és az Etsy.
 • Eladta Apple részvénykitettségének felét a Gates Foundation, Bill és Melinda Gates alapítványa. Ezzel véget ért a Tech Rally? teszi fel a kérdést a Finanzen.net. Emlékeztetnek rá, hogy Warren Buffett sztárbefektető is sok Apple-részvényt adott el a negyedik negyedévben.
 • A rossz hangulat közepette is hat százalékkal ment tegnap a Twitter, miután vázolta jövőbeli terveit.

Nem javítottak az amerikai GDP-n

Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium második becslésében. Ez megegyezett a korábban ismertetett első előrejelzéssel, az elemzők azonban azt várták, hogy kissé javítanak a számon.

Ródiumra szóló tőzsdei termék (ETC), a DB Physical Rhodium (XRH0). (Tradingview.com)Ródiumra szóló tőzsdei termék (ETC), a DB Physical Rhodium (XRH0). (Tradingview.com)

Egekben a ródium ára

A ródiumra szóló nagyon kevés befektetési termék egyike, a DB Physical Rhodium (XRH0) árfolyama tegnap tíz százalékkal ugrott meg, a ródium maga pedig Londonban 3,9 százalékkal. Az igazán ritka és drága, a palládiummal és platinával együtt főleg autók katalizátoraiban használt nemesfém az utóbbi egy évben 89 százalékkal drágult, két év alatt pedig nagyjából kilencszeresére ment fel. (Vagyis 2815 dollárról 25 440 dollárra unciánként.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG