<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Már árbevételét is kétszámjeggyel sikerült növelnie az előző évhez képest az ötödik legnagyobb hazai gyógyszercégnek, profitja viszont egyenesen szárnyalt, több mint a duplája lett a 2019-esnek. Közben a Richter gyártja tovább a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére szolgáló remdesivir nevű készítményt is.

A Richter Gedeon Nyrt. 2020-ban, a nehezített körülmények ellenére is teljesítette küldetését: elérhető árú és magas minőségű készítményeiket tavaly is megfelelő mennyiségben tudták biztosítani szerte a világon. Ekként értékelte Orbán Gábor vezérigazgató az általa irányított gyógyszercég tavalyi évét annak ma nyilvánosságra hozott tőzsdei gyorsjelentésében. Ebből az is kiderül, hogy a Richter árbevétele és fedezeti hányadai a tervek szerint vagy a felett alakultak, amelyben a javuló jövedelmezőségű alaptevékenységen túl a Vraylar amerikai felfutása különleges szerepet játszott: a szer értékesítése éves szinten közel 33 százalékkal nőtt.

A Richter 566,776 milliárd forintos éves konszolidált árbevétele 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit, míg adózás előtti nyeresége 115,164 milliárdot ért el, ez 126,5 százalékkal magasabb a 2019-esnél.

A gyógyszercég nőgyógyászattal kapcsolatos bevételei 2020-ban 7,6 százalékkal lettek magasabb az egy évvel korábbiaknál, elsősorban az orális fogamzásgátló készítmények eladásainak köszönhetően. A nagy- és kiskereskedelmi szegmensének forgalma éves alapon 9,6 százalékkal bővült.

A tavalyi után az idei évben is növekedést vár Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Fotó: MTIA tavalyi után az idei évben is növekedést vár Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Fotó: MTI

A Richter gyógyszergyártási szegmensének tavalyi forgalma Magyarországon 41,086 milliárd forint lett, ez forintban számítva a tavalyelőttihez 3,2 százalékos éves növekedés. A teljes hazai gyógyszerpiac növekedése 7,3 százalékos volt, a rendelkezésre álló adatok alapján Richter termékek kiskereskedelmi forgalma 1 százalékkal emelkedett. A Budapesti Értéktőzsdén szereplő társaság 4,6 százalékos piaci részesedésével az ötödik legnagyobb magyarországi gyógyszercég, a vényköteles patikai piacon pedig 7,3 százalékos részesedésével a második legnagyobb forgalmazó. 

Felemásan teljesített a Richter külföldön. Míg az Európai Unióban a gyógyszergyártási szegmense 389,9 millió eurót termelt – ez 0,7 százalékos éves növekedés –, addig az Oroszországból származó árbevétele 1,2 százalékkal esett vissza 2020-ban, annak hatására, hogy a rubel 5,3 százalékkal gyengült a forinttal szemben. 

Fontos emlékeztetni, hogy a Richter a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen Evra nevű fogamzásgátló tapaszának megvásárlásával a világ legszélesebb körű női fogamzásgátló megoldásait nyújtó vállalatává vált. 

Ami a 2021-es kilátásokat illeti, Orbán Gábor a gyorsjelentést ismertető sajtótájékoztatón azt jelezte előre, az árbevétel euróban kifejezve 5 százalékkal növekedhet, amennyiben teljesülnek az alábbi feltételek:

  • teljesülnek az FDI által előrejelzett Vraylar-forgalmak, 
  • az árfolyamok a mostanihoz hasonló szinten maradnak, 
  • nem változik a nagykereskedelmi forgalom.

Újságírói kérdésre Orbán elmondta, a gyártásban a Covid-19 miatt nem érzékelnek problémát, mindössze annyit, hogy az igények hektikusak. 

A remdesivir nevű készítményből a Richter eddig 25-30 ampullát gyártott le– ennek indulásáról ebben a cikkünkben számoltunk be –, amely mintegy 2500, súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzött kapott meg. A második körben pedig további 100 ezer darabot állítanak elő, ezek egy része már elkészült – tájékoztatott Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG